Πληρωμές: Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος του έτους

Εντός των επόμενων δυο εβδομάδων θα πληρωθεί η προκαταβολή των 180 εκατ. ευρώ για Βιολογικά, Νιτρικά, Σπάνιες Φυλές και «Κοµφούζιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agrocapital οι αρμόδιοι έχουν ζητήσει από τους ενταγμένους δικαιούχους της 4ης και 5ης Πρόσκλησης των Βιολογικών και αυτούς της 1ης και 2ης Πρόσκλησης των Σπάνιων φυλών να ολοκληρώσουν την ετήσια απογραφή του ζωικού κεφαλαίου αλλά και εκμεταλλεύσεών τους έως αύριο, 15 Νοεμβρίου για το έτος εφαρμογής 2023.

Και αυτό για να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε οι δικαιούχοι να δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους μέχρι και τις 30 Νοέμβριου.

Σε ό, τι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο, πηγές με γνώση του θέματος μιλώντας στο Agrocapital δήλωσαν ότι εφόσον δεν κολλήσει η σχετική ΚΥΑ στο υπουργείο Οικονομικών, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ύψους 76 εκατ. ευρώ, ενδέχεται να γίνει μέχρι και την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική ΚΥΑ έχει φύγει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογεγραμμένη από τον Λ. Αυγενάκη και βρίσκεται προς υπογραφή στο υπουργείο Οικονομικών. 

Εκκρεμότητες 

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται το ζήτημα της συμπληρωματικής πληρωμής περί τα 30 εκατ. ευρώ μετά και την πληρωμή της προκαταβολής των Ενισχύσεων, έχοντας ως προτεραιότητα στις µεταβιβάσεις, τους ελέγχους για τα βοσκοτόπια και το monitoring.

Αναφορικά με το θέμα για τις βοσκοτοπικές εκτάσεις οι οποίες είναι επιλέξιμες, όπως είχε ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ (σ.σ. χωρίς όμως να έχει υπάρξει κάποια σχετική απόφαση παρά μόνο μια ανακοίνωση), απαιτείται η δήλωση ζωικού κεφαλαίου, γεγονός το οποίο οδήγησε ήδη από το 2022 να µην έχει κατανεμηθεί Εθνικό Απόθεμα σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα. 

Αυτή ήταν και η κύρια αιτία δέσμευσης των δικαιούχου αυτών, την µη πληρωμή τους και εν τέλει την αποµείωση του συνολικού ποσού της πληρωμής της Βασικής Ενίσχυσης κατά 14,5 εκατ. ευρώ. 

Πάντως, όπως ανέφερε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στο παραπάνω ποσό των 14,5 εκατ. ευρώ, πρέπει να συνυπολογισθούν αθροιστικά 16,7 εκατ. ευρώ επιπλέον αποµείωσης λόγω ευρημάτων που πηγάζουν από το κανονιστικό δίκαιο (π.χ. δικαιώματα κάτω των 150 ευρώ που δεν καταβάλλονται) και άλλα ευρήματα, όπως περιοχές natura, έλεγχος µέσω monitoring κ.λπ.

Τι άλλες πληρωμές έρχονται μέχρι τέλος του χρόνου

Με το 2023 να φτάνει στο τέλος του σε σχεδόν 45 ημέρες οι παραγωγοί σε όλη τη χώρα θα δουν χρήματα να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους.

Μεταξύ άλλων μέχρι τέλος του έτους θα πληρωθούν την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης, η οποία γίνεται «παραδοσιακά» πριν τα Χριστούγεννα, μαζί με την αναδιανεµητική ενίσχυση και την εξισωτική αποζημίωση, ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Τέλος, οι αγρότες θα πρέπει να περιμένουν τη ΜΗ καταβολή του παλαιού «πρασινίσματος» (eco-schemes), καθώς όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή, θα καταβληθεί την άνοιξη, αφού πρώτα εκδοθούν οι σχετικές εφαρμοστικές αποφάσεις για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις