Στην Αμπελιά, τον Δασόλοφο και το Καστράκι Φαρσάλων, έντονη χαλαζόπτωση είχε καταστροφικές επιπτώσεις σε καλλιέργειες βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας αλλά και αραβόσιτου.
«Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να υπάρξει ταχύτητα και δικαιοσύνη στην αποζημίωση των πληγέντων αγροτών στα χωριά των Φαρσάλων;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς, οι ελπίδες των αγροτών για μια χρονιά χωρίς ζημιές στη φυτική παραγωγή, μετά και την δύσκολη περσινή χρονιά, όπου λίγες περιοχές του νομού γλύτωσαν, διαψεύδονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις όψιμες χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών
Στην Αμπελιά, τον Δασόλοφο και το Καστράκι Φαρσάλων, έντονη χαλαζόπτωση είχε καταστροφικές επιπτώσεις σε καλλιέργειες βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας αλλά και αραβόσιτου. Το μεγάλο μέγεθος του χαλαζιού, ο έντονος άνεμος άλλα και ο μεγάλος όγκος βροχόπτωσης σε σύντομο χρόνο προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές, ειδικά στην περιοχή του Κάτω Δασόλοφου, που βρέθηκε στο επίκεντρο αυτών των φαινομένων. Όπως τονίζουν οι αγρότες των πληγεισών περιοχών, η τελική ζημιά σε αυτές τις καλλιέργειες εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το στάδιο το οποίο βρίσκονται κατά την χρονική στιγμή που συνέβη η ζημιά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το στάδιο των καλλιεργειών που επλήγησαν είναι αρκετά προχωρημένο και τα φυτά δεν θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν το κομμάτι της φέρουσας παραγωγής που ζημιώθηκε. Στα βαμβάκια για παράδειγμα η παραγωγή έχει σχηματιστεί, και έμεναν να ολοκληρωθούν οι τελευταίες αρδεύσεις μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, όπου διακόπτονται για να εισέλθουν οι φυτείες στην τελική τους φάση. Επιπροσθέτως, υπογραμμίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων για την ανάπτυξη των καλλιεργειών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί στο τελικό πόρισμα και τις αποζημιώσεις που θα δοθούν».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει σημειώνοντας ότι «οι όψιμες αυτές ζημιές απογοητεύουν τους αγρότες, ειδικά όσους επλήγησαν σε μεγάλο κομμάτι της εκμετάλλευσής τους. Αδυνατώντας να αντικαταστήσουν το χαμένο τους εισόδημα με διαφορετικό τρόπο, επαφίενται στην άμεση ανταπόκριση και την δίκαιη αποτύπωση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν συνεχώς οι φωνές για επίσπευση των διαδικασιών και ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων».