Μια λίμνη του Μαραθώνα «χάνεται» κάθε χρόνο από διαρροές του δικτύου ύδρευσης σε όλη τη χώρα αναφέρουν οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, Κατερίνα Μάρκου, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας και Γρηγόρης Ψαριανός σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Μόνο η ΕΥΔΑΠ Α.Ε συντηρεί 2 εκατομμύρια συνδέσεις εξυπηρετώντας περισσότερους από 4 εκατομμύρια πελάτες και ενώ στις νέες συνδέσεις η εταιρεία χρησιμοποιεί νέου τύπου υλικά, ώστε να μηδενίζονται οι διαρροές και απώλειες νερού, σε όλα τα ακίνητα που υδροδοτήθηκαν τις περασμένες δεκαετίες το δίκτυο παραμένει παλαιό και αναξιόπιστο.
Σύμφωνα με μελέτη του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μόνο στο Βόλο υπολογίζεται ότι το 30% του νερού που μεταφέρεται χάνεται λόγω διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης.
Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν αν και πότε το υπουργείο προτίθεται να αντικαταστήσει τα παλαιά δίκτυα με νέου τύπου συνδέσεις και προτείνουν στον υπουργό να εξετάσει το παράδειγμα αρκετών ξένων πόλεων όπως του Πόρτλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου το δίκτυο ύδρευσης αποτελείται από ειδικούς αγωγούς που περιέχουν γεννήτριες οι οποίες, εκμεταλλευόμενες την ενέργεια ροής του νερού, παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Θέμα: Παλαιότητα δικτύων ύδρευσης και αντικατάσταση με «πράσινη» τεχνολογία
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή για τις σχέσεις ΕΥΔΑΠ Α.Ε. – καταναλωτών (2011), η εταιρεία συντηρεί περίπου 2 εκατομμύρια συνδέσεις και υπολογίζεται ότι έχει περισσότερους από 4 εκατομμύρια πελάτες.
Κι ενώ στις νέες συνδέσεις, η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιεί νέου τύπου υλικά ώστε να εξασφαλίζονται οι προδιαγραφές που πρέπει να πληροί ως εταιρεία ύδρευσης, στα ακίνητα που έχουν υδροδοτηθεί τις περασμένες δεκαετίες το δίκτυο διανομής του νερού παραμένει χωρίς αντικατάσταση.
Η ίδια η εταιρεία έχει αναγνωρίσει τόσο την ανάγκη ανακαίνισης των εγκαταστάσεών της όσο και το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα του δικτύου της έχει εξαντλήσει τον χρόνο ζωής του. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα σε περιοχές όπου το δίκτυο ύδρευσης είναι περασμένων δεκαετιών να παρατηρούνται συχνές διαρροές και υποβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού. Ειδικοί του χώρου μάλιστα ισχυρίζονται ότι ετησίως χάνεται μια λίμνη του Μαραθώνα λόγω παλαιότητας του δικτύου! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μείζονος περιοχής Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) όπου υπολογίστηκε ότι το 30% του νερού που μεταφέρεται, χάνεται λόγω διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης.
Την ίδια στιγμή, «πράσινες» πόλεις του εξωτερικού αντικαθιστούν μέρος του δικτύου ύδρευσής τους με ειδικούς αγωγούς που περιέχουν γεννήτριες οι οποίες εκμεταλλευόμενες την ενέργεια της ροής του νερού μέσα στο δίκτυο παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια. Το δίκτυο ύδρευσης δηλαδή παράγει καθαρή ενέργεια, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για μείωση των εξόδων της εταιρείας ύδρευσης, είτε ως επιπρόσθετη πηγή εσόδων της.
Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Γνωρίζετε τις συνολικές απώλειες νερού που προκαλούνται λόγω παλαιότητας ή μη συντήρησης των δικτύων ύδρευσης στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης της χώρας; Αν ναι, ποιες είναι αυτές;
2. Υπάρχει προγραμματισμός για αντικατάσταση των παλαιών δικτύων ύδρευσης με νέα, σύγχρονα υλικά; Αν ναι, με τι χρονοδιάγραμμα;
3. Προτίθεστε να εξετάσετε την δυνατότητα εγκατάστασης ειδικών αγωγών που παράγουν υδροηλεκτρική «πράσινη» ενέργεια κατόπιν αξιολόγησης βέλτιστων πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό;