Το καταστροφικό φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας στα ελληνικά δάση της Βόρειας Ελλάδας από παράνομους υλοτόμους τόσο εγχώριους, όσο και «εισαγόμενους» από γειτονικές χώρες, φέρνει στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και ζητά την άμεση εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη του φαινομένου.
Επισημαίνει ότι κρούσματα παράνομης ξύλευσης καταγράφηκαν σε μεγάλες εκτάσεις ακόμη και στις βόρειες και ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου που συγκαταλέγεται στα 10 καλύτερα εθνικά πάρκα της Ευρώπης και έχει χαρακτηριστεί από την Unesco ως διατηρητέο οικοσύστημα της παγκόσμιας βιόσφαιρας.
Οι λαθροϋλοτόμοι έχουν σε τέτοιο βαθμό αποθρασυνθεί που διεισδύουν στην περιοχή των δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού, υλοτομώντας λαθραία αρμυρίκια και λεύκες σε κοντινή απόσταση από την εθνική οδό.
Ο Γιώργος Αμυράς τονίζει ότι η λαθραία υλοτομία προκαλεί αλυσιδωτές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις και δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: Η λαθροϋλοτομία στα ελληνικά δάση
Το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας αποτελεί πραγματικότητα για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο έχει επεκταθεί έως τις παρυφές των εθνικών πάρκων και δρυμών μας. Οι λαθροϋλοτόμοι, εκτός από εγχώριοι είναι και «εισαγόμενοι» από γειτονικές χώρες. Πρόκειται για παράνομους υλοτόμους από την Αλβανία, οι οποίοι υλοτομούν ανεξέλεγκτα δέντρα για να τα πουλήσουν στη χώρα τους. Περνούν από τα «περάσματα» των ελληνοαλβανικών συνόρων, κόβοντας πολυετή ή σπάνια είδη δέντρων και θάμνων.
Στο Τριεθνές Ελλάδας-Αλβανίας-πΓΔΜ, στην ευρύτερη περιοχή του εθνικού δρυμού των Πρεσπών, το πρόβλημα της αλβανικής λαθροϋλοτομίας υφίσταται εδώ και 20 χρόνια. Ως πρωταγωνιστές της αποκαλούμενης «μαφίας του ξύλου» εμφανίζονται Αλβανοί υπήκοοι που ξυλεύουν ανεξέλεγκτα τα δέντρα του δάσους, αφήνοντάς τα κομμένα στο 1 μέτρο από το έδαφος συνθέτοντας μια θλιβερή εικόνα. Εκτός της σταδιακής μείωσης του πληθυσμού των δέντρων, μακροπρόθεσμα προκαλείται και ραγδαία μείωση της βιοποικιλότητας. Ένας μεγάλος αριθμός των δέντρων που αποκόπτονται αφορά ενδημικά είδη και υποείδη συγκεκριμένων περιοχών με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά ο αριθμός τους. Σημειώνεται ότι ο δρυμός περιλαμβάνει δάση δρυός, ευθυτενείς βελανιδιές, τη «βόρεια» σημύδα, κωνοφόρα δέντρα, 1.400 είδη φυτών, 1.200 είδη φτέρης και το μοναδικό στην Ευρώπη δάσος από γηραιούς κέδρους (άρκευθο ή ψευδοκυπαρίσσι), όπως και ένα ενδημικό είδος την “Centaurea prespana”.
Κρούσματα παράνομης ξύλευσης καταγράφηκαν σε μεγάλες εκτάσεις ακόμη και στις βόρειες και ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου που συγκαταλέγεται στα 10 καλύτερα εθνικά πάρκα της Ευρώπης και έχει χαρακτηριστεί από την Unesco ως διατηρητέο οικοσύστημα της παγκόσμιας βιόσφαιρας.
Οι επιπτώσεις της αποψίλωσης των δέντρων έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται στο οικοσύστημα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ορνιθοπανίδα. Στην περιοχή των δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού, εντοπίζεται ένα από τα σημαντικότερα υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας, έκτασης 388.000 στρεμμάτων, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 270 είδη πουλιών, ανάμεσά τους σπάνια και απειλούμενα (ερωδιοί). Ωστόσο, η σημασία του πάρκου δεν πτοεί τους λαθροϋλοτόμους που διεισδύουν σε ολοένα μακρινότερα σημεία του κόβοντας τα αρμυρίκια και υλοτομώντας λαθραία πολλές λεύκες που εμπόδιζαν την ηχητική και οπτική όχληση των πουλιών από τα αυτοκίνητα στην παρακείμενη εθνική οδό. Η βλάστηση της περιοχής (αρμυρίκια, λεύκες, ιτιές, οξιές, σκλήθρα) αποτελεί ενδιαίτημα φωλεοποίησης και αναπαραγωγής όχι μόνο για τους ερωδιούς, αλλά και για αρπακτικά, μικροπουλιά και βίδρες.
Επισημαίνεται ότι, η λαθραία υλοτομία προκαλεί αλυσιδωτές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η ανεξέλεγκτη αποκοπή δέντρων μπορεί να μεταβάλει το πρότυπο κατανομής των βροχοπτώσεων σε μια περιοχή και να προκαλέσει αστάθεια και διάβρωση του εδάφους. Αυτά συντελούν στην εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων μετά από έντονες βροχοπτώσεις, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει υλικές απώλειες αλλά και να στοιχήσει τη ζωή σε κατοίκους των παρακείμενων περιοχών. Επιπρόσθετο οικονομικό κόστος επιβαρύνονται οι παρακείμενες αγροτικές περιοχές αφού η εδαφική αστάθεια και διάβρωση συμβάλουν στην υπογονιμότητα του εδάφους με άμεσο αντίκτυπο στις καλλιέργειες και τις γεωργικές διεργασίες.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
- ; Πως θα καταπολεμήσετε αυτό το φαινόμενο;
- Θα εντατικοποιήσετε τους ελέγχους για την πάταξη της παράνομης ξύλευσης;
- Θα προβείτε σε εκείνες τις ενέργειες που θα ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και θα πληροφορήσουν τους πολίτες για τη δυνατότητα άμεσης καταγγελίας περιστατικών λαθροϋλοτομίας;
- Έχετε προχωρήσει σε κάποιο σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί από αυτή την παράνομη δραστηριότητα στα δάση και το οικοσύστημα της χώρας;