Μ.Τζελέπης: για τα προβλήματα «στην εγχώρια αγορά γάλακτος»


Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 4421/1-4-2016 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου έφερε στην Βουλή το ζήτημα και τα προβλήματα που έχουν προκύψει «στην εγχώρια αγορά γάλακτος».

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο Βουλευτής: «Σοβαρή απειλή δέχεται η εγχώρια παραγωγή γάλακτος, καθώς σταδιακά εισήχθησαν στη χώρα μεγάλες ποσότητες γάλακτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 2015 διοχετεύτηκαν στην ελληνική αγορά περίπου 35.000 τόνοι γάλακτος χωρίς να γνωρίζει κανείς που και πως χρησιμοποιήθηκαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η εγχώρια παραγωγή γάλακτος να περιοριστεί ακόμα περισσότερο και να μειωθεί δραστικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Συγχρόνως, ενώ έχει μειωθεί δραστικά η τιμή του παραγωγού, οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ για τους καταναλωτές είναι αμετάβλητες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Επιπλέον, μία ακόμη αρνητική εξέλιξη που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τον κλάδο των κτηνοτρόφων είναι ότι οι μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος τους στέλνουν ειδοποιήτηρια ότι θα χρειαστούν λιγότερους τόνους γάλα ή και καθόλου σε σύγκριση με την περσινή χρονιά». 

Επειδή, κατά τον κ. Τζελέπη «αυτή η «αναρχία» που καταγράφεται στην αγορά «γάλακτος» θέτει σε μεγάλο και σοβαρό κίνδυνο την ελληνική κτηνοτροφία αλλά και τους Έλληνες καταναλωτές» ζήτησε από τον Υπουργό να τον ενημερώσει για τις πολιτικές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κατοχύρωση της εγχώριας παραγωγής, για την καταπολέμηση της αναρχίας στην αγορά γάλακτος και την πάταξη της ελληνοποίησης γάλακτος, όπως επίσης και να του γνωστοποιήσει τις πολιτικές του Υπουργείου για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται στην αγορά γάλακτος. Τέλος, ο Βουλευτής αιτήθηκε να μάθει εάν το Υπουργείο έχει εκπονήσει σχέδιο ώστε να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση στην τιμή του γάλακτος από την παραγωγή έως την τοποθέτηση στα ράφια, για να ωφεληθεί ταυτόχρονα και ο παραγωγός και ο καταναλωτής.