Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού της ΔΕΗ που θα ενταχθεί στις νέες προς πώληση εταιρίες λιγνιτορυχίων, μια νομική γνωμοδότηση της ΓΣΕΕ αμφισβητεί ευθέως την νομιμότητα των σχετικών διατάξεων του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου Ν. 4533/2018. Οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά ζητήματα έρχονται σε αντίθεση με το ενωσιακό δίκαιο, το οποίο και πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωση μεταβίβασης των εταιριών αυτών, σύμφωνα με την ίδια γνωμοδότηση της ΓΣΕΕ.
Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να διευκρινιστούν άμεσα αυτοί οι προβληματισμοί, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατέθεσαν την ακόλουθη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη
Θέμα: Εύλογους προβληματισμούς προκαλεί νομική γνωμοδότηση της ΓΣΕΕ σχετικά με τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων στον ν.4533/2018 για την αποεπένδυση της ΔΕΗ Α.Ε.
Κύριε Υπουργέ,
Παρά τις διακηρύξεις και τις διαβεβαιώσεις σας για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού της ΔΕΗ που θα ενταχθεί στις νέες προς πώληση εταιρίες, σύμφωνα και με το σχέδιο αποεπένδυσης το οποίο έχετε ψηφίσει με το ν. 4533/2018, έχουν προκύψει νέα δεδομένα τα οποία αμφισβητούν ευθέως τις θέσεις σας και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για το ασαφές καθεστώς των ρυθμίσεών σας. Αυτές τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις μας τις είχαμε εκφράσει έντονα κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Σύμφωνα λοιπόν με την από 25.05.2018 και αρ. πρωτ. 391 γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της ΓΣΕΕ, κατόπιν ερωτήματος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας – Εορδαίας, για το κατά πόσο προστατεύονται πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα των εν λόγω εργαζομένων από τις ρυθμίσεις των άρθρων 4 και 5 του ν. 4533/2018, υπάρχουν προβληματικές αντιφάσεις. Ειδικότερα, το αναλυτικό σκεπτικό της γνωμοδότησης αναφέρει ότι η διάταξη του αρ. 4 παρ. 2 εδ. α’ καθώς και η διάταξη του αρ. 5 παρ. 1,2,3, του ν. 4533/2018 είναι αντίθετες στο άρθρο 4 παρ. 2 του ΠΔ 178/2002 και στην Οδηγία 98/50/ΕΚ καθόσον οδηγούν σε περιορισμό της προστασίας των εργαζομένων καθώς και σε περιορισμό της ευθύνης του μεταβιβάζοντος (ΔΕΗ Α.Ε.) και των διαδόχων εταιριών.
Με άλλα λόγια, αυτό που κατά την ΓΣΕΕ πρέπει να ισχύσει είναι ότι οι διάδοχες εταιρείες δεσμεύονται από τους όρους εργασίας του προσωπικού, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν και ίσχυσαν και στον αρχικό – μεταβιβάζοντα εργοδότη (ΔΕΗ Α.Ε.) και έτσι μεταβιβάζονται στις διάδοχες εταιρείες ΟΛΑ τα υφιστάμενα δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχει ο μεταβιβάζων από σύμβαση ή σχέση εργασίας και όχι όπως θολά και μεσοβέζικα επιχείρησε η κυβέρνηση να περάσει στο νόμο. Χαρακτηριστικά μάλιστα η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι: «…τα διοικητικά και δικαστικά όργανα του κράτους, όπως και οι επιχειρηματικοί φορείς που θα αποκτήσουν τις δημιουργούμενες μονάδες υποχρεούνται να μην εφαρμόσουν τις επίμαχες διατάξεις του ν. 4533/2018».
Κατά συνέπεια, οι δυσλειτουργίες του Ν. 4533/2018 οι οποίες εντοπίστηκαν ανωτέρω, αφήνουν ακάλυπτους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και υπόλογο εσάς απέναντι στην εθνική αντιπροσωπεία για τα όσα υποστηρίξατε απέναντι στις ενστάσεις μας και τα όσα νομοθετήσατε, σχετικά με την διαδικασία αποεπένδυσης της ΔΕΗ Α.Ε. και την αναζήτηση επενδυτών για τις μονάδες 3 και 4 του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης Αρκαδίας, για την μονάδα 1 της Μελίτης του Νομού Φλώρινας καθώς και για την άδεια της μονάδας ΙΙ του ιδίου σταθμού.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποια η θέση σας απέναντι στη συγκεκριμένη νομική γνωμοδότηση της ΓΣΕΕ;
Προτίθεστε να αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία για την απάλειψη της όποιας νομικής αβεβαιότητας, πότε και ποια ακριβώς θα είναι αυτή;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Αρβανιτίδης
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος