Κόκκαλης εφ’ όλης της ύλης για το αγροτικό

Κατάσταση αποσύνθεσης στον πρωτογενή τομέα, πέντε χρόνια και πέντε υπουργούς μετά…

Αφοπλιστικός εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, αναφερόμενος εκτενώς σε σειρά ζητημάτων που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα και που πέντε χρόνια τώρα, πέντε υπουργούς μετά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αδυνατεί να επιλύσει.

Αφορμή στάθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προστασία των ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ προϊόντων.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε απευθυνόμενος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα: «Κύριε Υπουργέ, είστε ο πέμπτος Υπουργός σε αυτά τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης, λίαν επιεικώς, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή.

Πρώτον, Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η υλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία την προφανή υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου εξαιτίας του γεγονότος ότι το ίδιο το Στρατηγικό Σχέδιο δεν είχε κουμπώσει στις ανάγκες των παραγωγών, δεν είχε κουμπώσει στην παραγωγική δραστηριότητα. Παράδειγμα-Απόδειξη η αδυναμία υλοποίησης των οικολογικών προγραμμάτων. Από τη στιγμή που δεν έχει λυθεί το θέμα με τα βοσκοτόπια, πώς είναι δυνατόν να προχωρήσουν, τουλάχιστον τα προγράμματα τα οικολογικά που αφορούν και έχουν σχέση με την κατάσταση των βοσκοτόπων.

Δεύτερον, αδυναμία, δυσκολία εφαρμογής της αιρεσιμότητας και της καλής περιβαλλοντικής πρακτικής, αν και με τις τελευταίες τροποποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θεραπευτεί αρκετά πράγματα».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ

Τρίτον, οι άδικες, αδιαφανείς πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα την επιτήρηση από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης τη γνωστή DG-AGRI, την πρόταση επιβολής προστίμου -την πρόταση, επαναλαμβάνω- και εν συνεχεία την «επιτήρηση» -ούτως ή άλλως είναι σε εποπτεία ο ΟΠΕΚΕΠΕ- από τον ίδιο τον Υπουργό. Αλήθεια, την πολιτική ευθύνη για όσα έχουν συμβεί με τις πληρωμές στον ΟΠΕΚΕΠΕ ποιος θα την αναλάβει; Την πολιτική ευθύνη για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο ποιος θα την αναλάβει;»

ΤΟ ΟΣΔΕ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ

«Τέταρτη παρατήρηση, η κατάρρευση του συστήματος υποβολής ΟΣΔΕ. Νομίζω, ότι αυτά τα τέσσερα που ανέφερα δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι τοξική αντιπολίτευση. Μπορεί κανείς να πει ότι το ΟΣΔΕ λειτούργησε σωστά; Όλοι είστε από αγροτικές περιοχές. Μπορεί κάποιος να πει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ το 2023 πλήρωσε δίκαια; Μπορεί κάποιος να πει ότι εξηγήθηκαν στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής; Όχι. Εν τούτοις, κανείς δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη γι’ αυτό το φιάσκο με τις πληρωμές».

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ

Είδαμε, ακούσαμε, τον Πρωθυπουργό να προβαίνει σε κάποιες συγκεκριμένες εξαγγελίες. Αγροτικό πετρέλαιο, κόκκινα δάνεια, θερμοκήπια και δημόσιες γαίες. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν μηδενίζουμε. Ένα και ένα κάνουν δύο. Το αγροτικό πετρέλαιο είναι θετικό, ήταν πάγιο αίτημα. Εμείς προτείνουμε τη μόνιμη κάρτα πετρελαίου για τον αγρότη. Λύθηκε, όμως, το πρόβλημα τους; Όχι. Και δεν έχει λυθεί, διότι δεν προκύπτει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, μοντέλο, ποιον ακριβώς θέλετε να στηρίξετε στον πρωτογενή τομέα. Θα προσπαθήσω να αποδείξω ότι δεν έχετε σχέδιο για το ποιον θέλετε να στηρίξετε -ή μάλλον έχετε- από τα θερμοκήπια.

Στη δεύτερη εξαγγελία του Πρωθυπουργού: Κόκκινα αγροτικά δάνεια. Προχτές που το ανέφερα μού λέει ένας κυβερνητικός Βουλευτής: Ε, αυτό που είχατε κάνει το 2018 ήταν πρόταση, θεωρία. Αυτό εδώ, το 2018, έχει την υπογραφή Γιάννη Στουρνάρα και προέβλεπε, διαγραφή όλων των τόκων, δυνατότητα διαγραφής έως 60% του κεφαλαίου και -το πιο σημαντικό- υπολογισμό των πανοτοκίων. Όσοι είστε από αγροτικές περιοχές ξέρετε ότι η Αγροτική Τράπεζα τα έχει πάρει όχι δύο και τρεις φορές, αλλά δέκα φορές αυτά τα δάνεια. Ο πήχης, σε αυτό που ετοιμάζεστε να κάνετε, είναι αυτός. Κάντε ακόμα καλύτερες ρυθμίσεις, να σας πούμε και μπράβο. Γιατί διαβάζω κάτι για αναδιαρθρώσεις δανείων και επαναχρηματοδοτήσεις των δανείων με συνεταιρισμούς, να δούμε συγκεκριμένα πράγματα. Αυτό το πρόγραμμα, επαναλαμβάνω, ήταν το 2018, ίσχυσε μόνο για λίγους μήνες, ωφελήθηκαν λίγοι, δεν έγινε γνωστό. Λίγοι ωφελήθηκαν, αλλά ο πήχης για εσάς θα είναι αυτός.

Τρίτη εξαγγελία: Θερμοκήπια. Τα θερμοκήπια δεν είναι για χόρταση, ένα στρέμμα θερμοκήπιο, καλό θερμοκήπιο, κοστίζει 100.000 ευρώ. Δέκα στρέμματα, 1 εκατομμύριο ευρώ. Για αναρωτηθείτε ποιος αγρότης μπορεί σήμερα να κάνει θερμοκήπιο; Ναι, να γίνουν επενδύσεις, να γίνουν. Ποιος αγρότης μπορεί σήμερα να κάνει θερμοκήπιο; Γιατί θερμοκήπιο σημαίνει υδροπονική καλλιέργεια. Όταν το φτιάξεις, πρέπει σε δύο μέρες να το πας στο σούπερ μάρκετ. Είναι τα προϊόντα τέτοια. Συνεπώς, η επιχείρηση είναι εργοστάσιο. Προφανώς, κάποιοι λίγοι ωφελούνται από αυτό.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΓΑΙΕΣ

«Και τέταρτον, δημόσιες γαίες. Ειλικρινά από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού κατάλαβα ότι για θερμοκήπια θα είναι οι δημόσιες γαίες, αυτές οι ανεκμετάλλευτες. Εδώ υπάρχει νομικό πλαίσιο ο ν. 4061/2012.

Η αλήθεια είναι ότι και στη δική μας διακυβέρνηση δεν μπορέσαμε να δώσουμε μια λύση ξεκάθαρη και δίκαιη. Τουλάχιστον να τα λέμε όλοι όλα. Κριτήρια υπάρχουν στο ν. 4161/2012 για νέους, για επαγγελματίες. Τι θα αλλάξετε σε αυτά τα κριτήρια; Θα τα κάνετε καλύτερα για επενδύσεις, για θερμοκήπια; Ναι, να γίνει μια κουβέντα τα κριτήρια να είναι πιο ευέλικτα, αλλά για κοινωνικούς σκοπούς. Άκουσα για αυτές τις δημόσιες γαίες. Και πόσες είναι ανεκμετάλλευτες, ειλικρινά; Αυτή δεν είναι παραπειστική ερώτηση. Εγώ γνωρίζω ότι στη Θεσσαλία οι δημόσιες εκτάσεις είναι η Κάρλα. Στην Ηλεία είναι η Λίμνη Αγουλινίτσα. Υπάρχουν και ένα εκατομμύριο επιπλέον εκτάσεις παραγωγικές; Θα το δούμε.

Το πρόβλημα σίγουρα δεν λύθηκε με το αγροτικό πετρέλαιο. Το πρόβλημα επιτείνεται, διότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοντέλο, συγκεκριμένο σχέδιο μια σοβαρή εθνική αγροτική πολιτική, κύριε Υπουργέ. Και από εμάς θα ακούτε μόνο προτάσεις».

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ

«Πριν λίγους μήνες καταθέσαμε μια πρόταση νόμου για  τον συνεργατισμό. Σκοπίμως δεν αναφέρω τη λέξη συνεταιρισμό. Ήταν για τον «συνεργατισμό». Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει ένα μοντέλο διαφορετικό, αρκεί, όμως, να στηριχτεί αυτό το μοντέλο. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει το φορολογικό κίνητρο 50% όταν κάποιος συναλλαχθεί με τον συνεταιρισμό. Ωραία, πανηγύριζαν, γιατί τώρα το πήραν χαμπάρι. Ταυτόχρονα, υπάρχει 50% φορολογικό κίνητρο για όποιον κάνει συμβολαιακή γεωργία, με τον έμπορο. Ποιο προνόμιο θα επιλέξει ο αγρότης; Οι περισσότεροι τη συμβολαιακή γεωργία. Συνεπώς, το κίνητρο-προνόμιο για τον συνεταιρισμό μένει ανενεργό.

Στην πρόταση νόμου τη δικιά μας, την οποία θα καταθέσουμε, εμπεριέχονται στοιχεία όπως για αξιοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών, υπέρ των γειτονικών υγιών συνεργατικών σχημάτων. Προβλέπεται και λύση για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια των συνεταιρισμών».

ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

«Δυστυχώς, δεν έχουμε δει ακόμη σχέδιο γιατί δεν υπάρχει σχέδιο για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος. Εγώ θα περίμενα κάτι από τον Πρωθυπουργό. Σήμερα -ας μην γελιόμαστε- το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, το οποίο δυστυχώς δεν έχει λυθεί, και το φαινόμενο της εισαγωγής προϊόντων από τρίτες χώρες καταστρέφει το εισόδημα του αγρότη. Το καταστρέφει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πυροβολεί τα πόδια της. Απαιτεί από τον ευρωπαίο αγρότη περιβαλλοντικά πρότυπα συγκεκριμένα -και καλά κάνει- και την ίδια ώρα έρχονται στη μισή τιμή προϊόντα. Εκεί τι κάνεις; Είναι ρητορική η ερώτηση. Απαγορεύεις τις εισαγωγές; Όχι. Μήπως υπάρχουν άλλα μέτρα για να τονώσεις την ντόπια αγορά, να προτιμούνται τα αμύγδαλα τα ελληνικά πρώτα, οι ξηροί καρποί; Να είναι ελκυστική για τον έμπορο η αγορά ξηρών καρπών πρώτα από την Ελλάδα;

Δεν υπάρχει, συνεπώς, ένα συγκεκριμένο σχέδιο, μια συγκεκριμένη εθνική αγροτική πολιτική σε βάθος εικοσαετίας, κύριε Υπουργέ, αν θέλουμε να γίνει κάτι καλό στον πρωτογενή τομέα».

ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕ

«Προστασία της αγροτικής γης. Στη Θεσσαλία -είστε από την Καρδίτσα- η αδειοδότηση σε φωτοβολταϊκά σε παραγωγική γη έφτασε στα τριακόσιες σαράντα εννιά χιλιάδες στρέμματα. Σε ερώτηση προς τον κ. Σκυλακάκη την πρώτη εβδομάδα τον ικέτευα να μου το διαψεύσει ή να μου το επιβεβαιώσει. Και θα ζητήσω συγγνώμη εάν δεν είναι σε 340.000 στρέμματα παραγωγικής γης. Δεν το έκανε.

Τι θα γίνει στο τέλος; Θα εξαφανιστεί η παραγωγική δραστηριότητα. Είπαμε καλές οι ΑΠΕ, αλλά με σχέδιο, χωροταξικό σχέδιο. Όλος ο κάμπος θα γεμίσει φωτοβολταϊκά. Αυτό είναι το μέλλον για τη γεωργία; Αυτό είναι το μέλλον; Αυτό έχετε να πείτε στους αγρότες; Αυτό είναι το συγκεκριμένο σχέδιο; Όχι.

Να πω τώρα δυο λόγια για την πανώλη και μετά θα αναφερθώ στο νομοσχέδιο για το οποίο έχω να πω ότι δεν σας αξίζει».

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΩΛΗ ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

«Πανώλη: Συγχαρητήρια, πάντα, στους κτηνιάτρους οι οποίοι απαιτούν και το ανθυγιεινό. Αναφέρομαι στους κτηνιάτρους του δημοσίου. 11 Ιουλίου ξεκινάει η πανώλη. Προσπαθώ να είμαι όσο γίνεται πιο προσεκτικός για να μην κατηγορηθώ για τοξική αντιπολίτευση. Όλοι θέλουμε να τελειώσει, αν είναι δυνατόν, αύριο. Αύριο μπορεί να τελειώσει; Να τελειώσει. Αυτό το χαρτί είναι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τις ασθένειες των ζώων και τα κρούσματα.

Όταν είπατε, κύριε Υπουργέ, στις 30 Αυγούστου ότι «τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε τελειώσει με την πανώλη», τότε τα κρούσματα ήταν εξήντα δύο και θα το προσκομίσω στα Πρακτικά. Σήμερα, είναι εβδομήντα ένα και δεν έχουν συνυπολογιστεί τα δύο τα προχθεσινά στο Πουρνάρι της Λάρισας. Και είδαμε τον Υφυπουργό, τον κ. Κέλλα, σε ερώτησή μου και πανηγύριζε. «Τελειώσαμε με την πανώλη». Και λέω αυτός ο πανηγυρισμός με το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -και αυτό θα το προσκομίσω στα Πρακτικά- Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής στις 29 Αυγούστου, η οποία λέει «στην παρούσα επιδημιολογική κατάσταση, υπάρχει υψηλός κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης». Στο μυαλό σας φέρτε αυτό που λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Υψηλός κίνδυνος» και αυτό που είπε ο Υφυπουργός «Τελειώσαμε. Συγχαρητήρια». Και στον πίνακα με τα κρούσματα βλέπουμε ότι υπάρχει μια μικρή, αλλά σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

«Και τώρα, κύριε Υπουργέ, ακούστε, επειδή οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ζωοτροφές -γι’ αυτό και το προτείναμε από τότε που κάναμε την επίκαιρη, δώστε τους κάτι έναντι» κάποιοι δεν υπακούν και τα βγάζουν έξω τα πρόβατα να βοσκήσουν. Δώστε έναντι στους κτηνοτρόφους και αργότερα η εκκαθάριση, μην γίνει πάλι όπως το Βατερλό με το μέτρο 5.2 για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου από τον κ. Αυγενάκη. Τα προσκομίζω στα Πρακτικά και μαζί την απόφαση την εκτελεστική της ευρωπαϊκής επιτροπής και τον πίνακα με τα κρούσματα από τον Οργανισμό Ασθένειας των Ζώων».

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

«Εγώ πρώτη φορά χθες και προχθές είπα, όποιος συγκρίνει το νόμο του 2020 -μοίρασα και στους εισηγητές πίνακα- με τον νόμο που ψηφίζεται τώρα -απλά πράγματα- θα διαπιστώσει ότι απουσιάζουν οι ποινικές κυρώσεις, απουσιάζει η υποχρέωση δημοσιοποίησης του παραβάτη. Απουσιάζει η ευθύνη των μετοχών των εταιρειών και απουσιάζουν και τα υψηλά πρόστιμα.

Να έρθει ο Υπουργός και ο Υφυπουργός και να πει: «Κύριε Κόκκαλη, αυτό που λέτε δεν είναι σωστό». Περιμένουμε να το πείτε. Καταργείται; Δεν ισχύουν οι ποινικές κυρώσεις;

Ο ελεγκτής του ΕΛΓΟ –ακούστε- αύριο όταν θα πάει και θα διαπιστώσει μια παράβαση θα έχει δύο νόμους. Ο τελευταίος ο νόμος δεν θα έχει υποχρέωση να δημοσιοποιήσει το όνομα του παραβάτη. Έχει ο προηγούμενος. Ακόμη και να ισχύει, είναι κάκιστη νομοθέτηση. Να δεχτώ ότι ισχύει ο προηγούμενος νόμος; Ασάφεια νόμου. Βγείτε, επιτέλους, και πείτε το. Είτε έχετε υπεροψία, αλαζονεία, είτε δεν γνωρίζετε. Ένα από τα δύο. Συγγνώμη. Βγείτε και πείτε ότι ο νόμος Βορίδη αφορούσε τα ΠΟΠ. Ναι ή όχι; Ο τίτλος, ορίστε: «μη συμμορφώσεις ως προς τη σήμανση της χώρας καταγωγής και χρήση ενδείξεων ΠΟΠ - ΠΓΕ, ποινικές κυρώσεις…» μέτρα του 2020.

Ο νόμος του 2020: «Όποιος παράγει, εισάγει, εξάγει, διακινεί, διαθέτει στην κατανάλωση τρόφιμα από τα οποία προέρχονται ή τα οποία εμφανίζονται ως προϊόντα ΠΟΠ, τιμωρείται με δύο χρόνια φυλακή». Αυτό δεν είναι εδώ» κατέληξε.