Τι θα γίνει εάν απαγορευτεί η χρήση της Γλυφοσάτης

Η νέα μοντελοποίηση δείχνει μειωμένες αποδόσεις ορισμένων καλλιεργειών εάν αποσυρθεί η γλυφοσάτη, ενώ οι εναλλακτικές προσεγγίσεις για τον έλεγχο των ζιζανίων προσφέρουν μικτά αποτελέσματα.

Η απαγόρευση του ευρέως χρησιμοποιούμενου ζιζανιοκτόνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της αφθονίας των ζιζανίων και σε μείωση των αποδόσεων ορισμένων καλλιεργειών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Επιπλέον, αν και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι θα μειωθούν, οι εναλλακτικές προσεγγίσεις για τον έλεγχο των ζιζανίων είχαν μικτά αποτελέσματα για το περιβάλλον, την παραγωγή τροφίμων και την κερδοφορία, αν και ορισμένες παρουσιάζουν πιθανά οφέλη.

Οι κοινότητες ζιζανίων με εξελιγμένη ανθεκτικότητα στα ζιζανιοκτόνα που δεν είναι glyphosate δεν προβλέπεται να επηρεαστούν δυσανάλογα από την κατάργηση της glyphosate, παρά την έλλειψη εναλλακτικών επιλογών ζιζανιοκτονίας, λέει η Dr Helen Metcalfe, επικεφαλής της μελέτης, από το Rothamsted Research.

"Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της προσεκτικής εξέτασης των συμβιβασμών σε περίπτωση απαγόρευσης. Η γλυφοσάτη, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο, συνδέεται με περιβαλλοντικές βλάβες και πιθανά προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία, αλλά η χρήση της είναι κεντρική στις προσεγγίσεις γεωργίας χωρίς άροση.

"Η δημόσια πίεση αυξάνεται τώρα για την αντικατάστασή του στα γεωργικά συστήματα. Θέλαμε να μάθουμε ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις μιας απαγόρευσης", εξηγεί.

Αναγεννητικά συστήματα

Η γλυφοσάτη χρησιμοποιείται ευρέως στις αροτραίες καλλιέργειες, αλλά στα αναγεννητικά συστήματα που εστιάζουν στη βελτίωση της υγείας του εδάφους ειδικότερα, είναι σημαντική για τον έλεγχο των ζιζανίων στα πρέμνα χωρίς άροση και τη διαχείριση των καλλιεργειών κάλυψης και των λειμώνων.

Ως εκ τούτου, τα περιβαλλοντικά και υγειονομικά ζητήματα που σχετίζονται με τη γλυφοσάτη μπορεί να αντισταθμίσουν ορισμένα από τα οφέλη της μετάβασης σε πιο βιώσιμα συστήματα που μειώνουν την κατεργασία του εδάφους και ενσωματώνουν καλλιέργειες κάλυψης, προσθέτει η Helen.

Μεθοδολογία μελέτης

Η ομάδα μελέτης μοντελοποίησε τις επιπτώσεις της διακοπής της χρήσης της γλυφοσάτης και της αντικατάστασής της με εναλλακτικές μεθόδους ελέγχου για την καταπολέμηση των ζιζανίων με βάση συστήματα καλλιέργειας χειμερινού σιταριού που είναι τυπικά στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Οι αμειψισπορές με περισσότερα ανοιξιάτικα σιτηρά ή χλοοτάπητες για τον έλεγχο των ζιζανίων αύξησαν την ποικιλομορφία των αροτραίων φυτών σε σύγκριση με απλούστερες αμειψισπορές με χρήση γλυφοσάτης, αλλά παρήγαγαν λιγότερα τρόφιμα. Η αύξηση της ανοιξιάτικης καλλιέργειας αύξησε επίσης τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που σχετίζονται με τα ζιζανιοκτόνα λόγω της υψηλής τοξικότητας και της βιοδιαθεσιμότητας των χημικών ουσιών που συνήθως εφαρμόζονται σε αυτές τις καλλιέργειες.

Η Helen εξηγεί ότι οι τεχνικές άγονης σποράς, όπως η καθυστερημένη σπορά και η επιλογή του οργώματος αντί της ελάχιστης κατεργασίας του εδάφους, είχαν διαφορετικές επιπτώσεις στην αφθονία των ζιζανίων, την παραγωγή τροφίμων και την κερδοφορία. Το όργωμα ήταν η πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση έναντι της γλυφοσάτης για μακροπρόθεσμο έλεγχο των ζιζανίων με παράλληλη διατήρηση της παραγωγής και του κέρδους.

"Η ολοκληρωμένη διαχείριση των ζιζανίων με μεγαλύτερη χρήση μεθόδων καλλιεργητικού ελέγχου προσφέρει τη δυνατότητα μείωσης της χρήσης χημικών, αλλά είναι ευαίσθητη στην εποχιακή μεταβλητότητα και μπορεί επίσης να έχει κάποιες αρνητικές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις", λέει. "Η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις μη χημικές προσεγγίσεις που δοκιμάσαμε υποστηρίζει την άποψη ότι η υιοθέτηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης ζιζανίων απαιτεί πολλαπλές επιλογές προσαρμοσμένες στο τοπικό περιβάλλον. Αυτό θα απαιτήσει προσεκτική εξέταση και ισχυρή θεμελίωση στις αρχές της οικολογίας και της βιολογίας των ζιζανίων".

Εναλλακτικές στρατηγικές

Συνολικά, η ομάδα μελέτης ελπίζει ότι η άσκηση μοντελοποίησης θα ενθαρρύνει περισσότερους αγρότες να πειραματιστούν με εναλλακτικές στρατηγικές καταπολέμησης ζιζανίων.

"Πολλοί αγρότες αρχίζουν να διερευνούν πώς μπορούν να ελέγξουν καλύτερα τα ζιζάνια με λιγότερα ζιζανιοκτόνα. Μελέτες προσομοίωσης όπως αυτή μπορούν να βοηθήσουν στην προσεκτική αξιολόγηση τυχόν αλλαγών στη διαχείριση, καθώς δεν είναι πάντα δυνατό να προβλεφθούν τα αποτελέσματα όταν τόσες πολλές μεταβλητές - συμπεριλαμβανομένου του καιρού - παίζουν καθοριστικό ρόλο", καταλήγει η Helen.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις