Θ.Πετράκος: Απειλείται το 2014 το αγροτικό εισόδημα



Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση με στοχευμένα σφυροκοπήματα σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής και στρατηγικής, εξαπέλυσε ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας επιτέθηκε και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κυρίως για το θέμα της φέτας και των ελιών Καλαμάτας αλλά και για το ζήτημα των κόκκινων δανείων, λόγω των επικείμενων κατασχέσεων,
 Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα απαντώντας στον κυβερνητικό βουλευτή Θ. Σκρέκα τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα βασιστεί στη νέα λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, στο σφαγιασμό των δαπανών για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, σε νέες απολύσεις, σε νέα λουκέτα μικροεπιχειρήσεων και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημοσίων επιχειρήσεων, την άγρια φορολογία του εισοδήματος και των ακινήτων, ακόμα και των χωραφιών.

«Έχει μεγάλο θράσος η Κυβέρνηση να ζητάει να τη δοξάσουμε για τα 800 εκατομμύρια ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος, όταν μόνο οι οφειλές της προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 12 δισεκατομμύρια ευρώ.  Η Ελλάδα του μέλλοντος για την οποία μας είπε ο κ. Στουρνάρας, κινδυνεύει από 1/1/2014 να είναι η Ελλάδα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας. Καταθέσαμε συγκεκριμένη τροπολογία για την παράταση απαγόρευσης των πλειστηριασμών, καθώς και για απαγόρευση της πώλησης των κόκκινων δανείων στα ξένα funds.

Προκαλούμε την Κυβέρνηση και καλούμε όλους τους Βουλευτές να υπερψηφίσουν την τροπολογία μας, για να μην συνδέσει αυτή η Βουλή την ιστορία της με το πιο βάρβαρο μέτρο. Να πάρουν τα σπίτια του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από την Πρωτοχρονιά καταστρέφεται η αγροτιά»

Όπως υποστήριξε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, η μεγαλύτερη επίθεση θα γίνει από 1/1/2014 στους αγρότες. «Το γεωργικό εισόδημα θα φορολογηθεί από το πρώτο ευρώ με 13%. Επίσης, οι αγρότες θα προκαταβάλλουν και φόρο 55% σαν να είναι επιχειρηματίες. Οι ελαιοπαραγωγοί ζουν μία από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας εικοσαετίας καθώς η παραγωγή είναι μειωμένη. Το τραγικό είναι ότι παρ’ όλα αυτά η τιμή είναι πολύ χαμηλή γιατί δεν υπάρχει εθνική πολιτική για το υπ’ αριθμόν 1 αγροτικό προϊόν».

Ο κ. Πετράκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρέδωσε το δικαίωμα, όχι μόνο στον Καναδά που ξέραμε μέχρι προχθές, να εμπορεύονται κι άλλοι προϊόντα ΠΟΠ, φέτα και ελιές Καλαμάτας. Η αποκάλυψη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή ότι αυτό ισχύει για την Σιγκαπούρη και για άλλες χώρες, εγείρει μείζον πολιτικό θέμα». Κι ο ίδιος κατέθεσε στα πρακτικά τις αποκαλύψεις Χουντή, που είχε παρουσιάσει και το Agrocapital.

O ίδιος κάλεσε τον πρωθυπουργό «ο οποίος είναι Βουλευτής Μεσσηνίας, να πάρει θέση. Γιατί « παραδίδει» και τις ελιές Καλαμάτας και τη φέτα σε όλα τα κράτη;
Στους αγρότες η Κυβέρνηση θέλει να κάνει και κάτι άλλο, δηλαδή να εφαρμόσει και το εξής παράλογο: να φορολογήσει και τα χωράφια, που είναι εργαλεία παραγωγής, αλλά και το εισόδημα που προκύπτει από τα χωράφια. Δηλαδή, διπλή φορολόγηση.
Οδηγείτε, λοιπόν, κύριοι της Κυβέρνησης, τους αγρότες στον αφανισμό».

    

«Ολέθρια πολιτική για την ενέργεια»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως «καταργήσατε ακόμα και το αγροτικό ρεύμα, αυξάνοντας το κόστος ενέργειας, το οποίο αυξάνεται συνολικά για όλους τους Έλληνες. Την τελευταία δεκαετία ενώ η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία έχει αυξηθεί 15%, στην Ελλάδα αυξήθηκε 95%. Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και πάνω από τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες δυσκολεύονται να το πληρώσουν. Το δεκατριάχρονο κορίτσι είναι το τελευταίο μέχρι σήμερα θύμα της μνημονιακής σας πολιτικής, γιατί δεν ήταν η τετραμελής οικογένεια χθες το βράδυ, η οποία ευτυχώς γλίτωσε».

Ο κ. Πετράκος κάλεσε την κυβέρνηση ν΄ αποδεχτεί «την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ άμεσα, για παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 300 κιλοβατωρών το μήνα, για την κάλυψη των βασικών αναγκών σ’ αυτές τις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες οικογένειες που στερούνται σήμερα το ηλεκτρικό ρεύμα».

Υποστήριξε ότι ενώ η ίδια η Γερμανία επανακρατικοποιεί επιχειρήσεις διότι μέσω των ιδιωτικοποιήσεων ανεβαίνουν τα κόστη για τους καταναλωτές η κυβέρνηση επιμένει να ξεπουλήσει «τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ, τη Δ.Ε.Η. τον ΑΔΜΗΕ, λες και είναι περιουσία που τη φέρατε από το σπίτι σας».

Ο τομεάρχης Ενέργειας έριξε βολές και για τη διάλυση των ινστιτούτων, του ΙΓΜΕ, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.  «Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας –και το καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά- καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πληρωθεί για δεδουλευμένα του 2012, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η ενεργειακή αναβάθμιση στις εργατικές γειτονιές της Αγίας Βαρβάρας. Οι άνθρωποι αυτοί σήμερα δεν μπορούν να ζεσταθούν. Γιατί; Γιατί μέσα σε όλο το 2013 είχατε μόνο τρεις μήνες διοίκηση»

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΣΦΑ επισήμανε πως οι αρνητικές συνέπειες του «ξεπουλήματος φάνηκαν χθες όταν συζητούσαμε για τον TAP, όπου η Τουρκία συμμετέχει με 20% με τις δημόσιες κρατικές της επιχειρήσεις και η Βουλγαρία μπήκε στον Αγωγό South Stream με 50%  και παίρνει και τέλη διέλευσης. Ο κ. Μανιάτης επαίρεται «Δεν πήραμε τίποτα»».

Μάλιστα, κάλεσε τη συγκυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για πετρέλαιο θέρμανσης στα 0,90 ευρώ «για να μπορεί ο κόσμος να το αγοράζει και να μην ξεπαγιάζει από το κρύο. Ενώ επιμένετε σε αυτό το βάρβαρο μέτρο, δεν έχετε κάνει τίποτα για να καταπολεμήσετε το λαθρεμπόριο που γίνεται κυρίως στη ναυτιλία». Και κατέληξε τονίζοντας ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση και μπορεί και να μειώσει την τιμή του πετρελαίου και να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο που στερεί από το Δημόσιο τεράστια ποσά».