Στην Ολομέλεια της Βουλής, της Παρασκευής 25.11.2016, συζητήθηκε η υπ’ αριθμόν Α.Π. 224/18.11.2016 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλη Τζελέπη σχετικά με «την προβληματική Απόφαση 924/21-5-2016 για τους όρους επιλεξιμότητας της συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού» του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελου Αποστόλου.
Στην αρχή της Επίκαιρης Ερώτησής του, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι: «Κύριε Υπουργέ, όσον αφορά την εφαρμογή του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1307/2013 για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και ιδιαίτερα για το ρύζι -σύμφωνα και με την Υπουργική σας Απόφαση 924/21-5-2016 για την συνδεδεμένη ενίσχυση ρυζιού-από την εμπειρία που έχουμε για την εσοδεία που καταβλήθηκε το 2015 θα ήθελα να πω ότι αυτή ήταν ιδιαίτερα προβληματική και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στους ορυζοπαραγωγούς. Άλλωστε, το είχα θέσει αυτό το θέμα ήδη από τον Ιανουάριο του 2016 –και πάλι με Επίκαιρη Ερώτησή μου- διότι προβλέπατε στην Υπουργική σας Απόφαση ότι για να τύχουν της συνδεδεμένης ενίσχυσης οι ορυζοπαραγωγοί, ήτοι τα 26 ευρώ ανά στρέμμα, θα πρέπει να πουλήσουν το προϊόν τους μέχρι τον Φεβρουάριο, να το τιμολογήσουν. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία πίεση, ένας εκβιασμός, εάν θέλετε, προς τη μεριά των παραγωγών, για να πουλήσουν το προϊόν τους σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό, λοιπόν, είχε ως αποτέλεσμα να κατρακυλήσουν οι τιμές μείον 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ιδιαίτερα, δε, για τα μεγαλόσπερμα από 0,45 έως 0,48 λεπτά του ευρώ ανά κιλό που ήταν την προηγούμενη χρονιά, το 2015 πήγαμε στα 0,24 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα, το ίδιο συνέβη και στα μικρόσπερμα, που από 0,30 έως 0,35 λεπτά του ευρώ ανά κιλό που ήταν την προηγούμενη χρονιά, πήγαν στα 0, 20 έως 0,22 λεπτά το κιλό. Δηλαδή, ενώ οι παραγωγοί θα έπαιρναν από την συνδεδεμένη γύρω στα 4 λεπτά το κιλό, στην ουσία με την εφαρμογή της συνδεδεμένης, όπως έγινε, έχασαν περίπου 20 λεπτά το κιλό. Έρχομαι τώρα στα ερωτήματα της επίκαιρης. Αντί να πηγαίνουμε μήνα-μήνα, ακόμη και τώρα οι ποσότητες είναι αδιάθετες, και μάλιστα δεν υπάρχει καν ορισμός της τιμής, ούτε το πότε θα πληρωθούν οι παραγωγοί. «Φέρτε το προϊόν», λένε οι έμποροι, «θα το τιμολογήσουμε και θα δούμε πότε θα πληρωθείτε». Αφού πρέπει να δώσετε την συνδεδεμένη μέχρι τις 30 Ιουνίου και αφού σήμερα οι παραγωγοί και τα τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα είναι ήδη χαρτογραφημένα στο υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και γνωρίζουν ποιοι είναι οι παραγωγοί, γιατί δεν πάτε αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι τα μέσα Μαΐου, ώστε να υπάρχει αυτό το χρονικό περιθώριο, για να μπορέσει να γίνει η απορρόφηση του ρυζιού, να μην υπάρχει η πίεση στους παραγωγούς, αλλά και για να μην έχουμε μείωση των τιμών; Γιατί από τους έξι χιλιάδες πεντακόσιους ορυζοπαραγωγούς πέρυσι πληρώθηκε μόνο το 70%, δηλαδή οι τέσσερις χιλιάδες τετρακόσιοι. Οι υπόλοιποι δεν πληρώθηκαν εξαιτίας αυτών των αδυναμιών της υπουργικής σας απόφασης».
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν απάντησε ξεκάθαρα στα ερωτήματα του Βουλευτή και απλώς, γενικώς και αορίστως αναφέρθηκε στις παρατάσεις που δίνονται από το ΥΠΑΑΤ και επίσης τόνισε ότι: «Με δεδομένο ότι είχαμε συγκεκριμένο ποσό, συγκεκριμένη κατά εκτάριο τιμή, εμείς έχοντας αυτό το εθνικό πλαφόν μοιράσαμε τις συγκεκριμένες συνδεδεμένες ενισχύσεις τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις και εξαντλήθηκε το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ».
Στη συνέχεια, ο κ. Τζελέπης στην δευτερολογία του δήλωσε ότι: «Μάλλον, κύριε Υπουργέ, δεν καταλαβαίνετε το πρόβλημα. Χίλιοι πεντακόσιοι παραγωγοί δεν μπορούσαν να τιμολογήσουν το προϊόν τους και δεν πήραν την συνδεδεμένη. Κατέρρευσε με αυτήν την καταστροφική υπουργική σας απόφαση η τιμή του ρυζιού στη χώρα μας κατά 50%. Τι άλλο πρέπει να σας πούμε ότι πρέπει να αλλάξατε αυτήν την απόφαση; Μη δίνετε παράταση κάθε μήνα. Πηγαίνετε την παράταση, μια και έξω μέχρι τα μέσα Μαΐου, αφού υποχρεούστε να πληρώσετε 30 Ιουνίου. Γιατί αυτή η εμμονή σας; Καταστρέφετε ένα μοναδικό προϊόν στη χώρα μας με κατάρρευση των τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής που δεν συμφέρει τους παραγωγούς να καλλιεργήσουν. Αυτήν τη στιγμή ξέρετε τι γίνεται; Ένας παραγωγός παραδίδει το προϊόν του χωρίς να γνωρίζει τι τιμή θα πάρει και πότε θα πληρωθεί και όλα αυτά για να μην χάσει τη συνδεδεμένη! Όλα αυτά είναι συνδεδεμένα με τις πολιτικές που ακολουθείτε στο Υπουργείο Γεωργίας όπου αντί να έχετε έναν προγραμματισμό και να εκπονήσετε ένα σχέδιο και ένα μοντέλο στήριξης της αγροτικής παραγωγής, εσείς πραγματικά με τις πολιτικές σας έχετε επιβάλει στο αγροτικό εισόδημα έναν αγροτικό και ασφαλιστικό αχταρμά, ραντισμένο με τις ιδεοληψίες σας που θα είναι πραγματικά καταστροφικό “roundup” για το αγροτικό εισόδημα, για τη γεωργία, για τον αγροτοδιατροφικό τομέα της χώρας μας. Όταν εδώ ζητάμε πραγματικά να δείτε ένα μοναδικό αγροτοδιατροφικό προϊόν, το πώς θα το αξιοποιήσουμε, το πώς θα είναι ανταγωνιστικός ο αγρότης. Βλέπετε ότι οι τιμές είναι κάτω του κόστους παραγωγής. Τουλάχιστον ελέγξτε αυστηρά με υγειονομικό έλεγχο τις εισαγωγές που είναι αθρόες αυτό το χρονικό διάστημα από Καμπότζη, από Μιανμάρ, από όλες τις ασιατικές χώρες. Κύριε Υπουργέ, σας έχω πει και άλλη φορά ότι η θέση σας στο Υπουργείο θα σηματοδοτήσει δυστυχώς για τον αγροτικό τομέα, όχι μία πορεία ανάπτυξης και στήριξης του αγροτικού τομέα, αλλά μια καταστροφική πορεία και μία ταφόπλακα στον αγροτικό τομέα».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε επίσης και στην «στην βιομηχανία εκφοβισμού και μηνύσεων εις βάρος των αγροτών που γίνονται αυτό το χρονικό διάστημα, για τις κινητοποιήσεις που έκαναν πέρσι και μάλιστα μέσα σε αυτές ήταν και οι ορυζοπαραγωγοί, για να μην είμαι και εκτός θέματος. Έχουμε, λοιπόν, μαζικές μηνύσεις εις βάρος των αγροτών για εκφοβισμό τους, όταν πέρυσι οι κινητοποιήσεις τους δεν ήταν κινητοποιήσεις που δημιουργούσαν προβλήματα στις άλλες κοινωνικές ομάδες. Μπορώ να πω ότι ήταν σε συμφωνία με τα αστυνομικά όργανα το πώς θα γίνουν οι αποκλεισμοί. Όμως θυμηθήκαν τώρα, σε αυτό το χρονικό διάστημα, να ποινικοποιήσουν τους κοινωνικούς αγώνες των αγροτών. Γιατί; Γιατί φοβάστε ότι τώρα αυτοί οι κοινωνικοί αγώνες, που θα γίνουν από τους αγρότες για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους για να μπορούν να ζήσουν από το αγροτικό εισόδημα και να παραμείνουν στην περιφέρεια, θα είναι και το τέλος της Κυβέρνησής σας».