Απευθείας αναθέσεις: "Η Αρματοδρομία της Διαφθοράς"

Η ιστορία αυτή αγγίζει θέματα διαφθοράς, εξουσίας και καλλιτεχνικής ελευθερίας, υπενθυμίζοντάς μας τη δύναμη της τέχνης να φέρει στο φως την αλήθεια και να νικήσει ακόμα και τους πιο ισχυρούς.

Μια ζεστή μέρα στη Ρώμη, ο Lentus, ένας φημισμένος συγγραφέας, χαλάρωνε σε ένα καπηλειό, απολαμβάνοντας το κρασί του και παρατηρώντας τον κόσμο. Ξαφνικά, η ματιά του έπεσε σε μια παρέα αξιωματούχων που συζητούσαν έντονα

"Ακούστε!!!" φώναξε ένας από αυτούς, "Πρέπει να βρούμε κάποιον να αναλάβει αυτό το έργο. Είναι άκρως σημαντικό και δεν έχουμε περιθώρια για καθυστερήσεις!"
"Μα ποιος θα το αναλάβει;" ρώτησε ένας άλλος. "Έχουμε κάποιον δικό μας;"
"Μην ανησυχείς..." απάντησε ο πρώτος με ένα πονηρό χαμόγελο. "Ο Καίσαρας έχει ήδη κάποιον στο μυαλό του. Γνωρίζει ακριβώς τον κατάλληλο άνθρωπο για τη δουλειά. Έχει κάνει και άλλα τέτοια έργα."

Εντελώς συμπτωματικά περνούσε εκείνη την στιγμή ο Rufus και του φώναξαν: "Εσύ, εκεί! Έλα λίγο εδώ!"

Ο Rufus, έκπληκτος, πλησίασε την παρέα και τους ρώτησε: "Τι συμβαίνει;"

"Έχουμε ένα έργο για εσένα," είπε ο αξιωματούχος. "Είναι πολύ σημαντικό και χρειαζόμαστε κάποιον ικανό και δημιουργικό για να το φέρει εις πέρας. Φυσικά, θα σε αποζημιώσουμε αδρά."

Ο Rufus , σκεπτόμενος τις υποχρεώσεις του που συσσωρεύονταν, αποδέχθηκε αμέσως την πρόταση. "Τι είδους έργο είναι;" ρώτησε με ενδιαφέρον. "Δεν μπορούμε να σου αποκαλύψουμε πολλά τώρα," είπε ο αξιωματούχος. "Αλλά θα σου αναλύσουμε όλες τις λεπτομέρειες αργότερα. Στο μεταξύ, απλά πήγαινε στο γραφείο του Εκατόνταρχου Sisyphus αύριο το πρωί."

Ο Rufus, μπερδεμένος αλλά και περίεργος, πήγε στο γραφείο του Εκατόνταρχου Sisyphus την επόμενη μέρα, όπου συνάντησε έναν παχουλό άντρα με ένα ύποπτο χαμόγελο.
"Καλώς ήρθες, κ. Rufus!" είπε ο Εκατόνταρχου Sisyphus . "Χαίρομαι που σε ξαναβλέπω. Ήρθες για το έργο σήμερα, έτσι δεν είναι; Τι έγινε πληρώθηκες από τα άλλα έργα;". "Ναι," απαντάει ο Rufus. "Αλήθεια, εδώ που τα λέμε, πως τα καταφέρνεις με τους φόρους που προπληρώνεις;"

Ο Rufus, ενοχλημένος και ανυπόμονος, υπογραμμίζει: "Άστα αυτά, Sisyphus! Πες μου για την καινούργια δουλειά!"
"Είναι μυστικό..." ψιθύρισε ο Εκατόνταρχος Sisyphus, "...αλλά θα σου το πω! Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα κάποιον ικανό και εχέμυθο να οργανώσει μια αρματοδρομία... (ξέρεις εσύ, από τις ωραίες) ...για να υμνήσει το πόσο σπουδαίο είναι το έργο μας. Φυσικά, θα πρέπει να τονίσουμε πόσο αποτελεσματικοί είμαστε και πόσο απαραίτητοι για την ανάδειξη της αυτοκρατορίας μας."
Ο Rufus, που γνώριζε την κατάσταση, με την ιδέα να οργανώσει την αρματοδρομία για προπαγάνδα, άρχισε να διαμαρτύρεται. "Χρειάζεται πολύ προσοχή! Μας έχουν καταλάβει όλοι!" φώναξε.

"Σας παρακαλώ, κ. Rufus," είπε ο Εκατόνταρχος Sisyphus με ικετευτικό ύφος. "Μόνο εσείς μπορείτε να οργανώσετε το "απόλυτο θέαμα", μια αρματοδρομία τόσο συναρπαστική που θα πείσει όλους ότι το έργο μας είναι απαραίτητο και σημαντικό! Και φυσικά, θα σας πληρώσουμε αδρά."
Ο Rufus, νικημένος από τα "aureus", τελικά λύγισε. Οργάνωσε μια αρματοδρομία γεμάτη υπερβολές και ψέματα που ... κανένας δεν πίστεψε ότι ήταν αληθινή! Ο Εκατόνταρχος Sisyphus, ικανοποιημένος από την εξέλιξη, έκανε απευθείας ανάθεση του έργου στον έμπιστο και εχέμυθο Rufus.

 

Ο Lentus, συλλέγοντας πληροφορίες για την πλοκή της ιστορίας και τις απευθείας αναθέσεις, έγραψε μια καυστική κωμωδία με τίτλο "Contractus sine hasta".
Η παράσταση είχε τεράστια επιτυχία, με το κοινό να γελάει μέχρι δακρύων, καθώς ο Lentus σατίριζε αδίστακτα και αμείλικτα τους διεφθαρμένους αξιωματούχους.

Σύντομα, τα νέα έφτασαν στα αυτιά του Καίσαρα που εξοργίστηκε από τις αποκαλύψεις, αλλά οι έμπιστοι αξιωματούχοι του, έτοιμοι να θυσιαστούν, ανέκραξαν: "Χαίρε Καίσαρα!  Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν!" και συνέχισαν το έργο τους.

Finis coronat opus

Ο Lentus, όχι μόνο είχε αποκαλύψει τη διαφθορά, αλλά  και είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού για το θάρρος και την ευφυΐα του. Η κωμωδία του "Contractus sine hasta" έμεινε στην ιστορία ως ένα αριστούργημα της σατιρικής λογοτεχνίας, αποδεικνύοντας ότι η δύναμη της τέχνης μπορεί να νικήσει ακόμα και τους πιο ισχυρούς.

 

 

  • Lentus στα Λατινικά σημαίνει "αργός", "χαλαρός", ή "σφικτός", "δυνατός", "ανθεκτικός".
  • Rufus (Ρούφος): Σημαίνει "κόκκινος
  • Sisyphus (Σίσυφος): Καταδικασμένος να κυλάει μια πέτρα σε μια πλαγιά για την αιωνιότητα, ως τιμωρία για την αλαζονεία του
  • Aurum: Ο χρυσός χρησιμοποιήθηκε για μεγάλες πληρωμές και αποταμιεύσεις. Χρυσά νομίσματα, όπως το Αureus (αξίας 25 δηναρίων), κόπηκαν σε μικρές ποσότητες.
  • Contractus sine hasta: Επικεντρώνεται στην σύναψη σύμβασης χωρίς διαγωνιστική διαδικασία.
  • Η λατινική φράση "Finis coronat opus" μεταφράζεται στα ελληνικά ως "Το τέλος στεφανώνει το έργο".
 
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις