Πληρωμές: Ίσως και την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Αυτή την εβδομάδα, με επικρατέστερη ημερομηνία την Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή της προκαταβολής των ενισχύσεων στους παραγωγούς, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Μεταξύ άλλων θα αφορά όλες τις κατηγορίες ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ 2023), των άμεσων ενισχύσεων, των ενισχύσεων για το ζωικό κεφάλαιο, των ενισχύσεων για τις ορεινές περιοχές και των ενισχύσεων για τα μικρά νησιά.

Οι αγρότες, οι οποίοι έχουν δει το κόστος παραγωγής να «εκτοξεύεται» και τις τιμές να πέφτουν ολοένα και πιο χαμηλά, περιμένουν τις πληρωμές προκειμένου να πάρουν μια «ανάσα» και να καλύψουν μερικές από τις οφειλές τους. 

Ωστόσο, αναλογιζόμενοι τα όσα έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα σε ότι αφορά τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023, όπου ακόμη και σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τα Οικολογικά Σχήματα (Eco Schemes) δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι ότι θα πληρωθούν τα ποσά που τους αναλογούν. 

Επιπλέον αναστάτωση προκαλούν δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα οποία υπογραμμίζουν ότι η πληρωμή θα γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα όσο αφορά τόσο την ημερομηνία όσο και το ποσό που θα τους καταβληθεί.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2022 οι παραγωγοί είδαν στους λογαριασμούς τους περί το 1,2 δις ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις τα ποσά που θα λάβουν δε θα ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ. 

Όπως και αν έχει οι μειώσεις στο στα χρήματα που θα λάβουν οι παραγωγοί θα είναι μεγάλες, κάτι το οποίο αναμένεται να το διαπιστώσουμε εντός των επόμενων ημερών. 

Τέλος, όπως κάθε χρόνο έτσι και το 2023 η εξόφληση των ενισχύσεων είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Δεκεμβρίου. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις