Θ.Ψύρρας:για το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας

Ο Βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θωμάς Ψύρρας κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας . Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί σημαντική βάση για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η προστασία της γεωργικής παραγωγής, από τις χαλαζοπτώσεις, υπό την προϋπόθεση όμως να μην αντιμετωπισθεί  ως θέμα καθαρά λογιστικό αλλά ως αναπτυξιακό (παραγωγή – κατανάλωση – εξαγωγές).

Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ΕΛ.Γ.Α εφάρμοσε από τις 10 Απριλίου έως και 30 Σεπτεμβρίου 2013, το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια μέσα.

Το πρόγραμμα, που αποτελεί μέρος του συνολικού Προγράμματος Ενεργητικής Προστασίας του Οργανισμού, εφαρμόζεται τα τελευταία 30 χρόνια σε περιοχές της Μακεδονίας (στους Νομούς Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονικής, Ημαθίας και Πιερίας) και της Κεντρικής Ελλάδας (στους Νομούς Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας) καλύπτοντας συνολικά εκτάσεις 5 εκατομμυρίων στρεμμάτων, εκ των οποίων 2,7 εκατ. στρέμματα περίπου στη Μακεδονία και 2,4 εκατ. στρέμματα περίπου στην Κεντρική Ελλάδα.

Ο ΕΛΓΑ προτίθεται να εφαρμόσει για τα έτη 2014-2018 το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας, με εναέρια μέσα για την Κεντρική Μακεδονία – Θεσσαλία. Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη μέρος δεν συμπεριλαμβάνονται στις χαλαζόπληκτες περιοχές, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή για τέτοιου είδους δράσεις (αεροδρόμια Καβάλας – Αλεξανδρούπολης και πλήρες σύστημα ραντάρ).

Επειδή, η έλλειψη χαλαζικής προστασίας δημιουργεί προβλήματα στην οικονομική ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Για ποιο λόγο δεν υπαγόταν τόσα χρόνια η περιοχή στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας;
2.    Είναι στις προθέσεις του ΕΛΓΑ να ενταχθεί τελικά η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στο νέο πρόγραμμα για τα έτη 2014 - 2018