Ποια είναι τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπισή τους
Άρθρο γνώμης του Αντιπροέδρου της CEJA, Ρούντολφς Πούλκστενις - με τη στήριξη της Γενικής Γραμματέως της CEJA, Μαριόν Πικό
Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η εντολή 2024-2029 θα περιλαμβάνει μια στρατηγική για την ανανέωση γενεών στη γεωργία, με έμφαση στην πρόσβαση των νέων αγροτών σε κεφάλαια. Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Χρηματοοικονομικών Εργαλείων της CEJA, ο Αντιπρόεδρος Ρούντολφς Πούλκστενις εξηγεί γιατί οι νέοι αγρότες της Ευρώπης ήταν τόσο επίμονοι στην ανάγκη να ξεκλειδώσουν χρηματοοικονομικά εργαλεία για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ικανότητάς τους να αναπτύσσουν και να διατηρούν κερδοφόρες και βιώσιμες δραστηριότητες στη γεωργία, τόσο για τους ίδιους όσο και για τις κοινότητές τους και την κοινωνία στο σύνολό της.
Το καλοκαίρι του 2015, ξεκίνησα να καλλιεργώ τη γη της οικογένειάς μου τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, παράλληλα με τη δουλειά μου σε μια τράπεζα, με την φιλοδοξία να γίνω η πέμπτη γενιά που θα ασχοληθεί με τη γεωργία. Για λίγα χρόνια, ανέπτυξα την εμπειρία μου στα χωράφια, χρησιμοποιώντας μεταχειρισμένα μηχανήματα και με ελάχιστες ρευστότητες. Από το 2017, επισκεπτόμουν τις τράπεζες σχεδόν κάθε χρόνο, προσπαθώντας να αυξήσω την επενδυτική μου δυνατότητα και να στήσω μια πλήρη γεωργική επιχείρηση.
Διέθεσα πολλούς πόρους στη διαδικασία αυτή, αλλά είχα κάποια πλεονεκτήματα: γνώση του τραπεζικού συστήματος, πρακτική εμπειρία και κάποιες αποταμιεύσεις, καθώς και ένα σημαντικό εχέγγυο, τη γη μου. Παρά αυτά, έπρεπε ακόμη να εγγυηθώ ότι θα λάμβανα άμεσες ενισχύσεις και επιχορηγήσεις, και ότι θα μπορούσα να εξοφλήσω τις πιστωτικές γραμμές. Χωρίς τη γη, πιθανότατα θα είχα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες δυσκολίες για να ξεκινήσω τις επενδύσεις μου.
Η δυσκολία πρόσβασης σε επενδύσεις είναι μια πραγματικότητα για πολλούς νέους αγρότες σε όλη την Ευρώπη. Μόνο το 2022, η fi-compass κατέγραψε ένα χρηματοδοτικό κενό 62 δισ. ευρώ στη γεωργία της ΕΕ, εκ των οποίων 22 δισ. αποδόθηκαν στους νέους αγρότες. Στη CEJA, υποστηρίζουμε εδώ και πολλές δεκαετίες την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό και να δοθούν στους νέους αγρότες τα εργαλεία για να αποκτήσουν τη χρηματοδότηση που χρειάζονται. Αν και δεν υπάρχει μια ενιαία λύση για όλους, έχουμε εντοπίσει 3 προτεραιότητες που πρέπει να ενσωματωθούν στη στρατηγική της ΕΕ για την ανανέωση γενεών όσον αφορά την πρόσβαση σε δάνεια και επενδύσεις:
Αντιμετώπιση της αντίληψης του κινδύνου στη γεωργία
Η γεωργία είναι ένας κλάδος με προοπτική, που έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την οικονομία και τις περιοχές μας σε όλη την Ευρώπη. Είναι επίσης ένας αξιόπιστος κλάδος, όπου το ποσοστό αποπληρωμής δανείων είναι υψηλότερο σε σύγκριση με άλλους τομείς. Παρά ταύτα, οι τράπεζες δείχνουν ολοένα αυξανόμενη διστακτικότητα να επενδύσουν στον κλάδο, λόγω της έλλειψης προβλεψιμότητας των ταμειακών ροών και της σταθερότητας των κανονισμών. Οι κίνδυνοι είναι γνωστοί: μεταβλητότητα της αγοράς, συχνότερες και εντονότερες κλιματικές καταστροφές, παράσιτα και ασθένειες, χαμηλή διαπραγματευτική ισχύς στις αλυσίδες αξίας, και μεγάλοι κύκλοι παραγωγής έναντι σύντομων πολιτικών κύκλων.
Όλα αυτά υπονομεύουν την ικανότητα των αγροτών να αποκομίσουν απόδοση στις επενδύσεις τους. Και δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι νέοι αγρότες το βρίσκουν ακόμα πιο πολύπλοκο: σε έναν κλάδο που απαιτεί τόσο πολύ κεφάλαιο, η δημιουργία μιας ισχυρής ταμειακής ρευστότητας που θα παρέχει ταυτόχρονα ταμειακές ροές, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και διαχείριση κινδύνων είναι σχεδόν αδύνατη αποστολή στα πρώτα χρόνια εγκατάστασης.
Η αντιμετώπιση της αντίληψης του κινδύνου ξεκινά με την επιστροφή στα βασικά. Από τη μία πλευρά, χρειαζόμαστε τις δημόσιες αρχές να δώσουν τα κατάλληλα σήματα στις αγορές, ότι υπάρχει μέλλον στη γεωργία και ότι αξίζει να επενδύσει κανείς σε αυτή. Παρόλο που αυτό μπορεί να πηγαίνει αντίθετα από την κυρίαρχη αντίληψη της ανταγωνιστικότητας στην αρχή αυτής της εντολής, η γεωργία μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό κλάδο που παρέχει προστιθέμενη αξία σε όλους τους τομείς της βιωσιμότητας. Από την άλλη πλευρά, χρειαζόμαστε φορείς της αγοράς που θα υλοποιούν το αφήγημα περί κατανομής κινδύνου στην πράξη, προσφέροντας δικαιότερες τιμές και σταθερές συνθήκες στους αγρότες.
Ενίσχυση των δυνατοτήτων των νέων αγροτών
Οι νέοι αγρότες έχουν αποδείξει την προθυμία τους να επενδύσουν στον κλάδο, εξοπλισμένοι με μια καινοτόμο νοοτροπία και μια μοναδική φιλοδοξία για επιχειρηματικότητα. Ωστόσο, η πρόσβαση στο απαραίτητο "εργαλειοθήκη" παραμένει πρόκληση. Παρά το επενδυτικό δυναμικό τους μακροπρόθεσμα, υπάρχουν λίγα ειδικά προγράμματα για νέους αγρότες, λόγω της ανησυχίας ότι δεν θα ικανοποιήσουν τη ζήτηση σε όλες τις περιοχές λόγω δημογραφικών παραμέτρων. Γι' αυτό η CEJA καλωσορίζει κάθε πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και άλλων θεσμών που ενθαρρύνουν τις εμπορικές τράπεζες να χορηγούν δάνεια στη γεωργία με προνομιακά επιτόκια, με υποχρεωτική στόχευση στους νέους αγρότες.
Υπάρχει επίσης ανεπαρκής ή δύσκολη στόχευση των επενδυτικών αναγκών των νέων αγροτών, που φαίνεται από την απουσία ξεκάθαρων σημάτων προς τις τράπεζες μέσω κανονισμών, αλλά και από τα περιορισμένα διαθέσιμα εργαλεία για την ευθυγράμμιση του αγροτικού περιβάλλοντος με τους κανονισμούς, ιδίως κατά την εγκατάσταση σε μια γεωργική εκμετάλλευση.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στον τομέα της κτηνοτροφίας, όπου πολλοί νέοι αγρότες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις επενδύσεις για την πραγματοποίηση μιας βιώσιμης μετάβασης. Ομοίως, απαιτείται ένα βαθμός ευελιξίας και εμπιστοσύνης όταν πρόκειται για την αποπληρωμή των δανείων των νέων αγροτών. Μακροπρόθεσμα δάνεια με πρόσθετες ευελιξίες στην αποπληρωμή θα τους επέτρεπαν να αντιμετωπίσουν και να προσαρμοστούν στις αυξομειώσεις στις ρευστότητές τους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εγκατάστασης και ανάπτυξης.
Τέλος, είναι επείγον να προσαρμοστούν τα υπάρχοντα χρηματοοικονομικά μοντέλα στη γεωργία, κάτι που φαίνεται στη δυσκολία προσαρμογής των αιτήσεων δανείων στη γεωργία στα τυποποιημένα πρότυπα Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Διακυβέρνησης (ESG). Από αυτήν την άποψη, η ιδέα ενός ειδικού προληπτικού πλαισίου, αλλά και η απελευθέρωση πρόσθετων συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων, είναι δύο πολύ σημαντικοί μοχλοί.
Ενίσχυση των αγροτικών οικονομιών
Τέλος, η χρηματοδότηση της γεωργίας δεν μπορεί να σκεφτεί μεμονωμένα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα εδάφη στα οποία δραστηριοποιούμαστε. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, οι τράπεζες εγκαταλείπουν την ύπαιθρο με ανησυχητικό ρυθμό, με την απώλεια εξειδικευμένων τραπεζικών συμβούλων. Στην πορεία μου, ήμουν τυχερός να συναντήσω συμβούλους που γνώριζαν τη γεωργία, αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας, καθώς οι τράπεζες κλείνουν τα υποκαταστήματά τους στις αγροτικές περιοχές.
Παρά τη συνολική εμπιστοσύνη στις μελλοντικές επενδύσεις που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από τη fi-compass, πολλά ζητήματα εμπιστοσύνης παραμένουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στον τομέα μας και στις περιοχές μας γενικότερα. Αυτό ισχύει για τη γεωργία, αλλά και για την πρόσβαση σε στεγαστικά δάνεια. Γι' αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι σύμβουλοι θα παραμένουν στις περιοχές μας, έστω και αν επισκέπτονται μία φορά την εβδομάδα.
Οι επενδύσεις μας στη γεωργία πάνε χέρι-χέρι με άλλες επενδύσεις συνοχής που πραγματοποιεί ο δημόσιος τομέας. Αν καταφέρουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να επενδύσουν στις αγροτικές περιοχές, παρέχοντας υποδομές και υπηρεσίες και δημιουργώντας το κατάλληλο εργαλειοθήκη, δεν θα επιτύχουμε μόνο τους στόχους μας στη γεωργία, αλλά θα δώσουμε και ώθηση στις αγροτικές μας οικονομίες. Ένας τέτοιος στόχος πρέπει να επιδιώκεται παντού στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης. Αυτό είναι που οφείλεται στη γενιά μου, τους νέους αγρότες, και στις επόμενες γενιές.