Αγρότες θύματα αισχροκέρδειας στα φυτοφάρμακα;

Σφοδρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για την αδράνεια της κυβέρνησης

Ότι «πετάει τη μπάλα στην εξέδρα» για την αισχροκέρδεια στα φυτοφάρμακα κατηγόρησε την κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά τη συζήτηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιο Σταμενίτη, ερώτησης με θέμα «αισχροκέρδεια και στα φυτοφάρμακα, αλλά  ο Πρωθυπουργός τώρα το μαθαίνει».

Μεταξύ άλλων στην πρωτολογία του ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως «κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αμέσως μετά τον ανασχηματισμό η είδηση της ημέρας ήταν το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός πληροφορήθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι υπάρχει αισχροκέρδεια και στα φυτοφάρμακα. Θα μου επιτρέψετε να διαβάσω την ακριβή δήλωσή του: «Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η ηγεσία του Υπουργείου μού υπέδειξε κάτι το οποίο δεν γνώριζα, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων, όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες». Τώρα το ανακάλυψε!

 Πριν έξι μήνες υποβάλαμε γραπτή ερώτηση για τις αυξήσεις στα λιπάσματα στη χώρα μας, αυξήσεις οι οποίες είναι δυσανάλογες σε σχέση με αυτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ότι: «Οι τιμές πώλησης των λιπασμάτων διαμορφώνονται ελεύθερα σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Επίσης, το ΥΠΑΑΤ με τον θεσμικό του ρόλο διενεργεί ελέγχους στα αγροεφόδια, λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό, ζωοτροφές σε όλα τα στάδια διακίνησής τους». Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, διότι ένα μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής για τον αγρότη, αν αφαιρέσουμε το ρεύμα ή το καύσιμο, είναι οι εισροές, σπόροι, φάρμακα, ζωοτροφές».

«ΠΕΤΑΤΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ»

Ακούγοντας τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιο Σταμενίτη να επαναλαμβάνει κάποια από τα μέτρα που η κυβέρνηση ήδη έχει πάρει, ο κ. Κόκκαλης είπε στην δευτερολογία του πως «πετάει τη μπάλα στην εξέδρα». Ενώ πρόσθεσε ότι «κάλλιστα και εγώ θα μπορούσα να πέσω στην παγίδα να μην αναφερθώ για τα φυτοφάρμακα και να πω ότι τέτοιο χάλι με τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει ξαναγίνει, όπως δεν έχει ξαναγίνει και τέτοιο χάλι με το ΟΣΔΕ. Κάθε φέτος και χειρότερα! Τέτοιο χάλι με τις επιδοτήσεις δεν έχει ξαναγίνει, όπως δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο χάλι με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, που ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ καταγγέλλει τον Υπουργό κ. Αυγενάκη ότι δεν κάνει τίποτα και δεν έχει προχωρήσει τίποτα ούτε στη Θεσσαλία και δέχεται πιέσεις για απευθείας αναθέσεις. Πολλά, πάρα πολλά θα μπορούσα να έχω πει. Εδώ όμως είμαστε για να συμβάλουμε, με προτάσεις για μια σοβαρή εθνική αγροτική πολιτική.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το είπε, δεν το είπα εγώ. Είπε επί λέξει «τώρα πληροφορήθηκα από την ηγεσία του Υπουργείου ότι τα φυτοφάρμακα είναι πιο ακριβά στην Ελλάδα απ’ ό,τι στο εξωτερικό». Δεν το είπαμε εμείς αυτό. Αυτό τι δείχνει; Ότι είχε μέχρι τότε, μέχρι πριν έναν μήνα, άγνοια.

Στο διά ταύτα, τα φυτοφάρμακα γιατί είναι πιο ακριβά στη χώρα μας; Η ερώτηση, αν απαντηθεί, ειλικρινά θα ζητήσω προκαταβολικά συγγνώμη. Γιατί είναι πιο ακριβά τα φυτοφάρμακα στη χώρα μας απ’ ό,τι είναι σε χώρες του εξωτερικού; Γιατί είναι πιο ακριβά τα λιπάσματα; Μήπως οφείλεται στη λαθραία εισαγωγή φυτοφαρμάκων; Γι’ αυτό και είπα: πάρτε θεσμικές πρωτοβουλίες μαζί με την ΕΣΥΦ, τον Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας. Μήπως υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές, όπως συμβαίνει και με τα τρόφιμα, στον πληθωρισμό; Ασχοληθήκατε ως Κυβέρνηση; Πήρατε κάποιες θεσμικές πρωτοβουλίες; Ρωτήσατε την Επιτροπή Ανταγωνισμού «Κυρίες και κύριοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχετε υπόψη σας μήπως υπάρχει καρτέλ;».

Αυτά ενδιαφέρουν τον πρωτογενή τομέα κι εμείς σε αυτές τις πρωτοβουλίες που θα πάρετε, τις θεσμικές, θα είμαστε αρωγοί από τη στιγμή που θα στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής. Αυτό το νόημα έχει και αυτή η ερώτηση. Ποιες ενέργειες θα λάβετε, θεσμικές και όχι μόνο, προκειμένου αυτό που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε, αν όχι να εξαλειφθεί, να αμβλυνθεί;» κατέληξε.