Οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν μέλλον, αν…επιζήσουν

 

 

Τέσσερις διαρθρωτικές αλλαγές και άνοιγμα για συγχωνεύσεις έκαναν οι αδερφοί Στεφανή των ιχθυοκαλλιεργειών «Σελόντας» ζητώντας διάλογο από μηδενική βάση, με τον Αρ. Μπελλέ του «Νηρέα» αλλά κι αφήνοντας ανοιχτό φεγγίτη για το «Δία» εφόσον επιλυθούν τα προβλήματα στα δικαστήρια.
Σύμφωνα με όσα είπαν σε γεύμα που παρέθεσαν προς τους δημοσιογράφους η επικαιροποιημένη μελέτη της McKinsey “Greece 10 years ahead”, δείχνει πως μεταξύ των 8 τομέων που έχουν μέλλον είναι ο πρωτογενής τομέας και δη οι ιχθυοκαλλιέργειες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των αδερφών Στεφανή απαιτούνται άμεσα οι εξής κινήσεις – διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, διότι παρά το γεγονός ότι πρωτεύει σε αξία λόγω της κρίσης και των διακυμάνσεων τιμών έχει αναπτύξει παθογένειες που πρέπει να επιλυθούν σε χρόνο μηδέν, ειδάλλως κινδυνεύει να χάσει την πρωτιά σε τσιπούρα – λαβράκι κι οι εταιρίες να έχουν πρόβλημα ακόμη και επιβίωσης. Ειδικότερα ζήτησαν, επικαλούμενοι και την έρευνα της McKinsey:

Κλαδική Συγκέντρωση

Ενθάρρυνση και επιτάχυνση των συγκεντρώσεων έτσι ώστε να δημιουργηθούν δύο ή το πολύ τρία σχήματα που θα παράγουν συνολικά το 80% - 85% της εγχώριας παραγωγής. «Οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας αποτελούν αναγκαιότητα για τον κλάδο. Η πρωτοβουλία της Σελόντα και του Δία που επισφραγίστηκε τον Απρίλιο 2013 με την υπογραφή του Μνημονίου Συγχώνευσης έχασε και τη δυναμική της και την αξία της όταν πέντε (5) μήνες μετά η Διοίκηση της Δίας ζήτησε την προστασία του Άρθρου 99. Παρόλα αυτά πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος για να υλοποιηθεί η συγκέντρωση που παραμένει έωλη».

Αναδιάρθρωση Τραπεζικού Δανεισμού

Οι Τράπεζες διαθέτουν σήμερα μια πολύ καθαρή εικόνα του κλάδου και των πρωταγωνιστριών εταιρειών. Έχουν εγκαταστήσει, εδώ και τρεις μήνες
διαδραστικούς μηχανισμούς ελέγχου και θα έπρεπε, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των εταιρειών, να έχουν προσδιορίσει τη λύση. Η  ιδιαιτερότητα της δραστηριότητας των ιχθυοκαλλιεργειών είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα στάσης ή βραχύχρονης διακοπής, λόγω της φύσης της δουλειάς, που έχει να κάνει με κεφάλαιο ιχθύων. «Δυστυχώς, το τραπεζικό μας σύστημα βρίσκεται και αυτό σε φάση αναδιάρθρωσης, γεγονός που δημιουργεί αναστολές και καθυστερήσεις στην άμεση εφαρμογή τολμηρών λύσεων».

Διασφάλιση Επιχειρησιακής Βιωσιμότητας

Εταιρείες που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50% της παραγωγής θα πρέπει να δημιουργήσουν Οργάνωση Παραγωγών, σύμφωνα με το σχέδιο Κανονισμού που πρόκειται να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν το τέλος του 2013. Οι ρυθμίσεις του, υπό ψήφιση Κανονισμού, ιδίως αυτές που αναφέρονται στο «Σχεδιασμό Παραγωγής και Εμπορίας», μπορούν να εξομαλύνουν την ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης και να περιορίσουν τα μεγάλα περιθώρια των ενδιάμεσων που οδηγούν σε βίαιες κατακρημνίσεις των τιμών παραγωγού, με επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Ο κλάδος αυτός χαρακτηρίζεται από μακρά περίοδο ωρίμανσης (24 μήνες) και από κυκλικότητα με επίπτωση στις τιμές πώλησης. Έτσι, η min με τη max τιμή απέχουν διαχρονικά έως και € 3 /το κιλό. «Αυτή η μεγάλη αστάθεια των εσόδων, που πολλές φορές βρίσκεται κάτω από το κόστος, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας. Το πρόβλημα αυτό, που ταλανίζει τον κλάδο τα τελευταία 12 χρόνια, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Ο Κανονισμός της Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς των Προϊόντων Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας αποτελεί θεσμικό εργαλείο της Ε.Ε. μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στο διαρθρωτικό αυτό πρόβλημα».

Αναβάθμιση / Αναμόρφωση Δημοσίων Υπηρεσιών

Εκπόνηση και ψήφιση «Νόμου Πλαισίου» για τις ιχθυοκαλλιέργειες που θα απλοποιεί τις διοικητικές διαδικασίες και «δημιουργία «Επιλεγμένης Ομάδας Κρούσης» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα χειρίζεται ιχθυοκαλλιεργητικά θέματα του καθ’ ύλη αρμόδιου Υπουργείου, αλλά συγχρόνως θα λειτουργεί συντονιστικά με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Η Ομάδα αυτή θα πρέπει να επωμισθεί την  εφαρμογή του “Growth Roadmap for Aquaculture Sector” της McKinsey & Co. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Δημόσια Διοίκηση αναφορικά με τις  ιχθυοκαλλιέργειες είναι αφόρητη:
Η υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τους αδελφούς Στεφανή «είναι πλήρως αποδεκατισμένη και ανήμπορη να στηρίξει και να διευκολύνει τον πρωταθλητή στο έργο του. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007 – 2013 άνοιξε μόλις στα μέσα του 2012. Οι φάκελοι που υπεβλήθησαν από τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας και μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων αντιπροσωπεύουν δημόσια δαπάνη € 55 εκ. Το πρόγραμμα κλείνει σε ένα μήνα, οι φάκελοι δεν έχουν αξιολογηθεί και ο κλάδος στερείται την επιζητούμενη ρευστότητα. Το χωροταξικό και οι διαδικασίες των ΠΟΑΥ βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ο κλάδος βρίσκεται σε κομβικό σημείο και ενώ κρίνεται η πρωτοκαθεδρία της χώρας στο τομέα, δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη η Επιτροπή Σύνταξης του Επιχειρησιακού Σχεδίου 2014 – 2020 που πρέπει να υποβληθεί στην Ε.Ε. μέχρι την άνοιξη του 2014 ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνυποβολή του Πολυετούς Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης Ιχθυοκαλλιεργειών».