Στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΕ κ. Κατάινεν για άγνοια και αδιαφορία από πλευράς Ελλάδος αναφορικά με το πακέτο Γιούνκερ, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο.
Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Σε χθεσινές δηλώσεις του (09-06-2016) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ κ. Γίρκι Κατάινεν, κάνοντας έναν απολογισμό της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) σχολίασε την απουσία ορισμένων χωρών του νότου, αποδίδοντας αυτή την κατάσταση στην αδυναμία των τοπικών αρχών προβολής των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει το ταμείο.
Ειδικότερα, περιγράφοντας την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα ανέφερε ότι σε συνάντηση με εκπροσώπους των πέντε μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών διαπίστωσε την πλήρη άγνοιά τους σχετικά με τις δυνατότητες του Ταμείου. Όπως δήλωσε “ήταν η πρώτη φορά που οι ελληνικές τράπεζες μάθαιναν ότι μπορούν να αντλήσουν πόρους απευθείας από το ταμείο για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις”.
Ο κ. Κατάινεν, επίσης, ανέφερε ότι κάποιοι υπουργοί, από χώρες του Νότου, του δήλωσαν ότι “αφού δεν μιλάμε για περισσότερα χρήματα, αλλά απλά για μόχλευση, τότε δεν μας ενδιαφέρει”. Σε μια περίοδο που η οικονομική κατάσταση της χώρας επιβάλλει, περισσότερο όσο ποτέ άλλοτε, την αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η ύπαρξη δηλώσεων από στελέχη της Κυβέρνησης που απαξιώνουν ένα χρήσιμο χρηματοδοτικό πακέτο, το πακέτο Γιούνκερ.
Σημαντικά ερωτηματικά δημιουργούνται και από την αντίφαση μεταξύ των δηλώσεων του κ. Κατάινεν για την ύπαρξη άγνοιας και απουσία ενδιαφέροντος από την Ελλάδα και των πρόσφατων ανακοινώσεων (31-03-2016) του Υπουργού κ. Σταθάκη για την ένταξη σαράντα δύο (42) έργων ύψους 5,6 δις ευρώ στο πακέτο Γιούνκερ.
Η ολιγωρία και η ανικανότητα της Κυβέρνησης βυθίζει καθημερινά τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση. Όταν υπάρχει αδιαφορία από πλευράς των αρμόδιων στελεχών της Κυβέρνησης, όταν δεν υπάρχει μέριμνα ώστε οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις να ενημερωθούν και να λάβουν γνώση των δυνατοτήτων που προσφέρει το πακέτο Γιούνκερ, πως είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί αυτή η σημαντική χρηματοδοτική ευκαιρία και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση;».
«1. Γιατί έχει καθυστερήσει η Κυβέρνηση να ενημερώσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους συνδέσμους επιχειρήσεων, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις δυνατότητες που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων;
2. Με ποια κριτήρια έχει συνταχθεί ο κατάλογος των 42 έργων υποδομής για το ΕΤΣΕ από τη στιγμή που οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, όπως οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες έχουν πλήρη άγνοια για τη λειτουργία του; Πως εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των έργων αυτών και η βιωσιμότητά τους;
3. Υπάρχουν Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης που δηλώνουν σε επίσημο αξιωματούχο της Ε.Ε. ότι δεν τους ενδιαφέρει το πακέτο Γιούνκερ, αφού δεν έχει περισσότερα χρήματα αλλά αφορά σε μόχλευση των υφιστάμενων κονδυλίων;».