«Περιορισμούς στην καλλιέργεια, αναπαραγωγή και εμπορία παλιών και σπάνιων σπόρων»

Σχετικά με τους περιορισμούς στην καλλιέργεια, αναπαραγωγή και εμπορία παλιών και σπάνιων σπόρων ή φυτικού αναπαραγωγικού υλικού,κατέθεσαν ερώτηση  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,κ.Αθ.Τσαυτάρη, οι Βουλευτές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον Μάιο δέσμη μέτρων «για την ενίσχυση της επιβολής των προτύπων υγείας και ασφάλειας στο σύνολο της αγροδιατροφικής αλυσίδας». Στις ρυθμίσεις, που προτείνονται,σύμφωνα με τους βουλευτές, υπάρχουν και προτάσεις για την παραγωγή και διάθεση στην αγορά φυτικού αναπαραγωγικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων και των σπόρων. Συγκεκριμένα, προτείνεται η θέσπιση και εφαρμογή μιας νέας κοινής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που να καθιερώνει τη μοριακή σήμανση ώστε οι εταιρείες να αναγνωρίζουν τις ποικιλίες τους στις αγροτικές καλλιέργειες και οι αγρότες να αναγκάζονται να ακολουθούν τους όρους χρήσης των πατενταρισμένων σπόρων.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αυτό σημαίνει ότι, η καλλιέργεια, η αναπαραγωγή και η εμπορία κάθε σπόρου ή αναπαραγωγικού υλικού που δεν έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από το Κοινοτικό Γραφείο Φυτικής Ποικιλότητας θα είναι παράνομη. Οι ποικιλίες σπόρων θα πρέπει να εγγράφονται σε έναν κατάλογο, ενώ επιβάλλονται περιορισμοί στο εμπόριο για τις παραδοσιακές και σύγχρονες ποικιλίες σπόρων. Επιπλέον, θα πρέπει να καταβάλλεται ένα ετήσιο τέλος στον συγκεκριμένο Οργανισμό (που αγγίζει περίπου τα 3.500 ευρώ για μία και μόνο ποικιλία!), ώστε να παραμείνουν οι συγκεκριμένες ποικιλίες στον κατάλογο. Με απλά λόγια, η εμπορία σπόρων μη καταχωρισμένων στη λίστα ποικιλιών (τοπικών, παραδοσιακών και ιδιοπαραγόμενων) τίθεται σε διωγμό υπέρ των μεγάλων εταιρειών του χώρου. Οι αγροτροφικοί γίγαντες, όπως η Monsanto, η Dow, η KWS και η Syngenta, οι οποίοι αντιπροσωπεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Σπόρων (ESA) προσπαθούν να ελέγξουν την τροφική αλυσίδα και ο έλεγχος των σπόρων είναι σημείο κεντρικό στην επιδίωξή τους.    
Έχει προσδιοριστεί το ζήτημα να συζητηθεί στις 30 Ιανουαρίου στην Επιτροπή Γεωργίας, στις 10 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, ενώ η επόμενη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει προσδιοριστεί για τον ερχόμενο Απρίλιο.

Επειδή εάν εγκριθούν τέτοιοι περιορισμοί που προβλέπεται να ισχύσουν για τις παλαιές και σπάνιες ποικιλίες σπόρων εγείρονται εμπόδια στη διάδοση της ποικιλότητας και την αξιοποίηση του δυναμικού της,

Επειδή με τέτοια μέτρα η ομοιομορφία των φυτών θα εξαφανίσει ό,τι έχει απομείνει από την παραδοσιακή γεωργία, που ήταν ο κύριος μοχλός διαμόρφωσης της σημερινής ποικιλότητας,

Επειδή εγείρονται  πλήθος από γραφειοκρατικά εμπόδια (ενδεικτικά: πως θα αποδεικνύεται η σπουδαιότητα κάποιας συγκεκριμένης ποικιλίας; πως θα περιορίζεται η παραγωγή και η διανομή των τοπικών σπόρων μόνο στις περιοχές καταγωγής τους;)

Για αυτό λοιπόν ρωτούν τον Υπουργό πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το πρόβλημα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής προεδρίας;