Πρόταση Μάξιμου.
Να αποτραπεί η οικονομική καταστροφή εκατοντάδων καλλιεργητών οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο των επιδοτήσεων, ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ, που έλαβαν από το πρόγραμμα δάσωσης γαιών ζήτησε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς.
Ο Θεσσαλός πολιτικός κατά την παρέμβασή του εξήγησε ότι πρόκειται για «φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα εικοσαετίας το οποίο δίνει κάποια ενίσχυση στους παραγωγούς, προκειμένου σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αντί για παραγωγικές καλλιέργειες να βάλουν δένδρα, είτε ακακίες, είτε καρυδιές, είτε άγριες καστανιές. Το πρόγραμμα αυτό οικοδομήθηκε σε σαθρή βάση, διότι έλεγε ότι θα έπρεπε να έχουμε 160 έως 250 δέντρα στην περίπτωση των ακακιών και 28 δέντρα στην περίπτωση των άλλων.
Πρακτικά, αυτό ήταν αδύνατο, οι γεωπόνοι το γνωρίζουν, και απορώ πώς οικοδομήθηκε αυτό το πρόγραμμα προ εικοσαετίας. Αφού, λοιπόν, έγινα αποδέκτης πολλών παραπόνων όταν βρισκόμουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως αναπληρωτής υπουργός, προχώρησα σε συναντήσεις με τους συναρμόδιους, γιατί χρειάζεται Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να διορθωθεί αυτό το σφάλμα. Στις 12 Μαρτίου 2014, σε συνάντηση με τον τότε Ειδικό Γραμματέα Δασών του ΥΠΕΚΑ, τον κ. Γιώργο Αμοργιανιώτη, και με το Υπουργείο Οικονομικών συμφωνήσαμε τότε να μειώσουμε τις μεν ακακίες από τα 160 έως 250 δέντρα το στρέμμα στα 70, τα δε λεγόμενα ευγενή πλατύφυλλα, καρυδιές, καστανιές, και μουριές, από 28 σε 20. Λίγες μέρες μετά, όπως ξέρετε, προέκυψε η υπόθεση του γάλακτος και με οδήγησε στην παραίτησή μου από την ηγεσία του υπουργείου.
Το θέμα το παρακολούθησα και λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου που έπεσε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2015, κατέστη δυνατό και υπογράφτηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία μειωνόταν ο αριθμός των δέντρων για τις μεν ακακίες στα 70 για δε τα αλλά δέντρα στα 20».
Σε δεινή θέση...
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, όμως, συνέχισε λέγοντας ότι «δημιουργήθηκε το εξής ζήτημα. Όσοι δεν είχαν ελεγχθεί εμπίπτουν στις διαδικασίες της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης και συνεχίζουν να παίρνουν τις ενισχύσεις από το πρόγραμμα. Όσοι, όμως, είχαν ελεγχθεί και είχαν βρεθεί ότι έχουν λιγότερα δέντρα και τους είχαν καταλογιστεί πρόστιμα και τους ζητούν να επιστρέψουν το σύνολο των επιχορηγήσεων, των ενισχύσεων που έλαβαν, βρίσκονται σε πολύ δεινή θέση. Ένα χωριό ολόκληρο, το Μεγάλο Ελευθεροχώρι στην Ελασσόνα, απειλείται με οικονομική καταστροφή. Αντίστοιχα προβλήματα στα Φάρσαλα, στη Φλώρινα, στην Κρήτη, στην Στερεά Ελλάδα.
Για λόγους, λοιπόν ισοτιμίας και ισονομίας, νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, που να αναστέλλει τις όποιες διεκδικήσεις από τους πολίτες από τους οποίους αξιώνονται οι επιστροφές αυτών των χρημάτων. Και προς τούτο, μάλιστα, έχω πρόχειρο ένα σχέδιο παραγράφου στο άρθρο 39, που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα».
Ο υπουργός κ. Βορίδης, απαντώντας κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, είπε ότι το ζήτημα είναι «νομικά πολύπλοκο» και επιφυλάχθηκε να το δει το επόμενο διάστημα.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έθεσε, επίσης, ως παρεμπίπτον ζήτημα, το πρόβλημα με τις ενισχύσεις de minimis στους αμυγδαλοπαραγωγούς καθώς όπως είπε τα 80 ευρώ το στρέμμα δεν επαρκούν όταν το κόστος αγγίζει τα 300 ευρώ και ζήτησε να επανεξεταστεί η δυνατότητα καταβολής ΠΣΕΑ, όπως είχε συμφωνηθεί στη σύσκεψη με τους παραγωγούς στο ΥπΑΑΤ.
Πρόταση Μάξιμου
Ο πρώην υπουργός κατέληξε καταθέτοντας την πρόταση να ενσωματωθεί «στο άρθρο 39 στις λοιπές διατάξεις, παράγραφος 6 που να λέει: “Γεωργοί που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δάσωσης Γεωργικών Γαιών μέτρο 8.1 είτε στον Κανονισμό 2080/1992, είτε στον Κανονισμό 1257/1999 και στη συνέχεια απεντάχθησαν με το αιτιολογικό ότι δεν εκπληρούσαν την προϋπόθεση ύπαρξης ελάχιστου αριθμού δέντρων ανά στρέμμα χωρίς να έχει προηγηθεί επιτόπιος έλεγχος παρουσία του ελεγχόμενου επενδυτή, χωρίς επιτόπιο έλεγχο και καταμέτρηση από αρμόδια επιτροπή μη δημόσιας Δασοπονίας, χωρίς την υπογραφή της Έκθεσης επιτόπιου ελέγχου από τον επενδυτή ή αντιπρόσωπό του, καθώς και σε κάθε περίπτωση που δεν μπορεί να διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των δέντρων ήταν κατώτερος από εκείνους που ορίζει το άρθρο 5 της ΚΥΑ 800/16 Ιανουαρίου 2015, απαλλάσσονται από την επιστροφή ανάκτηση των καταβληθεισών ενισχύσεων πριμοδότησης εγκατάστασης και ετήσιας ενίσχυσης σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκεται η επιστροφή”.
Υπάρχει νομικό προηγούμενο, μπορούν οι συνεργάτες σας να σας ενημερώσουν και υπήρξε και σχετική ενημέρωση του αρμόδιου υφυπουργού, του κ. Σκρέκα. Θέλω να πιστεύω ότι είναι κάτι εύλογο και δίκαιο, γιατί πραγματικά απειλούνται εκατοντάδες οικογένειες με οικονομική καταστροφή».