Η Εταιρεία Γεωργικών Μηχανικών Ελλάδος (Ε.Γ.Μ.Ε.) που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γεωργικών Μηχανικών (EurAgEng), οργανώνει το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωργικής Μηχανικής με Θέμα: «Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες στη Γεωργική Μηχανική και τη Διαχείριση Φυσικών Πόρων», στις 8 και 9 Οκτωβρίου του 2015, στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στόχος του Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ε.Γ.Μ.Ε., το οποίο γίνεται κάθε δύο χρόνια, είναι η παρουσίαση των νέων ερευνητικών αποτελεσμάτων και η συζήτηση επ’ αυτών, η γνωριμία των νέων ερευνητών, η παρουσίαση των εργασιών τους, η γνωριμία των ερευνητικών ομάδων και του έργου τους ώστε να έρθουν σε επαφή άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Γεωργικής Μηχανικής και να υπάρξουν συνεργασίες που θα ενισχύσουν τη δραστηριότητά τους.
Στην εναρκτήρια συνεδρίαση σε δύο προσκεκλημένες ομιλίες, από διακεκριμένους καθηγητές ελληνικών Α.Ε.Ι. θα αναλυθούν θέματα που σχετίζονται με τη γεωργική παραγωγή, την υγεία των ανθρώπων και την προστασία του περιβάλλοντος. Η μία αναφέρεται στο σημαντικό θέμα της νιτρορύπανσης και θα αναλυθούν οι αιτίες, η νομοθεσία και τα μέτρα αντιμετώπισής της και η άλλη στους κανονισμούς της Ε.Ε. και στη εφαρμογή τους για τον έλεγχο των ψεκαστικών μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν 100 επιστημονικές εργασίες με αντικείμενα που καλύπτουν τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
· Γεωργικά Μηχανήματα - Εξοπλισμοί
· Αρδεύσεις - Αγρομετεωρολογία
· Υδατικοί Πόροι
· Εδαφικοί Πόροι
· Αγροτικές Κατασκευές
· Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμηση Ενέργειας στον Αγρ. Χώρο
· Μετασυλλεκτική - Μετασυγκομιστική Τεχνολογία
· Τεχνολογία Περιβάλλοντος
· Καινοτομία και Νέες τεχνολογίες
Θέμα του συνεδρίου είναι η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες στη γεωργική μηχανική και τη διαχείριση φυσικών πόρων. Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή για τη χώρα μας, ο πρωτογενής τομέας καλείται να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο για την έξοδο από την κρίση και η γεωργική μηχανική και η μηχανική βιοσυστημάτων με την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ή διαδικασιών και τη χρήση νέων τεχνολογιών θα συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Η καινοτομία συνδέεται με την έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων ή διαδικασιών με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής, αυτοματισμών, νέων μορφών ενέργειας κ.λπ.. Τα τελευταία χρόνια στη γεωργία η χρήση αυτοματοποιημένων μηχανημάτων για τις καλλιεργητικές εργασίες και τη συγκομιδή, για την άρδευση, τη λίπανση και την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι αρκετά διαδεδομένη. Νέες τεχνολογίες και νέες διαδικασίες προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της σύγχρονης γεωργίας αναπτύσσονται και εφαρμόζονται και έχουν ως στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της οικονομίας. Μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται ενδεικτικά η χρήση ευφυών συστημάτων, σύγχρονων τεχνικών και αλγορίθμων (ευφυείς αλγόριθμοι, ασαφής λογική, νευρωνικά δίκτυα κ.λπ.), δορυφορικών εικόνων, αισθητήρων, καμερών, γεωργίας ακριβείας, φασματοσκοπίας, εφοδιαστικών αλυσίδων και άλλων, τα οποία εφαρμόζονται με στόχο τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και της γεωργικής παραγωγής.
Η πρόκληση για τη γεωργία στο άμεσο μέλλον θα είναι η εξασφάλιση της επάρκειας τροφίμων με την αύξηση της παραγωγής με την προϋπόθεση της διατήρησης και προστασίας των φυσικών πόρων (εδάφους και νερού). Η απαίτηση για αύξηση της παραγωγής συνδέεται με αύξηση της κατανάλωσης αρδευτικού νερού και την εντατική χρήση των εδαφικών πόρων. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες και περιορισμοί υποχρεώνουν τους επιστήμονες, τους τεχνικούς και αυτούς που διαμορφώνουν αποφάσεις να αξιολογήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των σύγχρονων τάσεων και να βρουν καινοτόμες λύσεις με σκοπό την υιοθέτηση αειφόρων πρακτικών για τη διατήρηση των φυσικών πόρων.
Πιστεύουμε πως το συνέδριο, όπως και όλα τα προηγούμενα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας επ’ ωφελεία ολόκληρης της κοινωνίας.
Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο δίνονται στην ιστοσελίδα: //www.egme.gr
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Πανταζής Ε. Γεωργίου
Επ. Καθηγητής Α.Π.Θ