Δημόσια Διαβούλευση για τις de minimis ενισχύσεις

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για τον εκσυγχρονισμό των κοινοτικών κανόνων κρατικών ενισχύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινάει δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση του Κανονισμού 1998/2006 για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis regulation).Με βάση τις απαντήσεις που θα σταλούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στην επεξεργασία νέου κανονισμού μέχρι το τέλος του 2013. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί από την Επιτροπή στην προσεκτική αξιολόγηση του ορίου των 200.000 €, πόσο μέχρι το οποίο μπορεί να ανέρχεται το σύνολο των ενισχύσεων που χορηγούνται σε μια επιχείρηση σε περίοδο τριών ετών, προκειμένου να χαρακτηριστούν ήσσονος σημασίας Η διαβούλευση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2012 και δικαίωμα συμμετοχής σε αυτήν έχουν δημόσιες αρχές, οργανισμοί, τελικοί αποδέκτες (επιχειρήσεις) καθώς και πολίτες.

Κρατικές ενισχύσεις: μικρά ποσά ενισχύσεων (κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας 1998/2006)
Τομέας/είς πολιτικής

Κρατικές ενισχύσεις

Τα άλλα θεσμικά όργανα, τα κράτη μέλη και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο

Περίοδος διαβούλευσης

Από 26.07.2012 μέχρι 18.10.2012

Στόχος της διαβούλευσης

Η κρατική χρηματοδότηση που πληροί τα κριτήρια του άρθρου 107 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ συνιστά κρατική ενίσχυση. Ωστόσο, για την εφαρμογή του άρθρου 109 της ΣΛΕΕ, το Συμβούλιο, με την έκδοση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 994/98 («εξουσιοδοτικός κανονισμός»), εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να καθορίσει με κανονισμό ένα όριο κάτω από το οποίο θεωρείται ότι οι ενισχύσεις δεν πληρούν όλα τα κριτήρια του άρθρου 107 παράγραφος 1 της Συνθήκης και, συνεπώς, εξαιρούνται από τη διαδικασία κοινοποίησης που προβλέπεται στο άρθρο 108 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ.
Σ' αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή εξέδωσε τον κανονισμό (ΕΚ) 1998/2006 για την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της Συνθήκης (νυν άρθρα 107 και 108 της ΣΛΕΕ) για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας , που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2007. Αυτός ο κανονισμός καθόρισε το ανώτατο όριο των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας στα 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση χορηγούμενα κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε περιόδου τριών οικονομικών ετών. Θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2013 και, επομένως, θα επανεξεταστεί.
Στις 8 Μαΐου 2012, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη δέσμη μέτρων για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, η οποία θα δρομολογήσει και θα καθορίσει το πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Η επανεξέταση του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας αποτελεί σημαντικό στοιχείο του εκσυγχρονισμού των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Η Επιτροπή καλεί τα άλλα θεσμικά όργανα, τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη να προσκομίσουν στοιχεία για την αναθεώρηση του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι έχουν συλλεχθεί οι περισσότερες δυνατές πληροφορίες για την κατάλληλη επανεξέταση του κανονισμού, το παρόν ερωτηματολόγιο δεν θα εστιαστεί μόνο σε γενικές ερωτήσεις σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, αλλά και σε τεκμηριωμένη πληροφόρηση σχετικά με τη χρήση του και σχετικά με πρακτικά θέματα, μεταξύ των οποίων η παρακολούθηση
Μπορείτε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο που ακολουθεί σε οποιαδήποτε επίσημη γλώσσα της ΕΕ. Επειδή είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν καθυστερήσεις στη μετάφραση παρατηρήσεων που έχουν υποβληθεί σε συγκεκριμένες γλώσσες, είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες οι απαντήσεις σε μια από τις γλώσσες εργασίας της Επιτροπής (κατά προτίμηση στα αγγλικά) ώστε η Επιτροπή να μπορεί να τις επεξεργαστεί ταχύτερα.
 Δεν υποχρεούστε να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. Αν δεν σας αφορά μια συγκεκριμένη ερώτηση μπορείτε να την αφήσετε αναπάντητη. Είναι ευπρόσδεκτες οποιεσδήποτε επιπλέον παρατηρήσεις και πληροφορίες που παρέχετε εκτός του στενού πεδίου των ερωτήσεων, ειδικότερα άλλα σχετικά έγγραφα, εκθέσεις, μελέτες και πηγές δεδομένων.
 Στην απάντησή σας, παρακαλούμε σημειώστε αν απαντάτε ως μεμονωμένος πολίτης, εκπρόσωπος οργανισμού ή δημόσιας υπηρεσίας. Αν ο οργανισμός σας είναι καταχωρισμένος στο Μητρώο Διαφάνειας, παρακαλούμε αναγράψτε τον αριθμό καταχώρισης. Αν ο οργανισμός σας δεν είναι καταχωρισμένος, έχετε τη δυνατότητα να τον καταχωρίσετε εδώ. Οι απαντήσεις που προέρχονται από μη καταχωρισμένους οργανισμούς δημοσιεύονται χωριστά.
 Όλες οι απαντήσεις θα δημοσιευθούν στην παρούσα ιστοσελίδα. Οι απαντήσεις που σημειώνονται ρητά ως "εμπιστευτικές" θα έχουν την ανάλογη μεταχείριση και δεν θα δημοσιευθούν. Στην περίπτωση αυτή, παρακαλούμε να μας προμηθεύσετε και με μια μη εμπιστευτική εκδοχή της συμμετοχής σας. Διαβάστε προσεκτικά τη δήλωση περί απορρήτου που επισυνάπτεται στην παρούσα διαβούλευση για να ενημερωθείτε σχετικά με τη μεταχείριση που θα έχουν τα προσωπικά σας δεδομένα και οι απαντήσεις σας στο ερωτηματολόγιο
Πώς να υποβάλετε τις παρατηρήσεις σας
 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1998/2006 της Επιτροπής, της 15ης Δεκεμβρίου 2006 , για την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της συνθήκης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας