Ο κλάδος της μελισσοκομίας χρειάζεται την στήριξη από την πολιτεία

Σήμερα στην ελληνική αγορά πωλείται τεράστια ποσότητα μελιού σε συσκευασίες χωρίς σήμανση για τα συστατικά, χωρίς να αναγράφεται ο τόπος προέλευσης ούτε τα στοιχεία του παραγωγού, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αγοράζουν ύποπτης ποιότητας μέλι.

Αυτή η κατάσταση ενισχύει το λαθρεμπόριο, στοιχίζει φορολογικά έσοδα για το κράτος και γονατίζει τους Έλληνες μελισσοκόμους οι οποίοι πασχίζουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σε μια αγορά «σημαδεμένη».

 Ο βουλευτής Β’ Αθηνών με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς κατέθεσε αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας από την κυβέρνηση να πάψει να βρίσκεται σε χειμερία νάρκη και να ενσωματώσει άμεσα στην ελληνική νομοθεσία τον κανονισμό ΕΚ 852/2004, με τον οποίο ορίζονται επακριβώς οι κανόνες συσκευασίας του μελιού από τον ίδιο τον παραγωγό στις εγκαταστάσεις του.

Ζητά επίσης την άμεση ένταξη της γύρης και του βασιλικού πολτού στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελληνοποιήσεις  και η νοθεία στο μέλι.

Ο κ. Αμυράς προτρέπει την κυβέρνηση να επιδείξει τα ίδια γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε το κυλικείο της Βουλής μετά την παρέμβασή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στις 27/05/2015 με θέμα τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα. Τότε είχε ζητήσει  την απόσυρση του μελιού που πωλούσε το κυλικείο καθώς στη συσκευασία του δεν υπήρχε καμία ένδειξη προέλευσης και παραγωγού.  Η επιχείρηση το αντικατέστησε με γνήσιο ελληνικό συσκευασμένο εντός ολίγων ημερών.

Το ελληνικό μέλι συλλέγεται κατά 90% σε άγρια οικοσυστήματα ενώ ο κλάδος της εγχώριας μελισσοκομίας συνεισφέρει σημαντικά στην απασχόληση, την αγροτική παραγωγή, τη διατροφή, την υγεία, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την εθνική οικονομία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

                                                                       

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Θέσεις της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος για την ελληνική μελισσοκομία

Κύριε Υπουργέ,

Ο κλάδος της μελισσοκομίας συνεισφέρει σημαντικά στην απασχόληση, την αγροτική παραγωγή, τη διατροφή και την υγεία, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την εθνική οικονομία, με σημαντικές δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη, χρειάζεται όμως την στήριξη από την πολιτεία.

Στην από 19.02.2016 συνημμένη επιστολή της η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος παραθέτει τις θέσεις της αλλά και τα προβλήματα των μελισσοκόμων που είναι μεταξύ άλλων το κόστος παραγωγής, το ασφαλιστικό - φορολογικό καθώς και θεσμικά-νομοθετικά προβλήματα.

Οι μελισσοκόμοι ζητούν την ενσωμάτωση του κανονισμού ΕΚ 852/2004 στην ελληνική νομοθεσία, με την οποία ορίζονται επακριβώς οι κανόνες για τη συσκευασία του μελιού από τον ίδιο τον παραγωγό στις εγκαταστάσεις του και τονίζουν ότι δύο προϊόντα των μελισσών, η γύρη και ο βασιλικός πολτός έχουν κολλήσει στην τελική φάση ένταξής τους στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Με βάση τα παραπάνω, κατά πόσον έχετε λάβει υπόψιν σας τις θέσεις της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος στη διαμόρφωση των πολιτικών του Υπουργείου και σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα της ελληνικής μελισσοκομίας;