Οι ελληνικές θέσεις ήταν σαφείς υπέρ της ενίσχυσης των μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων και έκτακτων γεγονότων με χρήση πόρων εντός και εκτός ΚΑΠ.
Παρότι οι ελαιοκαλλιεργητές από τον Έβρο έως τη Κρήτη, αλλά και ολόκληρος ο κλάδος της ελιάς, βρέθηκαν κατά την περυσινή χρονιά αντιμέτωποι με το μείζον πρόβλημα της ακαρπίας, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό προς την κατεύθυνση της αποζημίωσης των ελαιοκαλλιεργητών.
Έχουν περάσει 9 μήνες (03.09.2023) από όταν ο κ. Αυγενάκης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ ανέφερε ότι «θα θέσει το ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, στις 18 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τις λοιπές μεσογειακές χώρες».
Σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του αρμόδιου Τομεάρχη και Βουλευτή Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, η απάντηση που δόθηκε από τον αρμόδιο Υφυπουργό ήταν απλώς ότι στο τελευταίο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας - στις 29/04/2024 - στο οποίο συζητήθηκαν θέματα βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της πρωτογενούς παραγωγής, οι ελληνικές θέσεις ήταν σαφείς υπέρ της ενίσχυσης των μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων και έκτακτων γεγονότων με χρήση πόρων εντός και εκτός ΚΑΠ. Όμως, καμία απάντηση δεν δόθηκε εάν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας που είναι απαραίτητη για την όποια αποζημίωση, ούτε και σε ποια μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση προς αναπλήρωση του απωλεσθέντος εισοδήματός τους μετά και την από 25.1.2024 απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας, που αποκλείει την δυνατότητα ευρωπαϊκής αποζημίωσης.
Είναι προφανής ο εμπαιγμός του Υπουργείου, όπως και σε άλλα τόσα θέματα, απέναντι στους ελαιοπαραγωγούς που παρά τις υποσχέσεις του προς αυτούς, τους αφήνει τελικά αβοήθητους και χωρίς καμία στήριξη. Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης θα λάβει την απάντηση του από τους αγρότες στις επικείμενες εκλογές.