Όπως επισημαίνουν, η παραγωγή τους δεν απορροφήθηκε ομαλά από το εγχώριο εμπόριο και υπήρξαν προβλήματα με τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες φρούτων να μείνουν στα δένδρα, ασυγκόμιστες.
«Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί φρούτων στη διάθεση των προϊόντων τους και η συνακόλουθη κατάρρευση των τιμών, σε μια περίοδο που εξωγενείς παράγοντες προκάλεσαν αύξηση του κόστους παραγωγής σε όλη την Ευρώπη, έχουν προκαλέσει έντονους προβληματισμούς στους δενδροκαλλιεργητές, οι οποίοι ζητούν την αρωγή της πολιτείας για εξεύρεση νέων αγορών, αλλά και αναδιάρθωση με πιο ανθεκτικές σε παγετούς και πιο εμπορεύσιμες ποικιλίες δένδρων». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημερώσεις που είχε από συνεταιριστές και εκπροσώπους παραγωγών μήλων, αχλαδιών, ροδάκινων και αμυγδάλων το προηγούμενο διάστημα, εκτός των αποζημιώσεων για ζημιές ή ενισχύσεις για την απώλεια εισοδήματος εξαιτίας εξωγενών κρίσεων, με την παρέμβασή του θέτει ζήτημα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών. Για το ζήτημα είχε προϊδεάσει τον κ. Γεωργαντά και στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με παραγωγούς μήλων από την Αγιά. Όπως υπογραμμίζει ο κυβερνητικός βουλευτής «στον νομό Λάρισας, στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, οι αγρότες που καλλιεργούν μήλα στην Αγιά άλλα και επιτραπέζια αχλάδια “Κρυστάλια” στον Τύρναβο, καλλιέργειες “σήμα κατατεθέν” στις εν λόγω περιοχές, αντιμετωπίζουν σκόπελους στην διάθεση των προϊόντων τους. Όπως επισημαίνουν, η παραγωγή τους δεν απορροφήθηκε ομαλά από το εγχώριο εμπόριο και υπήρξαν προβλήματα με τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες φρούτων να μείνουν στα δένδρα, ασυγκόμιστες. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε κατρακύλα των τιμών πώλησης των φρούτων τους, φέρνοντάς τους σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.
Στα βιομηχανικά ροδάκινα υπήρξαν, επίσης, ζητήματα ομαλότητας στην απορρόφησή τους από την βιομηχανία σε συγκεκριμένες ποικιλίες, με αποτέλεσμα την απώλεια τμήματος της παραγωγής για τους αγρότες και κατ’ επέκταση μείωση του εισοδήματός τους.
Προβλήματα, τέλος, ενσκήπτουν και στα αμύγδαλα, ένα προϊόν που παρότι ευνοείται από την δυνατότητα αποθήκευσης, αντιμετωπίζει συχνά σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή, λόγω των εκτεταμένων ζημιών από φαινόμενα παγετού. Εκτός από φέτος, που η παραγωγή είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, τα προηγούμενα χρόνια ήταν καταστροφικά για την αμυγδαλοκαλλιέργεια, λόγω συνεχόμενων παγετών.
Οι ανωτέρω δενδροκαλλιέργειες μπορεί να αποφέρουν υψηλότερη στρεμματική απόδοση, ωστόσο, απαιτούν υψηλότερες εισροές, δηλαδή μεγαλύτερα έξοδα, όπως και συνεχή φροντίδα προκειμένου να παραμείνουν παραγωγικές. Οι αντιξοότητες στη διάθεση των προϊόντων προκαλούν μειωμένα έσοδα και δεδομένου ότι η φύση των πολυετών καλλιεργειών καθιστά δύσκολη και ασύμφορη την αντικατάστασή τους, οι αγρότες προσβλέπουν στην βοήθεια της πολιτείας προκειμένου να προβούν σε αναδιάρθρωση των δενδροκαλλιεργειών τους».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να εξετάσει την υλοποίηση γενναιότερων προγραμμάτων αναδιάρθρωσης στο ΠΑΑ, τα οποία θα επιτρέψουν την χρηματοδοτούμενη αλλαγή καλλιεργειών ή ποικιλιών.