Θ.Ψύρρας:«Σχετικά με τις διευκρινίσεις για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος »

Ο Βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θωμάς Ψύρρας κατέθεσε ερώτηση (αρ.πρωτοκόλλου 7541/07.04.2014) προς τους Υπουργούς α) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και β) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σχετικά με τις διευκρινίσεις για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος . Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Στο προεδρικό διάταγμα 113/1999 προβλεπόταν σχετικά με το γάλα ότι “η διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5 ημέρες συμπεριλαμβανομένης και της ημερομηνίας παστερίωσης.”

Αντίθετα στο νέο νόμο που ψηφίστηκε αναφέρεται ότι: “η συντήρησή του (του παστεριωμένου γάλακτος) διαρκεί μέχρι και επτά ημέρες, καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε έλεγχο των αρμόδιων αρχών του ΥΠΑΑΤ”.

Όπως γίνεται αντιληπτό η διάρκεια συντήρησης αποσυνδέεται από την ημερομηνία παστερίωσης. Αυτό σημαίνει ότι το γάλα “έως και επτά ημερών” μπορεί να εισάγεται  ως νωπό από άλλες χώρες και στη συνέχεια να παστεριώνεται στην Ελλάδα και να διακινείται στην ελληνική αγορά εντός επτά ημερών. Αν δε εξαιρεθεί από το διάστημα των επτά ημερών και ο χρόνος παστερίωσης τότε πρακτικά μιλάμε για γάλα 8, 9 ή και 11 ημερών .

Αυτό συνεπάγεται ότι οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες θα ανοίξουν το δρόμο των φθηνών εισαγωγών πρώτης ύλης κυρίως από τη Βουλγαρία και δευτερευόντως από τη Ρουμανία και την Τσεχία με αποτέλεσμα να περιοριστούν ή και να καταργηθούν τα συμβόλαια εισκόμισης γάλακτος που έχουν συναφθεί με ελληνικές αγελαδοτροφικές μονάδες. Σημειωτέον αυτό θα συμβεί τη στιγμή που ήδη τα στοιχεία δείχνουν σοβαρή συρρίκνωση της ελληνικής αγελαδοτροφίας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος το 2013 μειώθηκε κατά 35.000 τόνους σε σχέση με το 2012 εξαιτίας της εξόδου πολλών αγελαδοτρόφων από το επάγγελμα αλλά και της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος των ζωοτροφών.

Επειδή με τέτοιες πρακτικές υπάρχει ο κίνδυνος να αφανιστεί η ελληνική αγελαδοτροφία

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.     Αν σύντομα εκδοθεί  διευκρινιστική εγκύκλιος που να απαντά στα ερωτήματα α) ποια ακριβώς θα είναι η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος και β) αν η διάρκεια των 7 ημερών που ψηφίστηκε ξεκινά με την ημερομηνία παστερίωσης ή παραγωγής στην αγελαδοτροφική μονάδα;