Πρόσβαση στους βοσκότοπους και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις μέσα από ένα συντηρημένο οδικό δίκτυο επιμένει και ζητά για τρίτη φορά ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς.
Πρόσβαση στους βοσκότοπους και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις μέσα από ένα συντηρημένο οδικό δίκτυο επιμένει και ζητά για τρίτη φορά ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς με Ερώτηση που επανακατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.
Ο βουλευτής επισημαίνει ότι οι δρόμοι που εξυπηρετούν την μετακινούμενη κτηνοτροφία προς τους βοσκότοπους και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για να παραμένουν λειτουργικοί χρειάζονται βελτίωση και συντήρηση. Η υποχρέωση ανήκει στις Περιφέρειες της χώρας. Ωστόσο, δημιουργούνται προσκόμματα κατά την υλοποίηση των υποχρεώσεων αυτών, καθώς οι Δασικές Υπηρεσίες θεωρούν δασικό το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο και δεν χορηγούν τις απαραίτητες εγκρίσεις. Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα στα καθ΄ύλην αρμόδια υπουργεία.
«Οι Περιφέρειες της χώρας πρέπει να μπορούν απρόσκοπτα να συντηρούν και να βελτιώνουν το οδικό δίκτυο που οδηγεί σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και βοσκότοπους, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η διατήρησή τους και να διασφαλιστεί η καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση κι εμείς οφείλουμε να τις στηρίξουμε», τονίζει ο Γιώργος Αμυράς.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: «Αγροτική οδοποιία, πρόσβαση σε βοσκότοπους και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις»
(επανακατάθεση προηγούμενης ερώτησης με αριθμούς 4874/12.3.2020 και 8114/9.7.2020, η οποία δεν απαντήθηκε από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)
Σύμφωνα με την C-341/17P/15.5.2019 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δάση και δασικές εκτάσεις που δεν περιλαμβάνονται σε διαχειριστικές μελέτες και δεν υλοτομούνται (αλπικές, χορτολιβαδικές κλπ) χαρακτηρίζονται ως βοσκότοποι.
Σε εθνικό επίπεδο εμπίπτουν στις διατάξεις του ν.4351/15, ήτοι: «Εντός των βοσκήσιμων γαιών επιτρέπονται εγκαταστάσεις ζώων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του ν.4056/2012 (Α΄52), καθώς και ποτίστρες ζώων, μικρές ομβροδεξαμενές και επεμβάσεις που δεν αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του τοπίου και οι οποίες προβλέπονται από τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων, της λειτουργίας των βοσκήσιμων γαιών και την ευζωία των ζώων».
Οι δρόμοι που εξυπηρετούν την μετακινούμενη κτηνοτροφία και δίνουν την πρόσβαση στους βοσκότοπους και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για να παραμένουν λειτουργικοί χρειάζονται βελτίωση και συντήρηση. Η υποχρέωση ανήκει στις Περιφέρειες της χώρας (παρ. 1, αρ. 7 του ν.4351/15).
Ωστόσο, δημιουργούνται προσκόμματα κατά την υλοποίηση των υποχρεώσεων αυτών στις Περιφέρειες, καθώς οι Δασικές Υπηρεσίες θεωρούν δασικό το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο και δεν χορηγούν τις απαραίτητες εγκρίσεις.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
- Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε οι Περιφέρειες της χώρας να μπορούν απρόσκοπτα να συντηρούν και να βελτιώνουν το υφιστάμενο οδικό δίκτυο που οδηγεί σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και βοσκότοπους, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η διατήρησή τους και να διασφαλιστεί η καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Ιωαννίνων