Η αναγκαιότητα μίας δραστικής αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προς όφελος των Ευρωπαίων αγροτών.
Του Ορέστη Ομράν Κουκουβιτάκη*
Στην ελληνική περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα στις αγροτικές περιοχές της χώρας συνυπάρχουν σήμερα μια σειρά από προβλήματα, που αναμφισβήτητα δυσχεραίνουν την πρωτογενή παραγωγή και το έργο του παραγωγού. Επιπλέον, η οικονομική κρίση και η έλλειψη σχεδιασμού των προηγούμενων ετών έχουν συντελέσει στην ερήμωση της υπαίθρου.
Η κυβέρνηση αποδεικνύει διαρκώς πως στο επίκεντρο της πολιτικής της βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας, η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, βάζοντας σε πρώτη θέση τον Έλληνα παραγωγό.
Και αυτό φάνηκε και κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων που αν θέλαμε να πούμε πως υπήρξε για πρώτη φορά ένας κοινός παρονομαστής, αυτός ήταν η εκατέρωθεν συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των αγροτών, ότι πολλά από τα αιτήματα τους είναι δίκαια και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, στο πλαίσιο του εφικτού, να ικανοποιηθούν.
Μάλιστα, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες της κλιματικής κρίσης, που δυσχεραίνει την καθημερινή δουλειά των αγροτών, μετατρέποντας τον παράγοντα «αστάθεια» ακόμα πιο μεταβλητό στην εξίσωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, η ένταση εργασίας που πρέπει να επιδείξουν οι εθνικές κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Η συζήτηση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2025, αντιμετωπίζοντας στρεβλώσεις ή αδικίες, έχει ανοίξει. Γίνεται μια στοχευμένη προσπάθεια για την προβλεψιμότητα στα ζητήματα του αγροτικού ρεύματος, με σκοπό οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, να έχουν πλήρη γνώση τι θα πληρώσουν σε ρεύμα.
Ειδικότερα, για τα ζητήματα της Θεσσαλίας και με τις επιπτώσεις από τον ‘Daniel”, πήραμε στα χέρια μας ένα αναλυτικό σχέδιο παρεμβάσεων από την Ολλανδική εταιρεία, ώστε να καταλήξουμε στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και έπειτα ώστε να μην ζήσουμε ξανά αντίστοιχες καταστροφές.
Την ίδια στιγμή βέβαια έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σε πολλά επίπεδα. Είναι απαραίτητη και η μόνιμη αναθεώρησή της. Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών πανευρωπαϊκά, είδαμε τι συμβαίνει με τους Ευρωπαίους αγρότες.
Οι περιορισμοί οι οποίοι έχουν τεθεί και η ανταγωνιστική πραγματικότητα που δημιουργείται στον ευρωπαϊκό χώρο για τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα έχουν δημιουργήσει την ανάγκη μόνιμης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έτσι ώστε να αυξηθούν οι πόροι οι οποίοι διατίθενται για τους Ευρωπαίους αγρότες κεντρικά από την Ε.Ε. και να αρθούν οι περιορισμοί που καθιστούν μη ανταγωνιστικά τα προϊόντα σε σχέση με τα προϊόντα που εισάγουμε από άλλες χώρες.
Σε αυτή λοιπόν την πραγματικότητα, που η συζήτηση και ο επανακαθορισμός των δεδομένων έχει μπει πλέον στο τραπέζι, οφείλουμε και πρέπει, ως χώρα, να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΚΑΠ. Και τα ζητήματα που «καίνε» να τα φέρουμε ως το επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για ακόμη πιο δραστικές αποφάσεις.
Γι αυτό, οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Γιατί αποφασίζουμε ποιοι θα είναι εκείνοι που θα φέρουν αυτά τα θέματα στα τραπέζια των συζητήσεων, με ποια επιχειρήματα, με ποιες πολιτικές και με ποια αξιοπιστία.
Η κυβέρνηση απέδειξε πως μπορεί, έχει σχέδιο, όραμα και προοπτική. Απέναντι στα τείχη του λαϊκισμού πρόβαλε την Ελλάδα των επιχειρημάτων και των ρεαλιστικών προτάσεων. Κόντρα στις πολιτικές δημαγωγίας και εύκολων υποσχέσεων τοποθέτησε την Ελλάδα της δημιουργίας και της προκοπής που δουλεύει για την ευημερία και την ανάπτυξη όλων.
Και τώρα είναι η ώρα με την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτές οι επιτυχίες που έκαναν την χώρα μας ξανά ισότιμο και ισχυρό διαπραγματευτή στην ΕΕ, να τις κεφαλαιοποιήσουμε. Να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, την θέση μας τόσο μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και την Ευρωπαϊκή οικογένεια, και σπάζοντας τις αγκυλώσεις Σοσιαλιστών και Πρασίνων να πετύχουμε όσα με σχέδιο θέτουμε στην ατζέντα για την ΚΑΠ, τα προϊόντα, την κλιματική κρίση και τις πολιτικές στήριξης των αγροτών.
*Ο Ορέστης Ομράν – Κουκουβιτάκης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία και Διεθνής Δικηγόρος