Επιστρέφεται ο ΦΠΑ στους αγρότες της Μεσσαράς

«Επιστρέφεται ο ΦΠΑ στους αγρότες της Μεσσαράς - σε επεξεργασία οι από 25-7-2013 αιτήσεις των συνεταιρισμών»

Απάντηση Μαυραγάνη στον Λευτέρη Αυγενάκη


Για τις επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες της Μεσσαράς, απαντά ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Μαυραγάνης μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η νέα καλλιεργητική περίοδος λόγω της καθυστέρησης επιστροφής του ΦΠΑ, η οποία εκκρεμεί ήδη από τον Μάιο»

Όπως αναφέρει ο κ. Μαυραγάνης στο έγγραφό του: «Με την ΑΥΟ ΠΟΛ 1066/2-4-2013 ορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ειδικού καθεστώτος για τις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2012. Με την ανωτέρω απόφαση προβλέπεται σύγκριση των συνολικών ακαθάριστων εσόδων που προκύπτουν από τα φορολογικά παραστατικά της αίτησης επιστροφής με συνολική αξία της αγροτικής παραγωγής του αιτούντος όπως αυτή προκύπτει από το ηλεκτρονικό αρχείο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το αρχείο αυτό βασίζεται κυρίως στα στοιχεία της δήλωσης Ο.Σ.Δ.Ε., την οποία υποχρεούνται να υποβάλλουν οι αγρότες κάθε έτος. Ως «κανονική αξία» προσδιορίζεται από το ΥΠΑΑΤ στο εν λόγω αρχείο, είναι το ανώτατο ύψος ακαθάριστων εσόδων που μπορεί να πραγματοποιηθούν από μια αγροτική εκμετάλλευση υπό κανονικές συνθήκες με την εφαρμογή των συνήθων καλλιεργητικών πρακτικών.»

Με βάση την παραπάνω σύγκριση η επιστροφή ΦΠΑ γίνεται ως εξής:

-Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του αγρότη δεν υπερβαίνουν την κανονική αξία η επιστροφή πραγματοποιείται εντός μηνός από την υποβολή αίτησης επιστροφής χωρίς έλεγχο
-Στην περίπτωση όμως που τα ακαθάριστα έσοδα του αγρότη υπερβαίνουν την κανονική αξία, το δικαίωμα επιστροφής δεν χάνεται, αλλά πραγματοποιείται κατόπιν ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώνονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Μάλιστα ο κ. Μαυραγάνης διευκρινίζει ότι «η επιστροφή ΦΠΑ για τις πωλήσεις του έτους 2012 διενεργείται ήδη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ανωτέρω ΑΥΟ, με βάση τα δεδομένα των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Παράλληλα, η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ΔΟΥ που έχουν την ευθύνη εφαρμογής του νέου συστήματος ελέγχου επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, αλλά και με το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να διαπιστώσει τα προβλήματα που εντοπίζονται στις προβλεπόμενες διαδικασίες και να προβεί σε αναγκαίες παρεμβάσεις που τυχόν απαιτούνται. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη το ΥΠΑΑΤ έχει αναπροσαρμόσει την «κανονική αξία» σε ορισμένες περιοχές της χώρας για τις οποίες η αρχική αξία κρίθηκε χαμηλή. Κατά συνέπεια έχει μειωθεί ο αριθμός των αιτήσεων για τις οποίες απαιτείται ο έλεγχος πριν την επιστροφή.»

Τέλος, στην απάντηση προς τον Μεσσαρίτη Βουλευτή, ο κ. Μαυραγάνης, ξεκαθαρίζει ότι: «ειδικότερα για την περιοχή της Μεσσαράς στην οποία αφορά η υπόψη ερώτηση, η αρμόδια Α΄ ΔΟΥ Ηρακλείου μας διευκρίνισε με σχετικό έγγραφό της ότι έχει πραγματοποιηθεί η επιστροφή ΦΠΑ για ικανό αριθμό αιτήσεων και εκκρεμούν για επεξεργασία στην ίδια ΔΟΥ αιτήσεις που κατατέθηκαν από αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής από 25-7-2013 και μετά.»