Κίνδυνος απώλειας συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα

Η φετινή παραγωγή «δέχεται συνεχή και αλλεπάλληλα πλήγματα από τον παρατεταμένο καύσωνα», γεγονός που «μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις παραγόμενες ποσότητες και πλήττει καίρια το αγροτικό εισόδημα».

Τη δραστική μείωση του ορίου των 150 κιλών ανά στρέμμα για την παροχή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, εξαιτίας των ιδιαίτερα δυσμενών συνθηκών που επικρατούν φέτος και έχουν πλήξει σε σημαντικό βαθμό την παραγωγή, ζητά από την κυβέρνηση με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Όπως σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Μαντάς, η φετινή παραγωγή «δέχεται συνεχή και αλλεπάλληλα πλήγματα από τον παρατεταμένο καύσωνα», γεγονός που «μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις παραγόμενες ποσότητες και πλήττει καίρια το αγροτικό εισόδημα». Παράλληλα με βάση τα έως τώρα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους παραγωγοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί, τα φετινά προβλήματα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα κυρίως λόγω των ζημιών που έχουν προκαλέσει σε πολλές καλλιέργειες αγριόχοιροι και άλλα ζώα, καταστροφές οι οποίες όπως είναι γνωστό δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο βουλευτής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την πλευρά του υπουργείου, σημειώνοντας ότι το όριο των 150 κιλών ξηρού προϊόντος ανά στρέμμα για την παροχή της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καλυφθεί, με αποτέλεσμα να «υφίσταται πλέον υψηλός κίνδυνος ώστε πολλοί παραγωγοί ειδικά στη Μεσσηνία να απολέσουν την ενίσχυση ολοκληρωτικά». Ταυτόχρονα τονίζει ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό μέτρο ανακούφισης» το οποίο είναι αναγκαίο να διατηρηθεί, καθώς και ότι αποτελεί «ένα πολύτιμο βοήθημα που γίνεται ακόμα πιο απαραίτητο απέναντι στις τρέχουσες προκλήσεις», γεγονός που καθιστά την ανάγκη αναπροσαρμογής του παραπάνω ορίου ως άμεση και επιτακτική.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά, χιλιάδες αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα καλούνται να διατηρήσουν ζωντανή και ενεργή την παραγωγική τους δραστηριότητα, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις καταλυτικές επιδράσεις της κλιματικής κρίσης σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα. Οι ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν πλέον κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα του έτους, τα φαινόμενα ανομβρίας αλλά και μεγάλων πλημμυρών, ο ξαφνικός και ακραίος χαρακτήρας των καιρικών φαινομένων, αλλά και οι σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις λόγω της ακρίβειας που καλούνται να διαχειριστούν και να απορροφήσουν οι Έλληνες αγρότες, δημιουργούν ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό, πλήττοντας δραστικά και με πολλαπλούς τρόπους την αγροτική παραγωγή.

Ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα που πλήττονται αυτή την περίοδο είναι η μαύρη κορινθιακή σταφίδα, η παραγωγή της οποίας δέχεται συνεχή και αλλεπάλληλα πλήγματα από τον παρατεταμένο καύσωνα, μια κλιματική συνθήκη που μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις παραγόμενες ποσότητες και πλήττει καίρια το αγροτικό εισόδημα. Ένα σημαντικό μέτρο ανακούφισης για τους δοκιμαζόμενους αγρότες μας αποτελεί η χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ένα πολύτιμο βοήθημα για πολλούς κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων που γίνεται ακόμα πιο απαραίτητο και σημαντικό απέναντι στις τρέχουσες προκλήσεις.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας αποτελεί η παράδοση κατ’ ελάχιστο 150 κιλών ξηρού προϊόντος ανά στρέμμα, σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις από την 1η Αυγούστου έως και την 30η Νοεμβρίου. Δυστυχώς όμως με βάση τα έως τώρα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τόσο οι παραγωγοί όσο και πολλοί αγροτικοί συνεταιρισμοί που σχετίζονται με το προϊόν, τα όρια αυτά φαίνεται ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλά. Επιπλέον εφόσον ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή θα είναι πιθανότατα ιδιαίτερα μειωμένη λόγω ζημιών σε πολλές καλλιέργειες από αγριόχοιρους και άλλα ζώα, οι οποίες ως γνωστόν δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, γίνεται εμφανές ότι υφίσταται πλέον υψηλός κίνδυνος ώστε πάρα πολλοί παραγωγοί ειδικά στη Μεσσηνία να απολέσουν την ενίσχυση ολοκληρωτικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η πολιτεία να επιδείξει εγρήγορση και ταχεία αντανακλαστικά, προσαρμόζοντας το θεσμικό πλαίσιο χορήγησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα στα νέα δεδομένα που η κατάσταση επιβάλλει. Μια ιδιαίτερα βοηθητική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν η αναπροσαρμογή σε χαμηλότερα επίπεδα του ορίου των 150 κιλών ανά στρέμμα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ώστε η συνδεδεμένη ενίσχυση θα ληφθεί από όλους τους Έλληνες αγρότες που την έχουν πραγματικά ανάγκη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1.    Εξετάζει το υπουργείο σας την αναθεώρηση του ορίου των 150 κιλών ανά στρέμμα ξηρού προϊόντος μαύρης κορινθιακής σταφίδας για την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη φετινή περίοδο;

2.    Σε ποιες άλλες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το υπουργείο σας προκειμένου να στηρίξει και να ενισχύσει αποτελεσματικά τους Έλληνες παραγωγούς μαύρης κορινθιακής σταφίδας;

    Ο ερωτών βουλευτής
    
 Περικλής Π. Μαντάς
Βουλευτής Μεσσηνίας

AddThis Website Tools