Οι πληρωμές της ΚΑΠ στην Ελλάδα και στην Ιταλία

Του Θανάση Πετρόπουλου

Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Κάν΄το όπως η Ιταλία

Ο τρόπος πληρωμής των ενισχύσεων της ΚΑΠ δημιούργησε αναστάτωση στον Αγροτικό κόσμο. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κατέγραψε ένα ιστορικό ρεκόρ. Στις 27 Οκτωβρίου 2023 πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των Ελλήνων αγροτών τα μικρότερα χρηματικά ποσά από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και αγρότες που για δεύτερη χρονιά δεν είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ούτε ένα ευρώ. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Ανακαλύπτει ως ένοχο των πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οργανισμού που εποπτεύεται από το Υπουργείο του και εφαρμόζει τις εγκυκλίους που ο ίδιος υπογράφει.

Τι συμβαίνει όμως στην γειτονική μας Ιταλία;

Την Τρίτη 17.10.2023 σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Γεωργίας Διατροφικής επάρκειας και Δασών της Ιταλίας, FrancescoLollobrigidaμε τον διευθυντή της Agea του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών FabioVitale, ανακοίνωσαν την πληρωμή των προκαταβολών ΚΑΠ για το έτος 2023, συνολικής αξίας 2,4 δισ. Ευρώ.

Από αυτά τα χρήματα 1,7δις€ αφορά τις πληρωμές όλων των κατηγοριών άμεσων ενισχύσεων όπως: βασική ενίσχυση, αναδιανεμιτική , ενίσχυση νέων Αγροτών, οικολογικά σχήματα, συνδεδεμένες και 600εκ€ αφορά πληρωμές από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: εξισωτική αποζημίωση, βιολογικά και ολοκληρωμένη διαχείριση.

Ο Υπουργός της γειτονικής χώρας εκθείασε το σημαντικό έργο του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών για την επαγγελματική δουλειά καθώς κατάφερε με διαφάνεια και έγκαιρα να υλοποιήσει τις πληρωμές.

Συγκεκριμένα ανέφερε: Σήμερα διοχετεύουμε ρευστότητα για 722.000 δικαιούχους με 2,4 δισ. και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να φτάσουμε τα 7 δισ. έως τις 30 Ιουνίου. Δίνουμε στους αγρότες μας την ευκαιρία όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά να σχεδιάσουν την εργασία τους, να συνεχίσουν να παράγουν και να εγγυώνται την επάρκεια και ασφάλεια των τροφίμων. Χάρη στον διευθυντή της AgeaFabioVitale, σήμερα πετύχαμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Για πρώτη φορά εξασφαλίζουμε ρευστότητα για τις αγροτικές μας επιχειρήσεις, ειδικά σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία».

Και για να μην υπάρχουν “σκιές”, στον παρακάτω σύνδεσμο του Ιταλικού Υπουργείου Γεωργίας αναζητείστε πληροφορίες :

https://www.politicheagricole.it/anticipi-pac-masaf-agea

Όσον αφορά για  τα δικά μας, ρωτήστε τους Έλληνες αγρότες.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις