Ζημιές έχουν υποστεί επαγγελματίες του κλάδου και ιχθυοπαραγωγοί…
Αρκετά κακή ήταν χρονιά, στο διάστημα της πανδημίας για τους επαγγελματίες αλιείς, αλλά και για όσους ασχολούνται με τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας αντιπεριφέρειας Δυτικής Ελλάδος, υπήρξε σημαντική πτώση στον τομέα, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στον εξαγωγικό κλάδο. Μεγάλη ζημιά έπαθαν οι ιχθυοπαραγωγοί που δραστηριοποιούνται στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.
Το αβγοτάραχο, ένα από τα κύρια εξαγωγικά τους προϊόντα (είναι και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) έπαθε καθίζηση, καθώς οι αγορές της Κεντρικής και της Βόρειας Ιταλίας στις οποίες απευθύνονται κυρίως, πλήττονταν από την πανδημία. Κατά συνέπεια δεν υπήρξε ζήτηση του προϊόντος.
Κακή βέβαια ήταν και η χρονιά γενικότερα στην αλιεία. Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής, δυσκολεύτηκαν να βρουν πρόσφορο έδαφος στην εγχώρια αγορά, παρόλο που τα ιχθυοπωλεία ήταν ανοικτά.
Η ζήτηση, άλλωστε, στα ιχθυοπωλεία, στο διάστημα της πανδημίας, σε σύγκριση με άλλες περιόδους ήταν αρκετά χαμηλή, κάτι που αποτέλεσε σχεδόν καθολικό κανόνα.
Ζημιές υπέστησαν και όσες επιχειρήσεις είχαν κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια στις εξαγωγές ψαριών, σε χώρες της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και στην Αμερική.
Το παράδειγμα των ψαράδων στις Αλυκές
Η αλιεία έτσι ήρθε σε μία ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση τόσο από την πανδημία, όσο και από άλλους εξωγενείς παράγοντες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των σημαντικών προβλημάτων που εξακολουθεί και αντιμετωπίζει ο κλάδος, είναι σε ότι έχει να κάνει με την περιοχή μας, οι ψαράδες στις Αλυκές της Κάτω Αχαγιάς.
Οι οικογένειες που ζουν εκεί από την αλιεία τα βγάζουν δύσκολα πέρα, ενώ περιμένουν να δουν τι θα γίνει με το θέμα της αξιοποίησης του γραφικού λιμανιού της περιοχή τους, γνωρίζοντας ότι ίσως είναι η μόνη τους ελπίδα για να μην αλλάξουν επάγγελμα.
Πάνω στο θέμα της αξιοποίησης του λιμανιού στις Αλυκές, γίνονται προσπάθειες με πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για να περάσει η διαχείρισή του από τα χέρια του υπουργείου Ναυτιλίας, στο δήμο Δυτικής Αχαΐας, καθώς αυτό θα είναι το αποφασιστικό βήμα για το έργο.