Το νέο AudiA3 allstreet: Η off-road διάσταση

Το A3 allstreetπροσφέρει μία νέα επιλογή σε όποιον αναζητά ένα premium μοντέλο της κατηγορίας C με την ευελιξία ενός hatchback και τις δυνατότητες ενός SUV. Με τη χαρακτηριστική off-road εμφάνισή του, μετρία εκατοστά μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος και την υπερυψωμένη θέση των καθισμάτων, το νέο μοντέλο της Audi προσφέρει μία ασυναγώνιστη επιλογή με υψηλά επίπεδα λειτουργικότητας και δυνατοτήτων.

 

Εκτός δρόμου εμφάνιση και αυξημένη απόσταση από το έδαφος

«Το AudiA3 allstreet ξεχωρίζει από την πρώτη κιόλας ματιά. Ως ένα crossover στην premiumcompact κατηγορία, έχει μια εντελώς μοναδική εμφάνιση. Στόχος ήταν να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένα σχεδιαστικά στοιχεία για να τονιστεί ακόμα πιο ξεκάθαρα η μεγαλύτερη απόσταση του αυτοκινήτου από το έδαφος», ανέφερε ο StephanFahr-Becker, TeamLeaderExteriorDesign της AUDIAG.

 

Κάτι που επιτεύχθηκε με επιτυχία χάρη και σε στοχευμένες σχεδιαστικές αναβαθμίσεις, όπως η κάθετη μάσκα Singleframe σε μαύρο ματ χρώμα. Συγκεκριμένα, η μεγάλη οκταγωνική μάσκα με την κυψελοειδή δομή της βρίσκεται ψηλά ευθυγραμμίζοντας σχεδιαστικά το crossover ακόμη πιο πολύ με τα μοντέλα Q της Audi. Αποκλειστικά για το allstreet, υπάρχουν τρεις «ραβδώσεις» εμπρός και πίσω που ενισχύουν τον εκτός δρόμου χαρακτήρα. Μπροστά, οι ραβδώσεις ενσωματώνονται στο χαρακτηριστικό άκρο του διακριτικού σπόιλερ και πίσω στο διαχύτη που αποτελεί μέρος του πίσω προφυλακτήρα.

 

Τα σκουρόχρωμα πλευρικά μαρσπιέ και τα διακοσμητικά στο κάτω μέρος των θυρών ενισχύουν την ισχυρή allstreet εμφάνιση του αυτοκινήτου και τονίζουν περαιτέρω την αυξημένη απόσταση από το έδαφος. Η ειδική ρύθμιση των ελατηρίων/ αμορτισέρ προσφέρει μια εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα στο υψηλό επίπεδο άνεσης και τη σπορ, ακριβή οδηγική εμπειρία. Σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη διάμετρο των τροχών, το αποτέλεσμα είναι το A3 allstreet να έχει μία συνολικά μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος κατά 30 χιλιοστά. Τα τονισμένα προστατευτικά στα φτερά υπογραμμίζουν τους στάνταρ τροχούς των 17 ιντσών, ενώ προαιρετικά διατίθενται τροχοί 18 και 19 ιντσών.

 

Χάρη στην ελαφρώς υπερυψωμένη θέση των καθισμάτων, το A3 allstreet προσφέρει αυξημένη άνεση κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση, καθώς και καλύτερη ορατότητα. Ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 380 λίτρων, που φτάνει έως και τα 1.200 λίτρα με αναδιπλωμένα τα πίσω καθίσματα. Στάνταρ είναι και οι ράγες οροφής. Στα προαιρετικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται η ηλεκτρική πίσω πόρτα, ο αφαιρούμενος κοτσαδόρος και το πακέτο εξοπλισμού για την αποθήκευση αντικειμένων.. Το τελευταίο επιτρέπει στον χρήστη να αποθηκεύει μικρά αντικείμενα σε δίχτυα προσαρτημένα στο πίσω μέρος των μπροστινών καθισμάτων ή στη θέση από την πλευρά του οδηγού. Ένα δίχτυ στο πορτμπαγκάζ εμποδίζει τη μετατόπιση μεγαλύτερων αποσκευών εν κινήσει.

 

Το εσωτερικό: Ριζικά αναβαθμισμένο

Για να συμβαδίζει με το εντυπωσιακό αμάξωμα, το εσωτερικό έχει επίσης δεχθεί σημαντικές αναβαθμίσεις. Υπάρχουν διάφορες καινοτομίες, από τη σχεδίαση του επιλογέα ταχυτήτων και τους αεραγωγούς μέχρι τα διακοσμητικά υφασμάτινα ένθετα και το νέο φωτισμό. Ο βασικός εξοπλισμός έχει επίσης εμπλουτισθεί. Εκτός από το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι με έλεγχο πολλαπλών λειτουργιών περιλαμβάνει κλιματισμό, το πακέτο φωτισμού καμπίνας και το εμπρός κεντρικό υποβραχιόνιο.

 

Ο νέος σχεδιασμός των πτερυγίων, με φινίρισμα χρωμίου στην εξωτερική τους επιφάνεια, κάνει τους αεραγωγούς του προαιρετικού πακέτου κλιματισμού να δείχνουν πιο λεπτοί, τονίζοντας έτσι το πλάτος του ταμπλό. Η κεντρική κονσόλα έχει επανασχεδιαστεί και έχει νέο φινίρισμα, κάτι που ισχύει και για τις εσωτερικές χειρολαβές των θυρών. Εκτός από τις βολικές ποτηροθήκες, η κεντρική κονσόλα διαθέτει στάνταρ ένα υποβραχιόνιο που ρυθμίζεται τόσο κατά μήκος όσο και ως προς την κλίση του. Ο κόμπακτ επιλογέας ταχυτήτων, για απόλυτο έλεγχο του αυτόματου κιβωτίου Stronic, διαθέτει επίσης νέα εμφάνιση και χάρη στην πιο επίπεδη σχεδίασή του, ενσωματώνεται άψογα στην κεντρική κονσόλα.

 

Ο στάνταρ εσωτερικός φωτισμός χαρίζει ένα νέο στιλ στις πόρτες και το χώρο που αντιστοιχεί στα πόδια. Πρόσθετα στοιχεία φωτισμού, όπως αυτός του περιγράμματος στους διακόπτες, στις πόρτες και στα μαρσπιέ, διατίθενται προαιρετικά. Στάνταρ είναι ο αντίστοιχος φωτισμός περιγράμματος που διατρέχει την κεντρική κονσόλα και τις ποτηροθήκες. Ένα νέο σχεδιαστικό στοιχείο είναι ότι το εσωτερικό των εμπρός θυρών διαθέτει κρυφό φωτισμό. Το πάνελ από ύφασμα επεξεργάστηκε με λέιζερ 300 συνολικά φορές προκειμένου να καταστεί δυνατή αυτή η λειτουργία. Πέντε τμήματα φωτίζονται από μια πηγή φωτός στο πάνελ της πόρτας. Τα διαφορετικά μεγέθη τους δημιουργούν μια δυναμική ροή φωτός - η οποία εμφανίζεται επίσης κατά το κλείδωμα και το ξεκλείδωμα του οχήματος. Τα 30 διαφορετικά χρώματα φωτισμού μπορούν να επιλεγούν μέσω του MMI προσφέροντας ένα υψηλό επίπεδο εξατομίκευσης. Τα μεγάλα ηχεία για το νέο ηχοσύστημαSonos βρίσκονται στο κάτω μέρος των θυρών, δημιουργώντας μια καθηλωτική εμπειρία ακρόασης με τρισδιάστατο ήχο.  

 

Επίσης, υπάρχουν δύο διακοσμητικές υφασμάτινες επενδύσεις σε διάφορα σημεία: μία τεχνητή με υφή που είναι επίσης κατασκευασμένη από 100% ανακυκλωμένο πολυεστέρα και μικροΐνεςDinamica. Εκτός από διακοσμητικό ένθετο, το Dinamica χρησιμεύει ως επένδυση καθισμάτων και, σε ορισμένα πακέτα εσωτερικού, διακοσμεί τους καθρέφτες των πορτών. Το Dinamica μοιάζει και έχει την αίσθηση σουέτ, αλλά είναι εν μέρει κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πολυεστέρα.

 

Υψηλά επίπεδα συνδεσιμότητας: ondemand εφαρμογές και λειτουργίες

Το A3 allstreet είναι ψηφιακό και συνδεδεμένο -χάρη σε πολυάριθμες υπηρεσίες συνδεσιμότητας, λειτουργίες κατά παραγγελία (ondemand) και ένα store για κατεβάσματα εφαρμογών (app). Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει το ψηφιακό ραδιόφωνο DAB+ και την οθόνη αφής των 10,1 ιντσών μαζί με το Audivirtualcockpit και μία ασύρματη θέση φόρτισης smartphone. Εκτός από τις δύο θύρες φόρτισης USB-C που βρίσκονται μπροστά στην κεντρική κονσόλα, στάνταρ είναι και οι δύο επιπλέον πίσω.

