Κόκκαλης σε Τσιάρα: Σκανδαλώδεις σκοπιμότητες και διακρίσεις στο πρόγραμμα μετατροπής των βιολογικών

Επίσης για αδιευκρίνιστο λόγο αποκλείονται από την προκήρυξη διάφορες καλλιέργειες όπως βαμβάκι, ρύζι και ακτινίδιο.

«Σκανδαλώδεις σκοπιμότητες και απροκάλυπτες διακρίσεις στην προδημοσίευση της πρόσκλησης ενισχύσεων για την μετατροπή  των βιολογικών» επισημαίνει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη την οποία συνυπογράφουν ακόμη 12 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Στις 13-6-2024 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην  προδημοσίευση της Πρόσκλησης της Παρέμβασης  Π3-70-2.1 για την Μετατροπή  των βιολογικών με προϋπολογισμό 287 εκατ. ευρώ .  Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου με καταληκτική ημερομηνία τις 30 Ιουνίου 2024 και οι  εντάξεις στο Μέτρο θα γίνουν με βάση το ΟΣΔΕ 2024.  Στα κριτήρια επιλεξιμότητας της πρόσκλησης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι  τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια, βοσκότοποι και ζωικές εκμεταλλεύσεις  να μην περιλαμβάνονται σε ενεργή σύμβαση με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης στις 15 Ιουνίου 2024.

Ενώ οι δηλώσεις ΟΣΔΕ για το έτος 2024 δεν μπορούν να υποβληθούν ακόμα μέχρι και σήμερα ούτε μέσω των ΚΥΔ ούτε on line, ζητείται από τους παραγωγούς να καταθέσουν αιτήσεις για το πρόγραμμα της Βιολογικής στην  Παρέμβασης  Π3-70-2.1.

Τα ανωτέρω κριτήρια όμως είναι ρουσφετολογικά και άδικα ως προς συγκεκριμένες κατηγορίες παραγωγών και καλλιεργειών. Ποιο συγκεκριμένα, το κριτήριο της ενεργής σύμβασης με ΟΕ&Π στις 15 Ιουνίου 2024 αποτελεί σκάνδαλο διότι παρέχει την δυνατότητα σε συγκεκριμένους παραγωγούς να διακόψουν την πιστοποίηση και να κάνουν ξανά σύμβαση το διάστημα 16 Ιουνίου-30 Ιουνίου και αυτόματα θέτουν υποψηφιότητα ένταξης. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι παραγωγοί που πληρώθηκαν διατήρηση μέσω των οικολογικών σχημάτων για την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Αντίθετα, όσα αγροτεμάχια και εκτροφές είναι στο ΠΑΑ και έχουν πολυετείς δεσμεύσεις (3ετία) καθώς και αγροτεμάχια που είναι δηλωμένα στο μέτρο της δάσωσης γεωργικών γαιών δεν δύναται να εκμεταλλευτούν αυτό το "παράθυρο". Επίσης για αδιευκρίνιστο λόγο αποκλείονται από την προκήρυξη διάφορες καλλιέργειες όπως βαμβάκι, ρύζι και ακτινίδιο.

Με τον τρόπο αυτό, της διακοπής δηλαδή και επανασύμβασης των υφιστάμενων βιοκαλλιεργητών, δεν θα υπάρχει διάρκεια στην βιοκαλλιέργεια και δεν θα παράγονται, τελικά, βιολογικά προϊόντα, αναδεικνύοντας έτσι μια ακόμα δομική αδυναμία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας για την ΚΑΠ 2023-2027 και συνολικά την πρόχειρη και επιφανειακή προσέγγιση του αγροτικού ζητήματος, που διαρκώς και μετ’ επιτάσεως προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα τελευταία χρόνια.

Επειδή η συγκεκριμένη προκήρυξη δημιουργεί παραγωγούς δύο ταχυτήτων, εκείνων που έχουν την δυνατότητα να διακόψουν την σύμβαση πιστοποίησης και ενταχθούν στο Μέτρο και εκείνους που δεν έχουν αυτή την δυνατότητα.

Επειδή συνιστά ρουσφετολογική και σκανδαλώδη πρόβλεψη η διακοπή της σύμβασης με ΟΕ&Π και δημιουργία νέας από 16 Ιουνίου όσων πληρώθηκαν διατήρηση μέσω των, προβληματικών ούτως ή άλλως, οικολογικών σχημάτων για το έτος 2023.

Επειδή είναι αδύνατο να υποβληθούν δηλώσεις ΟΣΔΕ ακόμα και σήμερα και άγνωστο παραμένει πότε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία.

Επειδή αποκλείονται από την δυνατότητα λήψης ενίσχυσης βιολογικών συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1.Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να αρθεί η σκανδαλώδης πρόβλεψη της διακοπής μέχρι 15 Ιουνίου και επανεγγραφής σε Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών προϊόντων από 16 έως 30 Ιουνίου;

2.Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις ανισότητες που δημιουργεί αυτή πρόβλεψη μεταξύ των πραγματικά νεοεισερχόμενων παραγωγών στην Βιολογική, αυτών που έλαβαν οικολογικό σχήμα Βιολογικής για το έτος 2023 και εκείνων  που έχουν πολυετείς δεσμεύσεις (3ετία) σε άλλα προγράμματα του ΠΑΑ;

3.Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να μπορούν ενταχθούν στο Μέτρο βιολογικά τοπικά προϊόντα όπως είναι το βαμβάκι, το ρύζι και το ακτινίδιο;

4.Πότε θα εκκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ για το έτος 2024 τόσο on line όσο και μέσω των πιστοποιημένων ΚΥΔ;»