Αλλαγές στο αγροτοφορολογικό νομοσχέδιο ζητούν "31" της ΝΔ

Προβλήματα και προτάσεις για την τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων από τους αγρότες κατέθεσαν 31 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής το βουλευτή Πέλλας και κοσμήτορα της Βουλής Ιορδάνη Τζαμτζή, ζητώντας  από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα Ιωάννη, τον Υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη  και το γ.γ. Εσόδων Χάρη Θεοχάρη να ρυθμιστούν θέματα, που αφορούν την φορολόγηση των αγροτών και την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων.

Στην επιστολή που κατέθεσαν οι 31 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τονίζονται τα εξής:
«Η εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης για την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων από τους αγρότες, όταν το εισόδημα ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, λόγω ασαφειών, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και οδήγησε στην απόφαση της παράτασης εφαρμογής του μέτρου και της έκδοσης εγκυκλίου για την ενημέρωση των αγροτών και των λογιστών», λένε οι "31".

Στόχος μας πρέπει να είναι η εφαρμογή ενός πλαισίου λογικής φορολόγησης των αγροτών, και όχι φυσικά η αφαίμαξη τους, με αποτέλεσμα την μη επιβίωση των αγροτών μας, τον περαιτέρω οικονομικό μαρασμό της περιφέρειας και την κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας.

Με την έναρξη τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων με όριο τις 10.000 ευρώ συνολικού τζίρου, πρέπει να ρυθμιστούν ποιές δαπάνες θα υπολογίζονται στα έξοδα των αγροτών. Πρέπει να συνυπολογιστούν εκτός από τα καύσιμα, τις συντηρήσεις των αγροτικών μηχανημάτων κλπ και οι δαπάνες για:
        α) Την πληρωμή ημερομισθίων των εργατών, που χρησιμοποιούνται για εργασίες  στις καλλιέργειες,  στις κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές και αλιευτικές εργασίες,
     β) Τα ημερομίσθια  του αγρότη, κτηνοτρόφου, πτηνοτρόφου και ψαρά, καθώς και των μελών της οικογένειας που εργάζονται στις παραπάνω  εργασίες,
        γ) Τόκοι δανείων του αγρότη, κτηνοτρόφου, πτηνοτρόφου και αλιέα, για την αποπληρωμή  δανείων που έχει συνάψει την τελευταία εξαετία και ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί,
       δ) Να συμπεριλαμβάνονται στα έξοδα, αποσβέσεις απ' την αγορά γης και αγορά πάγιου μηχανολογικού εξοπλισμού για αγορές, που έχουν γίνει σε βάθος τετραετίας από την έναρξη τήρησης των βιβλίων
        ε) Να υπολογίζεται στα έξοδα το σύνολο των λειτουργικών δαπανών
        στ) Να μην συνυπολογίζονται οι ενισχύσεις κάτω από 5.000 ευρώ στο υπό φορολόγηση εισόδημα, ή
      ζ)  Το ποσό της σύνταξης, του μισθού, η των εσόδων από άλλο επάγγελμα, να μην συνυπολογίζεται στις 10.000 ευρώ, που είναι το όριο για την τήρηση βιβλίων, ώστε να υποχρεούται ο συνταξιούχος η ετεροεπαγγελματίας αγρότης να τηρεί βιβλία.
     η) Εάν το αγροτικό εισόδημα  συνταξιούχου ή ετεροεπαγγελματία είναι μόνον έσοδα από δικαιώματα και όχι από πραγματική αγροτική δραστηριότητα, να μην έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίου εσόδων-εξόδων.
         θ) Να υπάρξει   αφορολόγητο ποσό στις 9.250 ευρώ με αποδείξεις, όπως και στους μισθωτούς,  για τους αγρότες.

Οι "31" ζήτησαν επίσης συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή άλλων ταμείων, δημοσίων ή ιδιωτικών υπαλλήλων, ελεύθερων επαγγελματιών που ασκούν ταυτόχρονα και αγροτική, κτηνοτροφική, πτηνοτροφική, αλιευτική δραστηριότητα αν είναι να φορολογηθούν να είναι σε σχέση με το συνολικό τους εισόδημα, με τον/τη σύζυγο.

Επίσης, να εξεταθούν οι περιπτώσεις αγροτών,  που ενώ φέτος υποχρεούνται να τηρήσουν βιβλία, του χρόνου ή τον επόμενο χρόνο θα συνταξιοδοτηθούν από τον ΟΓΑ ή από άλλο ασφαλιστικό ταμείο,

Ακόμη, να υπάρξει πρόβλεψη για περιπτώσεις, που η παραγωγή είναι μειωμένη, λόγω καιρικών συνθηκών, παρασίτων, μικρής ηλικίας δέντρων ή άλλων παραγόντων, αν ο αγρότης δεν ξεπερνά τις 10000 ευρώ.

Ζητούν, ακόμη, να ρυθμιστεί η υποβολή τιμολογίων για την τήρηση βιβλίων ανά δίμηνο, ώστε και να μειωθεί το κόστος τήρησης των βιβλίων, αλλά και να εξοικονομηθεί χρόνος και να μην αντιμετωπίζει τέτοια θέματα ο αγρότης σε περιόδους υπερβολικού φόρτου δουλειάς.

Για το θέμα της εφαρμογής βιβλίων εσόδων – εξόδων ζητείται να προχωρήσει από το τέλος Μαρτίου 2014,  ώστε να ρυθμιστούν όλα τα θέματα με εγκύκλιο και να λάβουν πλήρη ενημέρωση για την εφαρμογή, οι αγρότες και οι λογιστές.