Β. Αποστόλου: "ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: Η ΕΥΒΟΙΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ "

Όμως με το συζητούμενο νομοσχέδιο δημιουργείτε συνθήκες πλήρους παράδοσης της λειτουργίας του δημοσίου σε ιδιωτικά χέρια.

Ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σ/ν Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές».

“Ισχυρίζεστε ότι επιχειρείτε να ρυθμίσετε τις σχέσεις κράτους με τον ιδιωτικό τομέα στο χώρο των δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών. Το έχετε ήδη κάνει με τις απευθείας αναθέσεις, που μάλιστα σε περίοδο πανδημίας έχουν γιγαντωθεί.

Όμως με το συζητούμενο νομοσχέδιο δημιουργείτε συνθήκες πλήρους παράδοσης της λειτουργίας του δημοσίου σε ιδιωτικά χέρια.

Ο ιδιωτικός τομέας πλέον όχι μόνο θα επιβλέπει, θα πιστοποιεί και θα εκτελεί, αλλά και θα δίνει το πράσινο φως στο Δημόσιο να πληρώνει τον ιδιώτη ανάδοχο μελετητή, να προκρίνει και να ορίζει την αναγκαιότητα των επιπλέον εργασιών, των απρόβλεπτων εργασιών.

Κι όλα αυτά γίνονται γιατί έχετε ανακηρύξει σε τοτέμ την ανάπτυξη, παραμερίζοντας  κριτήρια κοινωνικά, περιβαλλοντικά κριτήρια ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, η πολιτική προστασία και γενικότερα οι υποδομές που  χρειάζεται η χώρα μας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Είναι δυνατόν να ανατίθενται στους ιδιώτες τα κρίσιμα σημεία του καθορισμού των τεχνικών προδιαγραφών, των τιμών των υλικών και των εργασιών, δηλαδή του κόστους των έργων;

Έχουμε λοιπόν άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως η κυβέρνηση της Ν.Δ.   συνεχίζει ακάθεκτη την αποδυνάμωση του δημοσίου τομέα τόσο θεσμικά όσο και λειτουργικά, αντιμετωπίζοντάς τον ως εμπόδιο για την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της.

Ταυτόχρονα βέβαια επεκτείνετε και την αντι-περιβαλλοντική πρακτική της Ν. Δ. μέσα από το άνοιγμα ενός ακόμη παραθύρου για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε προστατευόμενες περιοχές, αλλά και με την προκήρυξη διαγωνισμών για έργα πριν από την ολοκλήρωση των σχετικών περιβαλλοντικών μελετών.

Όλα αυτά θα βρουν την εφαρμογή τους στη διαχείριση και την απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που τρέχουν. Το ξεκίνημα έγινε πριν  πριν λίγες ημέρες με την ανακοίνωση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων ότι ενέκρινε μία νέα επένδυση, ύψους 489 εκ. ευρώ, που αφορά στην εγκατάσταση 8 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470 MW, 4 στη Βόρειο– Κεντρική και 4 στη Νότια Εύβοια.

Αυτό βέβαια που έγινε πιο καθαρό με την ανακοίνωση αυτή είναι ότι οι βουνοκορφές της Εύβοιας αποτέλεσαν και αποτελούν ακόμη τοπίο σύγκρουσης συγκεκριμένων συμφερόντων. Βασικός πρωταγωνιστής σε αυτή την εξέλιξη ήταν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Τα ερωτήματα είναι πολλά.

- Γνωρίζει η ΡΑΕ τη πρόταση της οργάνωσης Πρωτοβουλία, που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, για ζώνη αποκλεισμού των επενδύσεων σε μια έκταση που περιλαμβάνει το 58% της χώρας, ενώ αφήνει το υπόλοιπο 42% για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, που θα υπερκαλύψουν τον εθνικό στόχο για το 2030 κατά μιάμιση φορά;

-Γιατί η ΡΑΕ ικανοποιεί άμεσα όλα τα αιτήματα που έχουν σχέση με τη χωροθέτηση νέων αιολικών πάρκων, χωρίς να έχει αξιολογήσει τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών εγκατάστασης με βάση το προηγούμενο χωροταξικό, όταν και η ίδια αποδέχεται ότι έχει υπερκαλυφθεί;

Γιατί η ΡΑΕ επιτρέπει την εγκατάσταση νέων ανεμολογικών ιστών μέτρησης αιολικού δυναμικού; Φαίνεται ότι έχει υποσχεθεί κι άλλες άδειες. Οι κάτοικοι του χωριού Κάδι  Κονιστρών δεν επέτρεψαν χθες κάτι τέτοιο. Να γνωρίζουν οι επενδυτές και η ΡΑΕ ότι οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν.

-Έχει εξετάσει η ΡΑΕ το ζήτημα της κυριότητας και της χρήσης των δασικού χαρακτήρα     εκτάσεων που προτείνεται να εγκατασταθούν τα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα;

-Έχει παρακολουθήσει η ΡΑΕ τη μεγάλη μάχη για τον έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών που εμφανίζονται να έχουν πάρει τις σχετικές εγκρίσεις;

-Γνώριζε η ΡΑΕ ότι πίσω από αυτές τις εταιρείες κρυβόταν συγκεκριμένη ολλανδική εταιρεία, που με την ανακοίνωση της Διυπουργικής Επιτροπής μας προέκυψε  Πορτογαλική;

Αυτό που όλοι γνωρίζουν είναι ότι αυτή την ώρα υπάρχει ένα ταμείο με πολλά λεφτά. Είναι το Ταμείο Ανάκαμψης με 32 δις διαθέσιμα κυρίως για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αν αφαιρέσουμε τα 5 δις που θα πάνε στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για την απολιγνιτοποίηση, τα υπόλοιπα θέλουν να τα μοιράσουν από τώρα, χρησιμοποιώντας ακόμη και τις άδειες που έχουν στα χέρια τους.

Οι επείγουσες διαδικασίες, ειδικά για τις επενδύσεις άνω των 100 εκατ. όπως είναι οι συγκεκριμένες, ήδη άρχισαν να εφαρμόζονται με την υποβολή του αιτήματος για την ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις.

Μένει τώρα ουσιαστικά στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ένα περιθώριο μόνο 30 ημερών, από την υποβολή του φακέλου για τη γνωμοδότησή του επί των  περιβαλλοντικών όρων.

Κι εδώ μπαίνει ένα άλλο ερώτημα.

Πως θα κληθεί να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς να έχει στα χέρια του την Μελέτη αξιολόγησης της φέρουσας ικανότητας της περιοχής με βάση το προϋπάρχον Ειδικό Χωροταξικό;

Αν παρέλθει δε η προθεσμία αυτή, τότε αυτόματα εγκρίνεται και ο φάκελος. Αν αυτό εσείς το συνδέετε με την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, εμείς σας απαντούμε ότι το συνδέετε με την υπεράσπιση συγκεκριμένων συμφερόντων.”