«Αύξηση ποσού για τα Σχέδια Βελτίωσης των θερμοκηπίων, ζητά ο Π. Μαντάς»

Με στόχο την ανάπτυξη σύγχρονων και ποιοτικών θερμοκηπίων και τη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Την αύξηση του επιλέξιμου ποσού των Σχεδίων Βελτίωσης για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στα 200.000 ευρώ, ζήτησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς με Ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαντάς και με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά για τα Σχέδια Βελτίωσης που προετοιμάζει η κυβέρνηση, το πλαφόν των 130.000 ευρώ ανά επενδυτικό φάκελο που έχει προσδιοριστεί για τη Φυτική Παραγωγή, άρα και για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, «εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλό και δεν αφήνει περιθώρια για τη δημιουργία των κατάλληλων θερμοκηπιακών δομών». Σύμφωνα με τον βουλευτή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη τόσο το αυξημένο κόστος της κατασκευής, της εγκατάστασης και του εξοπλισμού, όσο και η ανάγκη προμήθειας συστημάτων λειτουργίας και αυτοματισμών του θερμοκηπίου τα οποία ανεβάζουν σημαντικά το κόστος.

Με δεδομένο τον στόχο να υπάρξει ανάπτυξη μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης σύγχρονων και ποιοτικών θερμοκηπίων, αλλά και να ενισχυθεί η δυναμική πορεία των θερμοκηπιακών καλλιεργειών τα επόμενα χρόνια, ο κ. Μαντάς ζητά να εγκριθεί αυξημένο ποσό για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στο ύψος των 200.000 ευρώ, όπως ισχύει και για τα Σχέδια Βελτίωσης που αφορούν στη Ζωική Παραγωγή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 21/10/2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά

Θέμα: «Αύξηση επιλέξιμου ποσού

για τα Σχέδια Βελτίωσης των θερμοκηπίων»

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά από τις έως σήμερα ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα Σχέδια Βελτίωσης που πρόκειται να προκηρυχθούν κατά το επόμενο διάστημα τα επιλέξιμα ποσά ανά επενδυτικό φάκελο θα είναι της τάξης των 130.000 ευρώ για την Φυτική Παραγωγή και 200.000 ευρώ για την Ζωική Παραγωγή.

Όμως όσον αφορά στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο κόστος κατασκευής, εγκατάστασης και εξοπλισμού, μαζί με τα απαραίτητα συστήματα λειτουργίας και αυτοματισμών του θερμοκηπίου, το όριο των 130.000 ευρώ εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλό και δεν αφήνει περιθώρια για τη δημιουργία των κατάλληλων θερμοκηπιακών δομών που έχουν ανάγκη οι καλλιεργητές.

Με στόχο την ανάπτυξη σύγχρονων και ποιοτικών θερμοκηπίων και τη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου των θερμοκηπιακών καλλιεργειών τα επόμενα χρόνια, είναι απαραίτητο να υπάρξει αύξηση του επιλέξιμου ποσού, φθάνοντας το ύψος των 200.000 ευρώ, όπως είναι και για την Ζωική Παραγωγή.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Στο πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση, εξετάζεται η αύξηση στα 200.000 ευρώ των επιλέξιμων ποσών για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες;