ΟΠΕΚΕΠΕ: Σημαντικά νέα για το Σύστημα Παρακολούθησης Εκτάσεων (Monitoring)

Αναφορικά με το Σύστημα Παρακολούθησης Εκτάσεων (monitoring), σας ενημερώνουμε ότι θα αναρτηθεί στην εφαρμογή διεπαφής η 6η έκδοση των αποτελεσμάτων ελέγχων, τα οποία αφορούν 376 κίτρινα αγροτεμάχια από τα 18098 που ελέγχθησαν και αιτούνται συνδεδεμένη ενίσχυση ρυζιού. Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί στις αιτήσεις όπως αυτές ήταν διαμορφωμένες μέχρι 04/01/2024. Αλλαγές που προέκυψαν μετά από αυτή την ημερομηνία, θα ληφθούν υπόψιν σε επόμενο χρονικό διάστημα (θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση).

Συγκεκριμένα έχουν αναρτηθεί στην εφαρμογή διεπαφής οι εξής κατηγορίες:

Α) Πράσινα αγροτεμάχια: τα αγροτεμάχια αυτά κρίθηκαν επιλέξιμα για την συνδεδεμένη ενίσχυση ρυζιού και δεν χρήζουν περαιτέρω ενεργειών και αναρτήθηκαν για τη δική σας ενημέρωση.

Β) Κίτρινα αγροτεμάχια:

Βα) Ετερογένεια/Λάθος σχεδίαση (Λάθος σχεδίαση-ψηφοποίηση). Στο αγροτεμάχιο εντοπίζεται τμήμα επιλέξιμο για συνδεδεμένη ενίσχυση ρυζιού και τμήμα με άλλη καλλιέργεια ή μη επιλέξιμο τμήμα.

Απαιτείται αλλαγή σχεδίασης ή μείωση έκτασης ή κατάτμηση του αγροτεμαχίου αυτού. Τονίζεται ότι τα αποτελέσματα αναφέρονται στην αίτηση όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι 4/1/2024. Αν έχουν υλοποιηθεί αλλαγές μετά την παραπάνω ημερομηνία θα ληφθούν υπόψη σε επόμενο διάστημα.

Ββ) Άλλη καλλιέργεια /κάλυψη γης.  Στο αγροτεμάχιο εντοπίζεται άλλη καλλιέργεια.

Απαιτείται η αφαίρεση αιτήματος ή αλλαγή της καλλιέργειας όπου υπάρχει η σχετική παρατήρηση. Εάν διαπιστωθεί λάθος θέση είναι δυνατή η αλλαγή ψηφιοποίησης μία φορά και θα πραγματοποιηθεί εκ νέου έλεγχος. Τονίζεται ότι τα αποτελέσματα αναφέρονται στην αίτηση όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι 4/1/2024. Αν έχουν υλοποιηθεί αλλαγές μετά την παραπάνω ημερομηνία θα ληφθούν υπόψη σε επόμενο διάστημα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ζητούνται φωτογραφίες με γεωσήμανση.  Για το λόγο αυτό δεν έχει συμπληρωθεί το πεδίο «κωδικός agrisnap».

 

ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ στους παραγωγούς ότι εκτός από τον έλεγχο παρακολούθησης (monitoring) με αυτοματοποιημένες μεθόδους ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. κατά το διάστημα Οκτωβριου - Δεκεμβρίου 2023 διενέργησε επισκόπηση και ανάλυση ανά αγροτεμάχιο των δορυφορικών εικόνων του έτους 2023 (χρονοσειρά εικόνων Sentinel-2) για το σύνολο των αγροτεμαχίων που ο αυτοματοποιημένος έλεγχος έκρινε ότι δεν πληρούνται οι σχετικοί όρους επιλεξιμότητας.

Παράλληλα η αίτηση θα ανοίξει για αλλαγές μόνο στα αγροτεμάχια που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» για τη συνδεδεμένη ενίσχυση ρυζιού μέχρι 01/04/2024. 

Παρακαλούμε για τις πιθανές ενέργειες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που ορίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν αναρτηθεί στα εγχειρίδια στην ΕΑΕ 2023:

  • Οδηγίες εφαρμογής διεπαφής
  • Οδηγίες ψηφιοποίησης
  • Παραδείγματα ψηφιοποίησης

Επιπρόσθετα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Ερωτήσεις/Απαντήσεις για το monitoring

(https://www.opekepe.gr/enimerosi/anouncements/4550-q-a-monitoring#11)

*  Το email αυτό αποστέλλεται σε όλα τα ΚΥΔ. Οι τωρινές αναρτήσεις στην εφαρμογή διεπαφής δύναται να μην αφορούν σε αγροτεμάχια αρμοδιότητας του συνόλου των ΚΥΔ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις