Β. Αποστόλου: Ένα συνονθύλευμα τροπολογιών στον αγροτικό χώρο χωρίς καμία συνοχή

Από κει και πέρα, ποιος σας είπε , ότι εμείς δεν συμφωνούμε με την αυστηροποίηση.

Τοποθέτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού ΑΑΤ Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, με θέμα συζήτησης το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα»:

 

“Ο κύριος Υπουργός, πάνω στην έξαρση του να ξεφύγει από τον χαρακτηρισμό του ερανιστικού του κειμένου, ως ένα συνονθύλευμα τροπολογιών, μετέφερε, ουσιαστικά, τη συζήτηση, προσχηματικά, πάνω σε ένα θέμα για το οποίο, τουλάχιστο, ένα χρόνο έχοντας τη σχετική ευθύνη, μπορούσε τα θέματα των ελληνοποιήσεων να τα έχει προχωρήσει περισσότερο.  Γιατί, κύριε Υπουργέ, ξεχνάτε ότι σας είχαμε δώσει το σημαντικότερο εργαλείο για να υπερασπιστείτε τα ελληνικά προϊόντα - που είναι ιδιαίτερα τα προϊόντα τα γαλακτοκομικά και τα ζωικής παραγωγής γενικότερα - η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άλμεξης, για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη φέτα και όλα τα προϊόντα γάλακτος, και την αναγραφή  στις ταμιακές μηχανές των κρεοπωλείων της χώρας της προέλευσης του κρέατος. Άρα, δηλαδή, ουσιαστικά για τα δύο αυτά βασικά προϊόντα του αγροτικού χώρου, που υφίστανται τις συνέπειες των ελληνοποιήσεων, διαθέτετε ένα εργαλείο το οποίο δεν το έχετε εφαρμόσει.

Από κει και πέρα, ποιος σας είπε , ότι εμείς δεν συμφωνούμε με την αυστηροποίηση. Ήδη, είχαμε  ξεκινήσει μια σχετική διαδικασία. Είναι δύσκολο το πρόβλημα διότι, προϋποθέτει και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων – μην μπούμε τώρα σε μια συζήτηση διεξοδική – Πάντως, το θέμα αυτό, εγώ σας λέω, ότι έχετε τις προϋποθέσεις, με αυτά που κάναμε εμείς και θα κάνετε κι εσείς, να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται καλύτερα για τον αγροτικό χώρο,  διότι είναι μια μεγάλη πληγή, ιδιαίτερα για την ζωική παραγωγή.

Ειλικρινά, δεν κατάλαβα, γιατί εμείς δεν έχουμε το χρέος να σας πούμε ότι, κύριε Υπουργέ πολλά από αυτά που κάνατε - που φαίνονται ως τροπολογίες – εμείς  ήδη από τον Αύγουστο του 2018 είχαμε καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο νόμου - και εκεί είναι η διαφορά μας - το οποίο αφορούσε στις αγροτικές επαγγελματικές οργανώσεις και άλλες διατάξεις.

Επειδή το βασικότερο εκείνη την εποχή ήταν – και το βρίσκετε μπροστά σας κι εσείς, να δούμε πώς θα οργανωθούν οι κλάδοι του αγροτικού χώρου συνδικαλιστικά, για να μπορούμε αυτά τα κινήματα που υπάρχουν στον αγροτικό χώρο να έχουν  και σε επίπεδο εκπροσώπησης παρουσία, σε όλα τα στάδια, τοπικά, περιφερειακά, κεντρικά. Να μπορούν να υπάρχουν και να είναι οι συνομιλητές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για όλα τα θέματα που τους αφορούν.

Αυτό, λοιπόν, εμείς είχαμε ως βασική κατεύθυνση, διότι, υπάρχουν πάρα πολλοί κλάδοι τους οποίους ούτε και εσείς μπορείτε να τους βρείτε, ούτε κι εμείς.

Παραδείγματος χάρη, έχουμε πολλές φορές, θέματα αλιείας. Είναι πάρα πολύ δύσκολο με αυτούς που συζητάς να εκπροσωπούν συνολικά το  συγκεκριμένο χώρο. Όπως και για τις υπόλοιπες,  θα σας έλεγα δραστηριότητες.

Άρα, προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε και πάνω, λοιπόν, σε αυτό το νομοσχέδιο συμπληρώνοντας τη φράση « άλλες διατάξεις», είχαμε εντάξει πολλές από τις ρυθμίσεις που φέρνετε εσείς, πολλές άλλες τις οποίες δεν φέρατε και, ιδιαίτερα, προς την κατεύθυνση να λύσουμε ζητήματα - θα έλεγα – δυσλειτουργίας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Άρα, λοιπόν, δεν θα καθίσω να μετρήσω ποια είναι, πόσες είναι κ.λπ.. Υπάρχουν τροπολογίες στις οποίες συμφωνούμε, γιατί εμείς τις είχαμε καταθέσει. Υπάρχουν, όμως, και θέματα για τα οποία δεν συμφωνούμε. Διεξοδική συζήτηση θα γίνει κατ’ άρθρον.

Ειλικρινά εκπλήσσομαι σε μερικές κινήσεις δικές σας. Για παράδειγμα, γιατί αυτές τις τροπολογίες τις οποίες λέτε ότι είναι κρίσιμες – κι εμείς λέγαμε ότι έπρεπε να γίνουν στην ώρα τους – δεν τις φέρατε πριν δύο μήνες που είχατε το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, να συζητηθούν τότε, να λύσουν πιο μπροστά τα προβλήματα. Τι κάνατε εσείς με το νομοσχέδιο με τους συνεταιρισμούς;

Σας αναφέρω μία μόνο περίπτωση. Καταργήσατε τις αγροτοδιατροφικές συμπράξεις. Και σας λέγαμε τι είναι αυτό που πάτε να κάνετε; Ευτυχώς το καταλάβατε πολύ γρήγορα και τώρα έρχεστε με ρύθμιση να επαναφέρετε τη συγκεκριμένη διάταξη. Είναι ένα ζήτημα αρκετά σοβαρό, όπως σοβαρό είναι ότι παρότι είχατε δεσμευθεί ότι θα ασχοληθείτε με την διαχείριση γενικά της δημόσιας γης, με την τροποποίηση του 4061/12, δεν το κάνατε. Αντίθετα, όμως, στην προηγούμενη νομοθετική σας ρύθμιση καταργήσατε τον ΟΔΙΑΓΕ. Έναν Οργανισμό, ο οποίος είχε συσταθεί ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Για να διαχειριστεί τη δημόσια γη, τη δημόσια περιουσία. Δηλαδή,  γίνονται από τη δική σας πλευρά κινήσεις αλλοπρόσαλλες ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν εργαλεία του αγροτικού χώρου.

Θα αναφερθώ, κύριε Υπουργέ, στο άρθρο 19 του νομοσχεδίου που είναι η κατάληξη μιας μακρόχρονης και συντονισμένης προσπάθειας που ξεκινήσαμε από το 2015 για να αντιμετωπίσουμε τους καταλογισμούς που μας κληροδότησαν οι δικοί σας, γιατί δεν είχαν τη θέληση, τη δυνατότητα τουλάχιστον όσον αφορά τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις του συνεταιριστικού χώρου, να πάρουν την έγκριση ή να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι κάνουν αυτό το πράγμα στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας.

Δεν είχατε ενημερώσει. Γι’ αυτό βρεθήκαμε μπροστά σ αυτές τις καταστάσεις. Ακολουθήθηκε μια μεθοδολογία να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Όντως, στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που είχαμε κάνει, σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές οργανώσεις που υπάρχουν στη χώρα, καταλήξαμε σε μία πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή και φτάσαμε από τα περίπου 400 εκατομμύρια, στα 95 εκατομμύρια ευρώ.

Και έρχεστε σήμερα και  φέρνετε μια ρύθμιση τακτοποίησης δόσεων των συγκεκριμένων συνεταιρισμών. Λέτε για 20 χρόνια έντοκα και υπό την προϋπόθεση ότι οι συνεταιρισμοί θα είναι βιώσιμοι και θα ανταποκρίνονται. Όταν δεν υπάρχει από

πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκεκριμένη γραπτή δέσμευση, αλλά απλά είχατε μια προφορική επαφή στη συνάντηση αυτή και σας είχαν αφήσει ανοιχτό το ζήτημα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούμε σε καταστάσεις που ενδέχεται να μας οδηγήσουν σε χειρότερη θέση από αυτή που είχαμε όταν ξεκινήσαμε τις ανακτήσεις. Όταν εγώ είχα συναντηθεί τότε με τον Επίτροπο κ. Χόγκαν, του είπα μία φράση που κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Ποιους συνεταιρισμούς; Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Η απάντησή του ήταν «δικό σου είναι το πρόβλημα ,της χώρας σου, δεν είναι δικό μου». Το θέμα είναι από αυτούς τους συνεταιρισμούς, οι οποίοι είναι σ’ αυτόν τον κατάλογο, έχετε ταξινομήσει ποιοι είναι υγιείς, ποιοι από αυτούς λειτουργούν λίγο, ποιοι είναι αυτοί που η περιουσία τους έχει πάει στην εκκαθάριση. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα αυτό και σε ποια κατάσταση βρίσκεται.

Άρα, λοιπόν το ζήτημα είναι μήπως, τυχόν βρεθούμε σε δυσκολότερη θέση

Εγώ σας καταθέτω μια πρόταση: Μιας και βρισκόμαστε σε μια περίοδο επιπτώσεων της πανδημίας που δημιουργεί καινούργια δεδομένα, μπορούμε να δούμε το συγκεκριμένο ζήτημα με άλλες προτάσεις αντιμετώπισης και όχι αυτή τη δέσμευση, με βάση αυτές τις δόσεις, χωρίς να έχουμε διασφαλίσει από την άλλη πλευρά ότι, έστω και κατά ελάχιστο μπορούν να ανταποκριθούν οι συνεταιρισμοί; Κρατήστε το. Το συζητάμε.

Πιστεύω ότι υπάρχουν λύσεις. Βέβαια υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα του αγροτικού χώρου. Δεν τα είπατε, κύριε Υπουργέ, εσείς. Είπατε αυτά που αφορούν τα δικά σας, για τις ελληνοποιήσεις. Εμείς τι να πούμε σε όλους τους αγρότες, από τους αλιείς, από τους αιγοπροβατοτρόφους, από όλους οι οποίοι περιμένουν, επιτέλους, από εσάς, πότε θα μπορέσετε αυτά τα χρήματα, αυτά τα ελάχιστα που σας έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών να τα δώσετε στους αγρότες; Δεν αντέχουν άλλο. Αυτό είναι το κυρίαρχο θέμα αυτή την ώρα στην αγροτική κοινωνία.”