Η ανεξέλεγκτη εισχώρηση και διασπορά των ζωονόσων αρχικά της πανώλης και έπειτα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην ελληνική επικράτεια, απειλούν σε μεγάλο βαθμό τόσο την ίδια την ύπαρξη της ελληνικής κτηνοτροφίας όσο και την εθνική οικονομία.
Τα προβλήματα που ανέκυψαν από την εξάπλωση των ζωονόσων στη χώρα μας μετά και τον εντοπισμό κρούσματος ευλογιάς στην Αιτωλοακαρνανία, αναδεικνύει η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Χριστίνα Σταρακά μαζί με άλλους είκοσι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει απαντήσεις για όσα συνέβησαν, αλλά και να ξεκαθαρίσει τι ισχύει για τις αποζημιώσεις και τα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων.
Η ανεξέλεγκτη εισχώρηση και διασπορά των ζωονόσων αρχικά της πανώλης και έπειτα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην ελληνική επικράτεια, απειλούν σε μεγάλο βαθμό τόσο την ίδια την ύπαρξη της ελληνικής κτηνοτροφίας όσο και την εθνική οικονομία. Συγκεκριμένα, η ολοένα και αυξανόμενη καταγραφή κρουσμάτων σε διάσπαρτες περιοχές της χώρας με πιο πρόσφατο το κρούσμα που εντοπίστηκε στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας έχουν οδηγήσει στις θανατώσεις χιλιάδων ζώων προκαλώντας ανεπανόρθωτη και μη αναστρέψιμη βλάβη στους Έλληνες κτηνοτρόφους. Παράλληλα, όμως, επηρεάζεται και η εγχώρια αγορά με τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον καταναλωτή.
Λόγω της εξάπλωσης της ευλογιάς εξάλλου, στις αρχές Νοεμβρίου επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευση μετακίνησης αιγοειδών και προβατοειδών από ολόκληρη την επικράτεια της Ελλάδας σε προορισμό εκτός Ελλάδας, τουλάχιστον έως τις 30 Νοεμβρίου 2024. Ως αποτέλεσμα, η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει μόνιμα το καθεστώς της ελεύθερης ευλογιάς νοσημάτων χώρας, με ενδεχόμενες συνέπειες και στις εξαγωγές των κτηνοτροφικών μας προϊόντων.
Με αφορμή τα παραπάνω η δουλευτής Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε: «Οι «πληγές του Φαραώ» συνεχίζουν να πλήττουν αμείλικτα τους κτηνοτρόφους μας. Πριν καν προλάβει ο τόπος μου να επουλώσει τις πληγές του από την πανώλη που ακόμα βασανίζει τους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας ήρθε και η επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος ευλογιάς στην Κατοχή με τους φόβους για εξάπλωση της νόσου σε όλο τον νομό να μεγαλώνουν. Οι στάβλοι που μέσα σε λίγο καιρό μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε νεκροταφεία λόγω της πανώλης και των ακραίων καιρικών φαινομένων κινδυνεύουν πλέον να εξαφανιστούν από προσώπου γης. Η Πολιτεία παρακολουθεί τις εξελίξεις λαμβάνοντας μέτρα μόνο όταν εντοπιστεί κρούσμα, αγνοώντας παντελώς την κραυγή αγωνίας χιλιάδων κτηνοτρόφων που δεν έχουν να ζήσουν τις οικογένειες τους. Ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να μας απαντήσει πώς φτάσαμε ως εδώ, πώς εξαπλώθηκε η ευλογιά μέσα σε τρεις μήνες από τον Έβρο στην Αιτωλοακαρνανία, γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στις πύλες εισόδου και πότε επιτέλους θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι μας χωρίς να χρειαστεί να προσκομίσουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, για όσα δεινά τους συνέβησαν μετά την εξάπλωση των ζωονόσων.»