Όπως υποστηρίζουν το γεγονός αυτό θα έχει άμεσα θετικό αντίκτυπο στην πρωτογενή παραγωγή και θα προσδώσει γρήγορα αναπτυξιακό πρόσημο στην ελληνική επαρχία.
Σε νέα παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος με τους επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης προχώρησε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Θεσσαλός πολιτικός κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά μετά το υπόμνημα με προτάσεις που έλαβε από τη συντονιστική επιτροπή αγροτών Βόρειας-Κεντρικής-Νότιας Ελλάδας που υπογράφουν οι κ.κ. Βάιος Κυριτσάκας από τη Λάρισα, Παναγιώτης Στεφανούδης από τη Φθιώτιδα, Θωμάς Αργυρόπουλος από την Κορινθία και ο γεωπόνος, τεχνικός σύμβουλος της επιτροπής, κ. Ντίνος Μακάς.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που έχει κατ’ επανάληψη θέσει το ζήτημα, τόσο σε συναντήσεις με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου όσο και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «τα “σχέδια βελτίωσης” μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης δίνουν τη δυνατότητα για τον εκσυγχρονισμό των αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που αποτελεί προϋπόθεση για την βιωσιμότητα και τον ανταγωνισμό του πρωτογενούς μας τομέα. Γι αυτό και το ενδιαφέρον αγροτών και κτηνοτρόφων γι αυτά είναι αυξημένο. Σας είναι γνωστή η εκκρεμότητα με τους επιλαχόντες στην τελευταία προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης του 2018, ζήτημα που έχω και στο παρελθόν θέσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Επανέρχομαι επ’ αυτού μετά το υπόμνημα και τις προτάσεις που διατυπώνουν οι επιλαχόντες προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στους δικαιούχους με μεταφορά κονδυλίων από άλλες δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπόμνημά τους, υπάρχουν συνάδελφοί τους επιλαχόντες αγρότες οι οποίοι έχουν αποκτήσει με παραστατικά αγροτικό εξοπλισμό και επιθυμούν να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά σχέδια που είχαν υποβάλει. Προς τούτο, αρχικά ζητούν να υπάρξουν ενέργειες ώστε να χρησιμοποιηθούν κονδύλια που δεν αξιοποιούνται από τους δικαιούχους των σχεδίων βελτίωσης σε κάθε μία από τις Περιφέρειες της χώρας. Επιπλέον, κατόπιν των αξιολογήσεων του μέτρου 4.1.2 που αφορά την υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος, τα γνωστά “αρδευτικά σχέδια βελτίωσης”, προτείνουν τη δυνατότητα διάθεσης των κονδυλίων που ενδεχομένως περισσέψουν. Ταυτόχρονα, αιτούνται τη ενίσχυση με κονδύλια που πιθανόν να προκύψουν από την διαδικασία αξιολόγησης άλλων δράσεων του ΠΑΑ, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».
Όπως επισημαίνει ο κυβερνητικός βουλευτής «αυτό που ουσιαστικά τίθεται από τους επιλαχόντες αγρότες των σχεδίων βελτίωσης είναι η ωριμότητα που διαθέτουν οι εκμεταλλεύσεις τους ώστε να προχωρήσουν στις επενδύσεις. Αν διατεθούν επιπλέον χρήματα στο υπάρχον πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης, το οποίο ολοκληρώνεται για το υπόλοιπο 80% των επενδύσεων των δικαιούχων τον Απρίλιο, θα μπορέσουν πολλοί από αυτούς να κριθούν από επιλαχόντες ως δικαιούχοι, και έτσι, να υλοποιήσουν άμεσα επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή. Όπως υποστηρίζουν το γεγονός αυτό θα έχει άμεσα θετικό αντίκτυπο στην πρωτογενή παραγωγή και θα προσδώσει γρήγορα αναπτυξιακό πρόσημο στην ελληνική επαρχία. Αντιθέτως, η νέα προκήρυξη θα απαιτήσει επιπλέον χρόνο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και στην πράξη, οι επενδύσεις θα καθυστερήσουν να υλοποιηθούν για κάποια ακόμη χρόνια».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να εξετάσει τις προτάσεις των επιλαχόντων αγροτών που αφορούν την μεταφορά κονδυλίων του ΠΑΑ, ώστε να υπάρξουν επιπλέον δικαιούχοι στο υπάρχον πρόγραμμα σχεδίων βελτίωσης.