Σταρακά: Με οσμή σκανδάλου ύψους 14 εκ. ευρώ στο πλαίσιο των αποτυχημένων άμεσων ενισχύσεων του 2023

Κατέθεσε ερώτηση και για την πρωτόγνωρη καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2024

Μπαράζ κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων αναφορικά με τις συνεχόμενες αποτυχημένες πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και την προκλητική ελλιπή ενημέρωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γύρω από το θέμα αυτό, κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά.

Αρχικά, σε ερώτηση εάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι στους Έλληνες αγρότες με διαφάνεια, χρησιμοποίησε το παράδειγμα πληρωμής ενός δικαιούχου παραγωγού από την Ήλιδα Ηλείας που έλαβε το έτος 2023 για τη βιολογική Γεωργία  13.999.196,83 ευρώ, παρότι από δημοσιεύματα στον τύπο προέκυψε ότι «για 660.000 παραγωγούς η εξόφληση της βασικής που έγινε, ανέρχεται περίπου σε 6,5 εκ ευρώ, δηλαδή ένα ευρώ κατά  μέσο όρο». Παράλληλα, μέχρι σήμερα «ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αλλάξει την εγγραφή της ανάρτησης και από 13.999.196,83 αναφέρεται σε - 13.999.196,83. Για το πλην που προηγείται της εγγραφής του αριθμού δεν υπάρχει κάποια εξήγηση και πιθανώς να υπονοεί ότι τα χρήματα καταβλήθηκαν αχρεώστητα».

Επειδή τόσο το ύψος της της καταβολής των 13.999.196,83 ευρώ όσο και της μεταβολής του από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μεγάλο πρόβλημα και μια τέτοια ενίσχυση θα απαιτούσε ο παραγωγός να διαθέτει έκταση 200.000 στρεμμάτων  περίπου, πράγμα που δεν νοείται στη Βιολογική Γεωργία, η βουλευτής ζητάει πλήρη ενημέρωση για όλα τα στοιχεία της επίμαχης υπόθεσης μαζί με κατάθεση των αντίστοιχων εγγράφων από το ΥπΑΑΤ.

Την ίδια στιγμή εξάλλου, η αποτυχημένη πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους δικαιούχους στις 4.7.2024  επισημαίνεται και σε δεύτερη, επίκαιρη ερώτηση αυτή τη φορά, που κατέθεσε η Χριστίνα Σταρακά, σε συνδυασμό με την αδικαιολόγητη και απογοητευτική διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2024.

Όπως αναφέρει, «η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει με θράσος ότι ‘’η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των πληρωμών έτους 2023 είναι η 15η Οκτωβρίου 2024’’ υπονοώντας ότι μέχρι τότε θα καλυφθούν οι εκκρεμότητες της τελευταίας πληρωμής που ενώ έπρεπε ήδη να φτάνουν τα 240 εκατ. ευρώ, εντούτοις το συνολικό ποσό δεν ξεπέρασε τα 167 εκατ. ευρώ».  Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξάλλου βρίσκεται στη δίνη ενός ακόμα προστίμου ύψους 63 εκατ. ευρώ από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., για εκ παραδρομής σφάλμα του από διασταυρωτικό έλεγχο δικαιωμάτων του 2021 αντί του 2022 που οδήγησε σε λανθασμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ενώ για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, όπως δηλώνει «Από την 1 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για το ΟΣΔΕ 2024. Η  εφαρμογή για τη δήλωση ΟΣΔΕ έχει ανέβει στο Gov.gr αλλά τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) δεν μπορούν να εργαστούν πάνω σε αυτή τη βάση γιατί δεν τους το επιτρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και τρεις μήνες. Και συμπληρώνει «Η καθυστέρηση είναι πρωτοφανής και ήδη η όλη διαδικασία είναι εκτός ελέγχου με σοβαρούς κινδύνους για τις επιδοτήσεις του 2024. Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός, γεγονός που θέτει σοβαρά ερωτηματικά εάν καταφέρουν τελικά οι αγρότες να υποβάλουν σωστά και εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους για να πληρωθούν. Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 640.000 αγρότες περιμένουν να υποβάλουν μέσω ΚΥΔ την αίτηση τους».

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απευθύνει καίρια ερωτήματα προς τον Υπουργό για τις ενέργειες που πρόκειται να κάνει ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση τα ΚΥΔ στο Gov.gr και να προχωρήσει με ασφάλεια η διαδικασία του ΟΣΔΕ, καθώς και πώς σκοπεύει να λύσει την αδιαφάνεια και την ελλιπή ενημέρωση σχετικά με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ για να καταβάλλονται στην ώρα τους με δίκαιο τρόπο.