Χ.Ζεϊμπέκ: Για παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος

Πρόκειται για ένα σύστημα που, σύμφωνα με δηλώσει στελεχών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα αποφέρει για τους κτηνοτρόφους εξοικονόμηση πόρων  ύψους 140 εκατομμυρίων ετησίως.

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την αδράνεια και αδιαφορία της κυβέρνησης να εφαρμόσει το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ 2, για την καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος, κατάθεσε ο Βουλευτής Ξάνθης και αρμόδιος Τομεάρχης Αγροτικών της Νέας Αριστεράς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Η εφαρμογή του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 (πρόγραμμα ψηφιοποίησης της αλυσίδας διακίνησης αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος) αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των κτηνοτροφικών φορέων. Και ενώ προηγήθηκε η επιτυχημένη, πιλοτική εφαρμογή του συστήματος για 2 χρόνια στη Θεσσαλία, εντούτοις αυτό σταμάτησε να λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτροφικοί φορείς (Συντονιστικό Κτηνοτροφικών Φορέων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ.α.)

Πρόκειται για ένα σύστημα που, σύμφωνα με δηλώσει στελεχών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα αποφέρει για τους κτηνοτρόφους εξοικονόμηση πόρων  ύψους 140 εκατομμυρίων ετησίως, ενώ για την ανάπτυξη του εν λόγω συστήματος απαιτείται κόστος μόλις 1 εκατομμύριο ευρώ.

Μάλιστα, ο απελθών Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κατήγγειλε στην επιστολή παραίτησής του, ως λόγο καθυστέρησης εδώ και ένα χρόνο, τη μη έκδοση της απαραίτητης Υπουργικής Απόφασης, ενώ είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης, είχε δεσμευτεί για πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων, μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας, ήδη από το 2021.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς απαιτεί να μάθει από τον αρμόδιο Υπουργό ποιες είναι και γιατί καθυστερούν οι «απαιτούμενες διαδικασίες» για την εφαρμογή του ΑΡΤΕΜΙΣ 2, πότε αναμένεται να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση ή αν συντρέχουν και «άλλοι λόγοι» για την καθυστέρηση και, εν τέλει, πότε πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή σε όλη την επικράτεια το ΑΡΤΕΜΙΣ 2, και αν σχεδιάζει η κυβέρνηση την επέκταση του συστήματος και σε άλλα προϊόντα.