Να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για “επιχειρηματικές πιέσεις”.
«Μετά την αρνητική εξέλιξη που συνιστά η απόφαση του ΣτΕ για το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας και δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου της ήπιας εκτροπής του Αχελώου, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου οι εξαγγελίες να γίνουν πράξεις;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στους υπουργούς Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, Υποδομών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή και Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, ζητά να υπάρξει «καθαρός οδικός χάρτης» με βάση τα νέα δεδομένα για να διασκεδαστούν και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται από ερωτηματικά για «πιέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων» που αντιτίθενται στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας γιατί επενδύουν στην παραγωγή από αιολικά-φωτοβολταϊκά πάρκα.
Ο κυβερνητικός βουλευτής στην ερώτησή του σημειώνει ότι «το έργο του Αχελώου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά δημόσια έργα των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ένα έργο πνοής, με ξεκάθαρη φιλοπεριβαλλοντική στόχευση, με άμεσα υδρευτικά, αρδευτικά και ενεργειακά οφέλη. Ταυτόχρονα, όμως, τα συνοδά έργα που το πλαισιώνουν, μπορούν να συνεισφέρουν και στην αντιπλημμυρική θωράκιση από τα, όλο και συχνότερα λόγω κλιματικής αλλαγής, ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές.
Δυστυχώς, παρότι έως σήμερα έχουν δαπανηθεί από την πολιτεία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του, παραμένει ημιτελές χωρίς να μπορεί να αποδώσει ουσιαστικά κανένα από τα οφέλη που προβλέπει η ολοκλήρωσή του, ενώ εδώ και χρόνια αποτελεί πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, τοπικιστικών αντεγκλήσεων και αιτία προσφυγής στα ανώτατα δικαστικά όργανα.
Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πολιτική της βούληση να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του έργου. Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που ουσιαστικά ακυρώνει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας (ΥΗΕ Μεσοχώρας), δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη, προκειμένου οι προθέσεις για την υλοποίηση του έργου να μετατραπούν σε πράξεις.
Με δεδομένο ότι διατυπώνονται -πλέον και δημόσια- ερωτηματικά για “πιέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων που ζητούν περισσότερο χώρο για επενδύσεις αιολικών – φωτοβολταϊκών που έρχονται σε αντίθεση με την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας” (άρθρο Κώστα Γκούμα, πρ. προέδρου ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ και Τάσου Μπαρμπούτη, μέλους ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. γεν. γραμματέα ΤΕΕ/ΚΔΘ) θα πρέπει να υπάρξει ένας καθαρός οδικός χάρτης ενεργειών για την άρση του αδιεξόδου».