Απλησίαστο είδος πολυτελείας το σουβλάκι μέσα σε δύο χρόνια
Απλησίαστο είδος πολυτελείας το σουβλάκι μέσα σε δύο χρόνια

Συνεχώς αυξάνεται η τιμή ακόμα και στο σουβλάκι, λόγω του ότι, όπως αναφέρουν επαγγελματίες, το κόστος όλων των προϊόντων που χρησιμοποιούνται έχει ανέβει  ενώ αυτές οι αυξήσεις στη συνέχεια μετακυλίονται στον καταναλωτή.

«Μπήκαμε στη ζοφερή πραγματικότητα ... ήρθε το καλοκαίρι, η ώρα να σηκώσουμε τα χαλιά και κάτω από τα χαλιά θα βρούμε φίδια», είπε χαρακτηριστικά στο Open ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος, φέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, το βούτυρο στην ΕΕ υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 0,3%, αλλά στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 14,8%».

Ο ίδιος συνέδεσε την ακρίβεια με την ζωϊκή παραγωγή, σημειώνοντας ότι στην ακρίβεια είμαστε «πρωταθλητές στο μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εκπομπή για το σουβλάκι και την εκτόξευση της τιμής του πλέον λαοφιλούς «φαγητού δρόμου» στην Ελλάδα. Τα στοιχεία της Ένωσης Ψητοπωλών Αθήνας για τις τρέχουσες τιμές είναι χαρακτηριστικά, καθώς το «τυλιχτό» πωλείται 2,8-3,5 ευρώ, ενώ το «καλαμάκι» 1,8-2,2 ευρώ στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου Βασίλης Χρονόπουλος εξήγησε ότι έχουν γίνει ακριβότερα «όλα, το κρέας, οι πατάτες, η πίττα, τα λαχανικά, οτιδήποτε, αλλά και η ενέργεια φυσικά ... κατά μέσο όρο, στη μαναβική μπορεί να φτάνει το 30%-40%, στα κρέατα γύρω στο 20%, στα τυριά γύρω στο 30%, στις πίττες 50%-60%».

Τα 3,5 ευρώ για ένα «τυλιχτό», όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, «πραγματικά είναι πολλά, αλλά δεν έχουμε άλλο δρόμο. Θα πρέπει να κλείσουμε τα καταστήματα. Δεν ξέρω τι θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Τα καταστήματά μας, είναι καταστήματα του λαού. Θέλουμε να έρχονται, ειδικά για τα παιδιά κάνουμε προσπάθειες, να μπορέσουμε να τα "κρατήσουμε", γιατί καταλαβαίνουμε το πρόβλημα, είναι πολλά τα χρήματα».

Στα δύο χρόνια που καλπάζει ανεξέλεγκτη η ακρίβεια, «η ζάχαρη αυξήθηκε 62%, το ελαιόλαδο 42,64%, το αλεύρι και τα δημητριακά 41%, το γάλα 37,14%, τα φρούτα 30,55%, το ψωμί 32,56%, το αρνί και το κατσίκι 30%, το χοιρινό 28,88%, το μοσχάρι 28,71%», επανήλθε με στοιχεία ο κ. Ραυτόπουλος.

Το απλό «καλαμάκι» με ένα κομμάτι ψωμί «είχε περίπου 1-1,3 ευρώ ανάλογα με τα γραμμάρια ... σήμερα δεν υπάρχει λιγότερο από 1,8 ευρώ».

Στο «τυλιχτό» οι τιμές έχουν εκτοξευθεί αντίστοιχα, «από τα 2,2-2,3 ευρώ, τώρα υπάρχουν ελάχιστα μαγαζιά που μπορεί να το βρει κάποιος κάτω από 3 ευρώ». Πρακτικά, μία τετραμελής οικογένεια που θα έπαιρνε από 2 «τυλιχτά» θα ξόδευε προ διετίας περίπου 17,5 ευρώ, ενώ τώρα το κόστος μπορεί να πλησιάσει ακόμη και το διπλάσιο.

Σημειώνεται ότι αυτή η ακρίβεια απειλεί να οδηγήσει σε κατάρρευση πελατείας έναν από τους πιο πολυπληθείς υποκλάδους της εστίασης, στέλνοντας στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Αν εξεταστούν την ίδια ώρα οι τιμές στα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς, όπως είπε ο κ. Ραυτόπουλος, «δεν υπάρχει σουβλάκι με πίττα κάτω από τα 4-5 ευρώ», ενώ δημοσιογράφος προσέθεσε ότι η μερίδα γύρου έχει φτάσει τα 12 ευρώ.

Στην Ευρωζώνη το χοιρινό έχει αυξηθεί κατά 8,8%, αλλά στην Ελλάδα 14,7%. Ο Έλληνας κτηνοτρόφος δεν το πουλάει πάνω από 3-4 ευρώ. Εμείς αγοράζουμε είτε πανσέτα είτε μπριζόλα είτε σουβλάκι είτε κιμά από 7 ευρώ και πάνω, 8, 9, 10, ανάλογα.

Για το βόειο κρέας ο κ. Ραυτόπουλος είπε ότι «ξεκινάει στο σφαγείο με 3-4 ευρώ το κιλό για τον αγελαδοτρόφο» και αυτή η τιμή αφορά ό,τι μείνει μετά την αφαίρεση του κεφαλιού, των ποδιών, των εντοσθίων κτλ. Και στον καταναλωτή φτάνει στα 14 ευρώ.

«Αν πάτε σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ σήμερα, "βρωμάνε" οι ντομάτες στην Ελλάδα τις πετάνε, αλλά στα ράφια θα βρείτε ντομάτες Ισπανίας. Λεμόνια Αργεντινής 1,85 ευρώ, ενώ τα λεμόνια στο Αίγιο τα πουλάνε 0,29 ευρώ το κιλό. Στα σούπερ μάρκετ αυτά που πουλάνε είναι εισαγωγής. Τα ελληνικά φρούτα στην Βέροια, την Πέλλα, την Ημαθία τα πετάνε. Και το κάνουν γιατί είναι μεγαλύτερο το κέρδος με αυτά που φέρνουν απ' έξω, παρά να το πάρουν από εδώ».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις