Καρπόπτωση αμυγδάλου: Αναζητώντας λύσεις για την αποζημίωση των πληγέντων καλλιεργητών

Ως εκ τούτου, η μόνη δυνατότητα στήριξης των παραγωγών φαίνεται να είναι η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων, όπως οι ενισχύσεις «de minimis».

Η ερώτηση του βουλευτή Σερρών, κ. Μπούμπα Κωνσταντίνου, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναδεικνύει ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές αμυγδάλου σε διάφορες κοινότητες του Δήμου Ηράκλειας. Η αυξημένη καρπόπτωση, που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής, θέτοντας σε κίνδυνο το εισόδημα των αγροτών.

Η ερώτηση εστιάζει στην ανάγκη αποζημίωσης των πληγέντων καλλιεργητών, δεδομένου ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ασφαλιστικά την καρπόπτωση. Ως εκ τούτου, η μόνη δυνατότητα στήριξης των παραγωγών φαίνεται να είναι η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων, όπως οι ενισχύσεις «de minimis».

Ακολουθεί η ερώτηση: 

Κύριε Υπουργέ,

Ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τους αγρότες και παραγωγούς των Κοινοτήτων Στρυμονικού, Χειμμάρου, Λιβαδοχωρίου, Καλοκάστρου, Τριάδος και Ζευγολατιού του Δήμου Ηράκλειας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, είναι το ότι, η συγκομιδή της καλλιέργειας του αμυγδάλου είναι από ελάχιστη έως μηδενική, λόγω της αυξημένης καρπόπτωσης, εξ’ αιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι προτίθεστε να πράξετε προς αποζημίωση των παραπάνω πληγέντων καλλιεργητών στις Σέρρες, με δεδομένο ότι, ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ασφαλιστικά την καρπόπτωση και η μόνη δυνατότητα αποζημίωσης των παραγωγών αμυγδάλου είναι μέσω χορήγησης κρατικών ενισχύσεων («de minimis»);