Ραγδαία πτώση τιμών βερίκοκων πλήττει παραγωγούς Σικυωνίων Κορινθίας

Η πτώση των τιμών, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής, απειλεί το εισόδημα και τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών.

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εκ μέρους του Βουλευτή Β3΄Νότιου Τομέα Αθηνών, κ. Κυριάκου Βελόπουλου. Η επιστολή φέρνει στο προσκήνιο το καίριο ζήτημα της ραγδαίας πτώσης των τιμών βερίκοκων στην περιοχή του Δήμου Σικιωνίων Κορινθίας, με έμφαση στο χωριό Μεγάλου Βάλτου.

Ακολουθεί η επιστολή:

Κύριοι Υπουργοί,

Δεχθήκαμε πολλές διαμαρτυρίες από παραγωγούς βερίκοκων του χωριού Μεγάλου Βάλτου του Δήμου Σικιωνίων Κορινθίας. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση. Οι τιμές βερίκοκων κυμαίνονται μόλις στα 45 λεπτά ανά κιλό, χαμηλότερη τιμή από πέρσι αγγίζοντας ιστορικά αρνητικό ρεκόρ. Την ίδια στιγμή, το κόστος παραγωγής (λιπάσματα, πετρέλαιο, εργατικά χέρια) αυξάνεται δραματικά με αποτέλεσμα να ροκανίζει και να μειώνει σημαντικά το εισόδημα των αγροτών, απειλώντας τον βιοπορισμό τους και κατ΄ επέκταση τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, άμεσα κι έγκαιρα, προκειμένου να προστατευτεί η μείωση του εισοδήματος των βερικοπαραγωγών από την πρωτοφανή κρίση που βιώνουν και να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγής;