Τρομακτικά, υπερήφανα αλλά κι από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα της θάλασσας είναι οι καρχαρίες. Χιλιάδες τουρίστες και ταξιδιώτες απ΄ όλον τον κόσμο επισκέπτονται τα θαλάσσια πάρκα των ΗΠΑ κι αγοράζουν πακέτα διακοπών για να δουν μεγάλα και μικρά ψάρια και θηλαστικά αλλά και κάθε λογής πλάσματα του υδάτινου κόσμου.
Στο Σαν Ντιέγκο οι πολίτες μπορούν ν΄ απολαύσουν τους καρχαρίες χωρίς να κινδυνεύουν, αν κι όπως λένε οι επιστήμονες περισσότερο πρέπει να φοβάται ο καρχαρίας τον άνθρωπο παρά ο άνθρωπος τον καρχαρία.
Πάνω από 400 είδη καρχαριοειδών υπάρχουν σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον Υδάτινο Κόσμο του Σαν Ντιέγκο. Διαφέρουν από τα οστεώδη ψάρια διότι ο σκελετός αποτελείται από χόνδρο κι όχι από κόκαλο κι έχουν άκαμπτα πτερύγια. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι καρχαρίες είναι παρεξηγημένοι ενώ υποφέρουν σε πολλές γωνιές του πλανήτη λόγω της υπεραλίευσής τους για φαγητό, ενώ είναι περιζήτητοι για τα πτερύγιά τους γεγονός που τους καθιστά θύματα.
Όπως εξηγεί στο Agrocapital, ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Θανάσης Τσίκληρας από το Εργαστήριο Ιχθυολογίας, του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, οι καρχαρίες μαζί με τα σελάχια, τους βάτους, τις ράγιες και τις χίμαιρες αποτελούν τους χονδριχθείς ή ελασμοβράγχιους ιχθείς, που χαρακτηρίζονται από χόνδρινο σκελετό και βραγχιακές σχισμές αντί για βραγχιακά επικαλύμματα.
Οι καρχαρίες εμφανίζουν τεράστια ποικιλία μεγεθών. Ο φαλαινοκαρχαρίας λ.χ. Rhincodon typus έχει μήκος 20 μέτρα και ζυγίζει 34 τόνους!
Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν περισσότερα από 30 είδη καρχαριών, περίπου άλλα τόσα είδη σελαχιών και βάτων και ένα μόνο είδος χίμαιρας. Τα περισσότερα είδη καρχαριών είναι μικρόσωμα με μήκος που δεν ξεπερνά το 1 μέτρο, όπως οι γαλέοι και τα σκυλοψαράκια. Υπάρχουν ωστόσο και είδη που ξεπερνούν τα 5-6 μέτρα σε μήκος όπως ο σάπουνας (Cetorhinus maximus) που είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο ψάρι, καθώς τρέφεται με ζωοπλαγκτόν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τεκμηριωμένη παρουσία του μεγάλου λευκού καρχαρία (Carcharodon carcharias) στις ελληνικές θάλασσες.
Ο μεγάλος λευκός είναι γνωστός με το όνομα σμπρίλιος και περιγράφτηκε για πρώτη φορά από τον Αριστοτέλη. Στα επικίνδυνα για τον άνθρωπο είδη περιλαμβάνεται και ο ταυροκαρχαρίας (Eugomphodus taurus).
Οι πιο πρόσφατες καταγραφές μεγάλου λευκού στις ελληνικές θάλασσες προέρχονται από τις ανατολικές ακτές του Αιγαίου την προηγούμενη δεκαετία, όταν αλιεύτηκαν δυο νεογέννητα μήκους 1,5 και 1,6 μέτρων κι από το βόρειο Αιγαίο τις δεκαετίες 1980 και 1990.
Καρχαρίες: Οι κυρίαρχοι των θαλασσών
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Διευκρινίσεις για την αξιοπιστία του συστήματος monitoring
23 Δεκεμβρίου 2024, 17:37
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έλεγχος σε εταιρεία τροφίμων για πιθανές αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές
23 Δεκεμβρίου 2024, 14:50
Εκδήλωση Ινστιτούτου ΕΝΑ: Η κτηνοτροφία της Θεσσαλίας κάτω από συνεχείς προκλήσεις
23 Δεκεμβρίου 2024, 14:17