Κόκκαλης: Να προστατευτεί η γη υψηλής παραγωγικότητας στο Δίλοφο Φαρσάλων από εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Στο χωριό, που δικαίως χαρακτηρίζεται ως «κιβωτός των σιτηρών» παράγονται αρκετές ποικιλίες που έχουν διασωθεί και καταγραφεί στον εθνικό κατάλογο σιτηρών.

«Η αγροτική περιοχή του Διλόφου Φαρσάλων χρήζει ειδικής μεταχείρισης λόγω του οικολογικού και ιστορικού χαρακτήρα των καλλιεργειών και της συνεισφοράς στην αγροτική παραγωγή και την βιολογική γεωργία» τονίζει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Στην περιοχή του Διλόφου Φαρσάλων είναι γνωστό, ότι παράγονται  βιολογικά προϊόντα σε ποσοστό  50% του συνόλου των προϊόντων, που παράγονται από βιολογική γεωργία στην Χώρα μας, ως αποτέλεσμα μιας μακράς και διαρκούς προσπάθειας των καλλιεργητών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι από το έτος 1985 περίπου επένδυσαν στην βιολογική γεωργία και στήριξαν στην δραστηριότητα αυτή την επαγγελματική και οικογενειακή τους ζωή, με τεράστια συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής αυτής και εν γένει της Θεσσαλίας.

Πρόσφατα ο Σύνδεσμος Βιοκαλλιεργητών Θεσσαλίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Διλόφου Φαρσάλων, με επιστολές τους προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους από την αλόγιστη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή και ζητούν να προστατευθεί η μοναδικότητα της γης του Διλόφου Φαρσάλων και να χαρακτηριστεί υψηλής παραγωγικότητας και ιδιαίτερης προστατευόμενης περιοχής.

Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Βιοκαλλιεργητών είχε ζητήσει με το υπ’ αριθμ. 476245/06-11-2024 έγγραφο του, από την ΔΑΟ της Π.Ε Λάρισας, ως την κατεξοχήν υπεύθυνη Υπηρεσία της ανάπτυξης και προώθησης της αγροτικής υπαίθρου,αριθμητικά στοιχεία σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότησηφωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Διλόφου, εκφράζοντας ρητά την ανησυχία τους πως επιχειρείται μία βίαιη αλλαγή χρήσης γης εξαιτίας της αυξανόμενης εγκατάστασης των Α.Π.Ε, με συνέπεια να αλλοιωθεί και να εκφυλιστεί ο χαρακτήρας της αγροτικής γης και η βιολογική γεωργία να απειλείται από τη γενετική διάβρωση, όπως και οι γηγενείς ποικιλίες.

Επί παραδείγματι, αν η καλλιέργεια των σιτηρών και συγκεκριμένα η μοναδική ποικιλία δίκοκκου σιταριού που έχει διασωθεί στην Ελλάδα από την οποία παράγονται τα προϊόντα “Ζέα”, περιοριστεί εξαιτίας της αλλοίωσης της γης και της μείωσης των στρεμμάτων, άρα αναγκαστικά καλλιεργηθεί εκτός των περιορισμένων γεωγραφικών ορίων του Διλόφου Φαρσάλων, τότε θα υπάρξει ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα και προϊόν.  Στο χωριό, που δικαίως χαρακτηρίζεται ως «κιβωτός των σιτηρών» παράγονται αρκετές ποικιλίες που έχουν διασωθεί και καταγραφεί στον εθνικό κατάλογο σιτηρών.

Όμως τα στοιχεία που εδόθησαν από την αρμόδια Διεύθυνση της Π.Ε Λάρισας, αναφορικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση για εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή του Διλόφου Φαρσάλων είναι ανησυχητικά, καθώς έχουν εκδοθεί για το 2020, 2021 και 2022 Πρακτικά Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Γνωμοδότησης ως Γεωργική Μη Υψηλής Παραγωγικότητας σε αριθμό στρεμμάτων συνολικά 3.550 περίπου, πλέον των γνωμοδοτήσεων που εδόθησαν σε γειτονικές τοπικές κοινότητες στα όρια του αγροκτήματος του Διλόφου, αριθμός ικανός να ανατρέψει την παραγωγή της βιολογικής καλλιέργειας της περιοχής και να μεταβάλλει βίαια την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, των αγροτών και των οικογενειών τους.

Επειδή, ο λόγος που παράγονται τα βιολογικά προϊόντα και διασωθείσες ποικιλίες σιτηρών οφείλονται αμιγώς στα μοναδικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της αγροτικής γης και του εδάφους της περιοχής, σε συνδυασμό με το το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.

Επειδή, είναι αναγνωρισμένη η συνεισφορά της βιολογικής γεωργίας της περιοχής στην πρωτογενή παραγωγή, τη διάσωση και διατήρηση ποικιλιών από γενετική διάβρωση αλλά και η συνεισφορά στην τοπική οικονομία.

Επειδή, επιπροσθέτως συντρέχουν και ιστορικοί λόγοι που καθιστούν αναγκαία την ειδική μέριμνα και προστασία της περιοχής, καθώς υπάρχουν ιστορικά στοιχεία από την αρχαιότητα, όπως η αναφορά στο βασίλειο των Μυρμιδώνων, που ήταν το πιο ισχυρό και πλούσιο εξαιτίας της καλλιέργειας σιτηρών, που ήταν η βασική πηγή παραγωγής και τροφοδοσίας για όλη την Ελλάδα, αλλά και τους σπόρους που εικονίζονται στα νομίσματα της αρχαιότητας, σε συνδυασμό με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα για τη μοναδικότητα της καλλιέργειας του χωριού μέσα από έρευνες πανεπιστημίων από όλη την Ελλάδα, αναδεικνύεται παγκοσμίως η μοναδικότητα των δημητριακών.

Επειδή, όλα τα παραπάνω, δημιουργούν την ανάγκη να ληφθεί αυξημένη μέριμνα για την περιοχή του Διλόφου Φαρσάλων, με σκοπό την προστασία της βιολογικής γεωργίας, της ιδιαιτερότητας της γης, της καλλιέργειας σπάνιων ποικιλιών σιτηρών, της οικολογίας, αλλά και για την διατήρηση του ιστορικού χαρακτήρα της περιοχής.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ: Ποιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων και των πρακτικών γνωμοδοτήσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας και μη υψηλής παραγωγικότητας, στην περιοχή του αγροκτήματος Διλόφου Φαρσάλων;

Προτίθεστε να λάβετε πρωτοβουλία για την τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, έτσι ώστε να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη γη ολόκληρου του αγροκτήματος Διλόφου Φαρσάλων ως υψηλής παραγωγικότητας και για την τροποποίηση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ, όπως και την άμεση ολοκλήρωση τον διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και χρήσης γης;»