 

Στα προαιρετικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται η πλοήγηση MMInavigationplus, μαζί με το πλήρες πακέτο συνδεσιμότητας και την πρόσβαση στο Audistore, επιτρέποντας στον οδηγό να μπορεί να χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών μέσω της οθόνης του αυτοκινήτου. Με την ενσωμάτωση του store, οι πελάτες μπορούν μέσω μιας σύνδεσης δεδομένων να έχουν άμεση και διαισθητική πρόσβαση σε δημοφιλή app στην οθόνη αφής MMI. Οι επιλεγμένες εφαρμογές εγκαθίστανται στο σύστημα infotainment, χωρίς να χρειάζεται χρήση smartphone. Οι χρήστες μπορούν επίσης να αλληλοεπιδρούν με τις εφαρμογές τους μέσω φωνητικών εντολών.

 

Οι ondemand λειτουργίες εξασφαλίζουν υψηλό βαθμό ευελιξίας. Ακόμη και μετά την αγορά του αυτοκινήτου, μέχρι και τέσσερις μεμονωμένες λειτουργίες infotainment και άνεσης μπορούν να προστεθούν online μέσω της εφαρμογής myAudi, όπως η πλοήγηση MMInavigationplus, που περιλαμβάνει τις υπηρεσίες Audiconnect. Άλλες λειτουργίες περιλαμβάνουν την προσαρμοζόμενη υποβοήθηση ταχύτητας (adaptivecruiseassist), την υποβοήθηση της μεγάλης σκάλας των προβολέων (high-beamassist) και τη δυνατότητα αναβάθμισης του στάνταρ κλιματισμού σε διζωνικό. Όλες οι λειτουργίες μπορούν να είναι διαθέσιμες για ένα μήνα, έξι μήνες, ένα χρόνο, τρία χρόνια ή μόνιμα, ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες του πελάτη.

 

Έξυπνα βοηθήματα: συστήματα υποβοήθησης για κάθε περίσταση

ΤοA3 allstreet προσφέρει στάνταρ υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Το Audipresensefront, το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης και υποβοήθησης στροφής και το σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, βοηθούν στην αποφυγή ατυχημάτων με άλλους χρήστες του δρόμου. Το adaptivecruiseassist, το οποίο βοηθά στον διαμήκη και πλευρικό έλεγχο και που συμπληρώνεται από μια λειτουργία υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας, ενισχύει την άνεση του οδηγού. Το σύστημα χειρίζεται την επιτάχυνση, το φρενάρισμα και το τιμόνι σε ταχύτητες έως 210 χλμ./ώρα, ενώ στους αυτοκινητόδρομους υποβοηθά στην αλλαγή λωρίδας σε ταχύτητες πάνω από τα 90 χλμ./ώρα. Ενεργοποιούμενο μέσω του MMI, το σύστημα χρησιμοποιεί δεδομένα από το οπίσθιο ραντάρ για να υποδεικνύει εάν και προς ποια κατεύθυνση είναι δυνατή η αλλαγή λωρίδας μέσω λευκών βελών στον πίνακα οργάνων και στο Head-UpDisplay. Εάν ο οδηγός ξεκινήσει την αλλαγή λωρίδας ενεργοποιώντας το φλας, το σύστημα υποβοηθάει ενεργά τον οδηγό στην οδήγηση.

 

Στην κίνηση στην πόλη, το σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης (parkassist) με το εξελιγμένο parkassistplus, υποβοηθά τον οδηγό στο παρκάρισμα και στην οπισθοπορεία. Η προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας (lanechangewarning), η προειδοποίηση εξόδου (exitwarning) και η υποβοήθηση διασταυρούμενης οπίσθιας κυκλοφορίας (rearcross-traffic) χρησιμοποιούν τα πίσω ραντάρ για να ελέγχουν την κυκλοφορία πίσω και δίπλα από το όχημα για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση.

 

Με αποδοτικούς κινητήρες

Το A3 allstreetαρχικά θα διατίθεται  στην έκδοση 35 TFSI, με βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων, που αποδίδει 110 kW (150 ίππους) και συνδυάζεται με επτατάχυτοStronic και ήπια υβριδική τεχνολογία. Προς το τέλος της χρονιάς θα ακολουθήσουν δύο ακόμα εκδόσεις. Η πρώτη, με σύστημα μετάδοσης plug-inhybridκαι συνδυαστική ισχύ 204 ίππων και η δεύτερη με κινητήρα δίλιτρο, TFSI,απόδοσης 204 ίππων και τετρακίνηση.

 

Το A3 allstreet κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Audi στο Ingolstadt και θα είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά από τον ερχόμενο Μάϊομε τιμές πώλησης που θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις