Διαμαρτυρία για επιβολή τοκισμού σε ανεξόφλητες οφειλές ΔΕΗ από αγρότες πληγέντες από κακοκαιρία "Ντάνιελ"

Αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία "Ντάνιελ" δυσκολεύονται να ρυθμίσουν οφειλές προς τη ΔΕΗ για το 2023.

Ερώτηση Βουλευτή Βασίλειου Βιλιάρδου προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με αφορμή τις διαμαρτυρίες αγροτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία "Ντάνιελ".

Στην ερώτησή του, ο κ. Βιλιάρδος θέτει το ζήτημα της επιβολής τοκισμού υπερημερίας σε ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ από χρεώσεις του 2023, που αφορούν στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για την άρδευση των καλλιεργειών τους.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Κύριοι Υπουργοί,

Δεχόμαστε διαμαρτυρίες από αγρότες περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφές της κακοκαιρίας ‘’Ντάνιελ’’, οι οποίοι, προσπαθώντας να ρυθμίσουν οφειλές τους από το έτος 2023, που αντιστοιχούν σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για την λειτουργία των υποδομών άρδευσης των καλλιεργειών τους, διαπίστωσαν ότι διαψεύστηκαν οι εξαγγελίες στήριξής τους από Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Τριαντόπουλο, εντός της Βουλής, κατά το μήνα Οκτώβριο, μετά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας ‘’Ντάνιελ’’. Αυτές οι εξαγγελίες είχαν να κάνουν με υπόσχεση επικείμενο νόμο, που υποτίθεται ότι θα επέτρεπε άτοκη ρύθμιση για κάποια χρόνια στις σχετικές δόσεις διακανονισμού οφειλών προς τη ΔΕΗ, όσον αφορά σε καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας επί των αγροτικών αρδεύσεών τους εντός του ανωτέρω έτους. Ενώ, ο εν λόγω νόμος, τελικά, ψηφίστηκε, όπως ισχυρίζονται οι ανωτέρω αγρότες, πριν 4 μήνες, με την δυνατότητα για σχετικό διακανονισμό να ξεκινά από τις 10 του περασμένου Ιουνίου, παρατηρούν οι ως άνω διαμαρτυρόμενοι αγρότες ότι, η ΔΕΗ αναζητά τόκους υπερημερίας επί των ποσών που σύρθηκαν ανεξόφλητα στο 2024 για να προχωρήσει σε ρυθμίσεις, γεγονός που τους εξοντώνει οικονομικά. Οι ως άνω αγρότες διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της σχετικής ανακουφιστικής για αυτούς νομοθέτησης και για τη μη αναδρομική ισχύ του άτοκου χαρακτήρα των σχετικών διακανονισμών δόσεων ρύθμισης των οφειλών προς τη ΔΕΗ, με συμπερίληψη στον ως άνω άτοκο χαρακτήρα και των διαγραμμένων τόκων υπερημερίας. Ενώ η σχετική νομοθέτηση ήταν αναμενόμενη από τον περασμένο Νοέμβριο, η όψιμη ολοκλήρωσή της, τελικά, ισοπεδώνει οικονομικά τους πληγέντες αγρότες από την ως άνω κακοκαιρία, αντί αν τους στηρίζει, μη αναγνωρίζοντας αναδρομική εφαρμογή στον άτοκο χαρακτήρα των δόσεων του διακανονισμού οφειλών για καταναλώσεις του 2023 προς τη ΔΕΗ, ακόμα και όσον αφορά στον τοκισμό υπερημερίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε στις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες προς παραχώρηση της δυνατότητας άτοκων διακανονισμών, όσον αφορά στα χρεωμένα ποσά που καταλογίστηκαν εντός του έτους 2023, έναντι καταναλώσεων ηλεκτρικού ρεύματος για την λειτουργία των αρδευτικών υποδομών των αγροτών που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία ‘’Ντάνιελ’’, χωρίς τοκισμό υπερημερίας, αν τα εν λόγω ποσά έχουν συρθεί ανεξόφλητα στο 2024;