Εξυγιανμένες επιχειρήσεις "παγιδευμένες" χωρίς ρευστότητα

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκε σε 23.921 εκατ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2023, από 23.530 εκατ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Ποσό 12.264 εκατ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Η ρύθμιση των προβληματικών δανείων είναι ένα σημαντικό βήμα για την εξυγίανση των επιχειρήσεων και την αποκατάσταση της βιωσιμότητας τους. Ωστόσο, η εξυγίανση δεν αρκεί για να διασφαλίσει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις που έχουν εξυγιανθεί χρειάζονται νέα ρευστότητα για να επενδύσουν και να αναπτυχθούν

Οι χρηματοπιστωτικοί φορείς, τράπεζες και servicers, διαχειρίζονται το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με τρόπο που ευνοεί τα δικά τους συμφέροντα και θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Οι τράπεζες, επιδιώκοντας να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια στα χαρτοφυλάκια τους, τα μεταβιβάζουν στους servicers, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διαχείριση τους. Ωστόσο, οι servicers δεν αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που έχουν ρυθμίσει τα δάνεια τους, με αποτέλεσμα αυτές να παραμένουν αποκομμένες από την αγορά κεφαλαίου.
Αυτή η πρακτική έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση αδυνατούν να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ως αποτέλεσμα, η χώρα χάνει ανταγωνιστικότητα και υποτίθεται από την οικονομική ανάπτυξη.

Οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που έχουν ρυθμίσει τα δάνεια τους. Οι servicers, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να συμβάλλουν στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, παρέχοντας χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη.

Μια τέτοια λύση θα ήταν πιο δίκαιη για τις επιχειρήσεις και θα ωφελούσε την ελληνική οικονομία συνολικά. Θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να εξετάζει πιθανές λύσεις για αυτό το πρόβλημα, στρεφόμενη στις χρηματοδοτικές εταιρείες εκτός τραπεζικού τομέα. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες αν οι εξωτραπεζικοί οργανισμοί θα είναι σε θέση να εισέλθουν αποτελεσματικά και γρήγορα σε αυτό τον νέο χώρο δραστηριοτήτων

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις